Στόχος η προστασία του μνημείου αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Βορείων Σποράδων Τέλος στην κινδυνολογία βάζει η νέα απόφ...
Στόχος η προστασία του μνημείου αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Βορείων Σποράδων |
Τέλος στην κινδυνολογία βάζει η νέα απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχετικά με το μεταβυζαντινό μνημείο Άγιος Ιωάννης στον Πύργο Σκοπέλου, ησυχάζοντας τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους του νησιού.
Η νέα απόφαση του ΚΑΣ που εκδόθηκε στις 27 Μαΐου ανακαλεί την προηγούμενη η οποία καθόριζε ζώνη προστασίας 30 μέτρων για το μεταβυζαντινό μνημείο Αγιος Ιωάννης στον Πύργο, κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου της Σκιάθου, το οποίο συγκαταλέγεται στα έξι σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία του νησιού. Με αυτό τον τρόπο έληξε η κινδυνολογία και η προσπάθεια να επιρριφθούν ευθύνες για θέματα που δεν αφορούν την προστασία του μνημείου, η οποία υποστηρίχθηκε αρχικά από το Δημοτικό Συμβούλιο, τους Συλλόγους και το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο είναι αρμόδιο για την προστασία του.
Το εν λόγω ζήτημα ξεκίνησε τον Οκτώβριο με αφορμή την έναρξη των έργων επέκτασης του αεροδρομίου της Σκιάθου. Συγκεκριμένα, ο υπό διαμόρφωση δρόμος που θα περιβάλλει την επέκταση του έργου επρόκειτο να πλησιάσει σε μικρή απόσταση από το μεταβυζαντινό μνημείο δημιουργώντας περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή και θίγοντας τη φυσιογνωμία του μνημείου λόγω παραλείψεων στις περιβαλλοντικές διαδικασίες αδειοδότησης στην οποία αγνοήθηκε το μνημείο.
Στη συνέχεια, με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να στείλει επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες με θέμα τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε να μετατοπιστεί ο υπό διαμόρφωση δρόμος ανατολικότερα και να εξασφαλιστεί ικανή απόσταση από το μνημείο, σύμφωνα με οικεία νομοθεσία. Επιστολή με το ίδιο αίτημα απέστειλε το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού και εννιά σύλλογοι και φορείς του νησιού, μεταξύ αυτών και η Τοπική Επιτροπή των Βορείων Σποράδων της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Άμεση ήταν η ανταπόκριση της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η οποία σε επιστολή της προς τον ανάδοχο του έργου επισήμανε το σταμάτημα των εκσκαφών στην περιοχή και την αποστολή της μελέτης του έργου για την εξέτασή της από το αρμόδιο συμβούλιο, αφού ερευνηθεί η δυνατότητα μετακίνησης του οδικού άξονα αναλυτικότερα, ώστε να μη θίγεται το μνημείο.
Εν συνεχεία, το ΚΑΣ αποφάσισε τη μετατόπιση της περιμετρικής οδού σε απόσταση 30 μέτρων από τη ΒΑ γωνία του περιβόλου της Μονής χωρίς να θίγει τον κύριο χώρο του αεροδρομίου. Ύστερα από την τεχνική και νομική επεξεργασία της εισήγησης, υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση η οποία ενέκρινε την επανέναρξη των εργασιών στο σημείο. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ΕΥΔΕ αεροδρομίων Νοτίου Ελλάδος η οποία ήταν υπεύθυνη για το έργο.
Στη συνέχεια ακολούθησε ένα διάστημα κινδυνολογίας με αποτέλεσμα την ανάκληση της αρχικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και των Συλλόγων χωρίς να ληφθεί υπόψη του ΚΑΣ.
Ωστόσο, μετά τη νέα απόφαση του ΚΑΣ και σε συμβούλιο που προσκάλεσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δόθηκε λύση στο πρόβλημα υιοθετώντας την περιβαλλοντική προστασία του χώρου γύρω από το μνημείο.
Η Τοπική Επιτροπή Βορείων Σποράδων της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με δελτίο τύπου δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε υπήρξε πρόθεση δημιουργίας εμποδίων στο έργο και πως οι ενέργειές της είχαν ως στόχο στη συμβολή της προστασίας του μνημείου εκφράζοντας τις απόψεις της πλειονότητας των Τοπικών φορέων, των εκπροσώπων της τοπικής εκκλησίας και του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η Τοπική Επιτροπή στο δελτίο τύπου σημειώνει χαρακτηριστικά: «Έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη, διότι η δική μας δράση που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν σταματά με το πέρας των εκλογών ούτε επηρεάζεται από ιδιωτικής φύσεως συμφέροντα και στηρίζεται αποκλειστικά στην ανιδιοτέλεια και την εθελοντική προσφορά».
Πηγή: Ταχυδρόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια