Η εταιρεία Cintec, η οποία ειδικεύεται στη σταθεροποίηση και αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων, διαθέτει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για ...
Η εταιρεία Cintec, η οποία ειδικεύεται στη σταθεροποίηση και αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων, διαθέτει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη σταθεροποίηση της παραμελημένης Αιγυπτιακής κλιμακωτής πυραμίδας του Djoser, ηλικίας 3.500 ετών, που βρίσκεται στη Saqqara.
Η συγκεκριμένη πυραμίδα έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από σεισμό. Υπεύθυνος του φαινομενικά ακατόρθωτου έργου είναι ο Dennis Lee και η ομάδα του, οι οποίοι σήμερα προσπαθούν να σώσουν την Πυραμίδα της Τρίτης Δυναστείας, που θεωρείται το πρώτο μεγάλο πέτρινο κτίριο του κόσμου.
Ο επικεφαλής μηχανικός της Cintec Dennis δήλωσε: «Ήταν μια αγωνιώδης επιχείρηση. Σε περίπτωση λάθους δεν βλέπεις μια κατάρρευση ενός τοίχου μπροστά σου, αλλά ακριβώς πάνω από το κεφάλι σου». Και πρόσθεσε: «Πρόκειται επίσης για μια ιστορική πυραμίδα, έτσι θα πρέπει τα πάντα να γίνονται πολύ αργά. Όταν άνοιξα την πρώτη τρύπα υπήρχαν 50 αρχαιολόγοι και αξιωματούχοι από το τμήμα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του υπουργείου να παρακολουθούν. Αυτό με έκανε αρκετά νευρικό!».
Οι εργασίες είναι αρκετά επικίνδυνες, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της πυραμίδας και ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ πριν η επιδιόρθωση μιας πυραμίδας, ειδικά όταν το σχέδιο είναι να σταθεροποιηθεί το μνημείο με ενέματα γεμάτα με «κάλτσες».
Ο επικεφαλής μηχανικός της Cintec, Dennis Lee είναι υπεύθυνος για τη σταθεροποίηση της αιγυπτιακής κλιμακωτής πυραμίδας του Djoser |
Για να φτάσει στην καταρριφθείσα οροφή της πυραμίδας, ο Dennis τοποθέτησε αερόσακους σε μια σκαλωσιά ύψους 28 μ., πριν ανοίξει τρύπες στη πέτρινη οροφή. Η ομάδα εισήγαγε χαλύβδινους ράβδους στις τρύπες, την καθεμία τυλιγμένη με ένα ύφασμα «κάλτσας». Η μέθοδος, που εφευρέθηκε από την Cintec, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη σταθεροποίηση άλλων γνωστών κτιρίων, όπως το παλάτι του Μπάκιγχαμ, σε τζαμιά αλλά και γέφυρες.
Οι εργασίες για την πυραμίδα άρχισαν λίγο μετά τα γεγονότα της Αιγύπτου, αλλά ο Dennis και η ομάδα του αναγκάστηκαν να σταματήσουν λόγω της αυξημένων ταραχών στην περιοχή νωρίτερα μέσα στο χρόνο. Σύμφωνα με τον Dennis υπάρχουν ακόμα τρείς μήνες εργασιών και είναι αρκετά πρόθυμοι να συνεχίσουν το έργο.
«Υπάρχουν κατακόμβες και σήραγγες που συνεχίζουν για 12 χιλιόμετρα. Είναι λίγο κλειστοφοβικά εκεί κάτω, αλλά συνάμα και συναρπαστικά. Βρήκαν νέες σήραγγες όσο ήμουν εκεί και υπάρχουν όμορφα μπλε κεραμίδια στους ταφικούς θαλάμους και ιερογλυφικά στις πόρτες του τάφου».
Δεν είναι ακόμα γνωστό πότε ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι αρκετά ασφαλής για τους τουρίστες ώστε να επισκεφθούν την πυραμίδα, αλλά αυτή η ομάδα θα επιστρέψει για να τελειώσει τη δουλειά, έτσι ώστε οι Αιγύπτιοι να έχουν μία ακόμη ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την αρχαία καταγωγή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια