Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέο τμήμα τείχους ανακαλύφθηκε σε αρχαίο ρωμαϊκό λιμάνι

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Cambridge και του Southampton ανακάλυψαν ένα νέο τμήμα του τείχους του αρχαίου ρωμαϊκού λιμανιού της...


Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Cambridge και του Southampton ανακάλυψαν ένα νέο τμήμα του τείχους του αρχαίου ρωμαϊκού λιμανιού της Ostia, το οποίο αποδεικνύει ότι η έκταση της πόλης ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί.

Μια ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Simon Keay (του Southampton) και τον καθηγητή Martin Millet (του Cambridge), διεξάγει έρευνα σε μια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της Ostia και ενός άλλου ρωμαϊκού λιμανιού που ονομάζεται Portus – και τα δύο λιμάνια απέχουν περίπου 48 χιλιόμετρα περίπου από τη Ρώμη, την πρωτεύουσα της Ιταλίας. 

Το έργο έχει αναλάβει το πανεπιστήμιο του Southampton ως μέρος του Portus Project, σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή στη Ρώμη και την Αρχαιολογική Εφορεία της Ρώμης. Μέχρι σήμερα, οι μελετητές πίστευαν ότι ο ποταμός Τίβερης όριζε το βόρειο άκρο της Ostia, ωστόσο αυτή η νέα έρευνα, χρησιμοποιώντας γεωφυσικές μεθόδους έρευνας για την εξέταση του χώρου, υποδεικνύει ότι το τείχος της πόλης της Ostia συνεχίζει την πορεία του και από την άλλη πλευρά του ποταμού. 

Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι αυτή η περιοχή περικλείει τρείς τεράστιες, μέχρι πρότινος άγνωστες αποθήκες - η μεγαλύτερη από τις οποίες ήταν σε μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Ο διευθυντής του Portus Project, καθηγητής Simon Keay δήλωσε: «Η έρευνά όχι μόνο αυξάνει την γνώση μας για τα όρια της αρχαίας πόλης, αλλά δείχνει ότι ο Τίβερης διχοτομεί την Ostia, αντί να ορίζει την βόρεια πλευρά της. Η παρουσία των αποθηκών κατά μήκος της βόρειας όχθης του ποταμού μας παρέχει αποδεικτικά στοιχεία για τις εμπορικές δραστηριότητες που λάμβαναν χώρα εκεί κατά τους δύο πρώτους αιώνες». 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια καθιερωμένη τεχνική μαγνητομετρίας, η οποία περιλαμβάνει την συστηματική και γοργή σάρωση του τοπίου με την χρήση μικρών φορητών μέσων προκειμένου να εντοπίσουν τις τοπικές μαγνητικές ανωμαλίες που σχετίζονται με αρχαίες υπόγειες δομές. Στη συνέχεια αυτές χαρτογραφούνται με εξειδικευμένο λογισμικό, προσφέροντας εικόνες παρόμοιες με αυτές των αεροφωτογραφιών, οι οποίες μπορούν να ερμηνευθούν από τους αρχαιολόγους.

Το τοπίο σε αυτή την πρόσφατη μελέτη ήταν γνωστό κατά την αρχαιότητα ως το «Ιερό Νησί» και περιβαλλόταν από ένα μεγάλο κανάλι στα βόρεια, τον Τίβερη ποταμό στα ανατολικά και νότια και την Τυρρηνική θάλασσα, προς τα δυτικά. Στο νοτιότερο μέρος του «Ιερού Νησιού», η γεωφυσική έρευνα έδειξε σαφείς ενδείξεις για το ρωμαϊκό τείχος της πόλης της Ostia, όπου το τείχος διαθέτει μεγάλους πύργους πάχους πολλών μέτρων και εκτείνεται από ανατολικά προς τα δυτικά για περίπου μισό χιλιόμετρο.

Σε μια κοντινή περιοχή, γνωστή στους αρχαιολόγους ως Trastevere Ostiense, η ομάδα βρήκε επίσης σαφή αποδεικτικά στοιχεία για τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα κτίρια. Ο καθηγητής Keay, σχολιάζει: «Τρία από αυτά τα κτίρια ήταν πιθανώς αποθήκες, παρόμοιες σε διάταξη με εκείνες που έχουν ανασκαφεί στο παρελθόν στην Ostia. Όμως τα νέα κτίρια που ανακαλύφθηκαν φαίνεται να είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος. Επίσης, υπάρχει ένα τεράστιο τέταρτο κτίριο, διαστάσεων 142 x 110 μέτρων - που αποτελείται από σειρές κιόνων που εκτείνονται από βορρά προς νότο, αλλά η λειτουργία του μας είναι άγνωστη. Τα αποτελέσματά μας είναι μείζονος σημασίας για την κατανόηση της ρωμαϊκής Ostia και αυτές οι ανακαλύψεις θα μας οδηγήσουν στο να ξανασκεφτούμε την τοπογραφία μιας από τις πιο εμβληματικές Ρωμαϊκές πόλεις της Μεσογείου». 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Portus Project, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.portusproject.org.



Δεν υπάρχουν σχόλια