Η διεθνής εκστρατεία, μια νέα πρωτοβουλία της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της unesco,κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, έχει ως πρώτο στόχο τ...
Return (the marbles), Restore (Parthenon), Restart (history) είναι ο τίτλος της διεθνούς εκστρατείας για τη συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας να επιστραφούν στην Ελλάδα τα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Η διεθνής εκστρατεία, που αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της unesco, κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, και θα πραγματοποιηθεί από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη», έχει ως πρώτο στόχο την αναβάθμιση του ζητήματος της επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην ατζέντα των αρμοδίων οργάνων της unesco, του μεγαλύτερου διεθνούς οργανισμού για τον πολιτισμό, ώστε να τεθεί αυτό σε προτεραιότητα.
Τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη σχεδιαστεί: διοργάνωση διεθνούς Συνάντησης «Παρθενώνας, η ακεραιότητα ενός μνημείου-συμβόλου, ο ρόλος των πολιτών, μια διεθνής εκστρατεία» αύριο στο Μουσείο της Ακρόπολης και διενέργεια της πρώτης πανελλαδικής δημοσκόπησης από την εταιρεία Ipsos Opinion για λογαριασμό του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σχετικά με τη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τα αποτελέσματα των δύο παραπάνω θα παραδώσει στη Γενική Διευθύντρια της unesco, Ir. Bokova, η κ. Μ. Βαρδινογιάννη.
«Θα δούμε την ημέρα που τα Μάρμαρα θα επιστρέψουν» δήλωνε, χθες, με αισιοδοξία από το βήμα του αμφιθεάτρου του Μουσείου της Ακρόπολης ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Έχει πολλούς φίλους που θα την υποστηρίξουν» πρόσθεσε.
Η πρωτοβουλία εκφράζει τη βαθιά πεποίθηση της κας Βαρδινογιάννη για την αναγκαιότητα της επανένωσης των Γλυπτών και εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει εδώ και πολλά χρόνια για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για μια υπόθεση που αποτελεί εθνικό αίτημα των Ελλήνων αλλά και παγκόσμιο ζήτημα ηθικής τάξης και πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Για μας τα Μάρμαρα του Παρθενώνα», είχε πει κάποτε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, «είναι η περηφάνια μας , είναι οι θυσίες μας, είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας, είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία, είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο τ’ όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας!». Ενώ, μεταξύ άλλων, η κα Βαρδινογιάννη ανέφερε πως η αξέχαστη Ελληνίδα της είχε πει: «Εγώ, Μαριάννα, θα αναστηθώ όταν επιστρέψουν τα Μάρμαρα».
«Αυτή την εκστρατεία την αποκαλούμε "Εκστρατεία Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα" αφού το βασικό μας επιχείρημα σε αυτή μας τη διεκδίκηση είναι ότι η ακεραιότητα του μνημείου είναι πάρα πολύ σημαντική και ότι τα Γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός πολιτιστικού συνόλου» σημείωσε η κ. Μ. Βαρδινογιάννη. «Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι μόνο εθνικό αίτημα αλλά και διεθνές ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς. Ηθικής αποκατάστασης και τάξης».
«Τα πήραν (τα Γλυπτά). Κι όχι μόνο τα πήραν. Τα τεμάχισαν. Τα μνημεία της τέχνης δεν είναι όπως τα λείψανα των Αγίων που ο καθένας παίρνει ένα κοκαλάκι. Έχουν μία ολότητα, μια ακεραιότητα. Κι έχουν μία μόνιμη αξία» υπερθεμάτισε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής. Άλλωστε στη δημοσκόπηση στο ερώτημα «πόσο σημαντική θεωρείτε για την Ελλάδα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» το 53% απάντησε ότι «τη θεωρεί εθνικό ζήτημα» και το 40% «πολύ σημαντική».
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν κομμάτι ενός συνολικού έργου που θεωρείται παγκοσμίως, ακόμα και σήμερα, η υπέρτατη έκφραση αξιών όπως το Μέτρο και η Αρμονία, η Δημοκρατία και η Ελευθερία του λόγου, η ικανότητα του ανθρώπου για σπουδαία επιτεύγματα.
Πηγή: Α. Καραλή, Έθνος, Γ. Κουλουβάρης, Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια