Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένα ευαίσθητο εύρημα από την ανασκαφή στο Δέλτα Φαλήρου

Στη σωστική ανασκαφή ενός εκτεταμένου νεκροταφείου της αρχαϊκής περιόδου που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία της Δρ. Στέλλας Χρυσουλάκ...



Στη σωστική ανασκαφή ενός εκτεταμένου νεκροταφείου της αρχαϊκής περιόδου που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία της Δρ. Στέλλας Χρυσουλάκη, Προϊσταμένης της ΚΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτάτων και της αρχαιολόγου Ειρήνης Σκιαδαρέση στο Δέλτα Φαλήρου στην περιοχή κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», αποκαλύφθηκε μεταξύ άλλων ένα ιδιαίτερα σπάνιο εύρημα. 




Πρόκειται για μία μονόξυλη, σχεδόν ανέπαφη, ξύλινη θήκη διαστάσεων 1,61 μ. μήκους, 0,77 εκ. πλάτους και πάχους από 3 ως 9 εκ. που λαξεύτηκε στον κορμό ενός μεγάλου δένδρου και είχε χρησιμοποιηθεί ως φέρετρο για την ταφή νεαρού ατόμου. Συνθήκες όπως η έντονη υγρασία, η απουσία οξυγόνου αλλά και η παρουσία αργίλου συνέβαλαν στην πολύ καλή διατήρηση του ξύλου. 




Το εύρημα εγκιβωτίστηκε μαζί με το χώμα του και μεταφέρθηκε στις εργοταξιακές εγκαταστάσεις της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Δέλτα Φαλήρου, όπου ακολούθησε η σταδιακή αποκάλυψη του και η τοποθέτησή του σε ξύλινο νάρθηκα. 










Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο κτήριο της Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου και τοποθετήθηκε σε δεξαμενή αφαλάτωσης ωσότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αφαίρεσης του ιζήματος και αρχίσει η συντήρηση του.


Πηγή: ΚΣΤ' ΕΠΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια