Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Στο φως» το κρητικό DNA

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά συστήνεται εξειδικευμένο εργαστήριο για την ανάλυση αρχαίου DNA Πρωτοποριακό εργαστήριο «αρχαίου DNA», το μ...

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά συστήνεται εξειδικευμένο εργαστήριο για την ανάλυση αρχαίου DNA
Πρωτοποριακό εργαστήριο «αρχαίου DNA», το μοναδικό στην Ελλάδα, που θα συμβάλει στη διεθνή έρευνα, θα λειτουργήσουν στη Κρήτη ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ερευνών και αρχαιολόγοι προκειμένου να ρίξουν «φως» στην ιστορική συνέχεια του πληθυσμού της Κρήτης, στην προέλευση, την καταγωγή των Μινωιτών - διαχρονικά όλων των πληθυσμών του νησιού, αλλά και του φυσικού πλούτου και των καταβολών της κρητικής διατροφής.

Το «πράσινο φως» για τη σύσταση και τη λειτουργία του εξειδικευμένου εργαστηρίου «ανάλυσης αρχαίου DNA» δόθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Νεκτάριου Ταβερναράκη.

Το έργο χρηματοδοτείται από την περιφέρεια με το ποσό των 80.000 ευρώ, ενώ παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν και οι: Δημήτρης Καφετζόπουλος, ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο ΙΤΕ, Αθανασία Κάντα, επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων, και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΤΕ, Μηνάς Τσικριτζής.

«Πρόκειται για ένα εργαστήριο που θα προσφέρει πάρα πολλά στην επιστήμη. Χαιρόμαστε που θα συνεργαστούμε για άλλη μία φορά με τους επιστήμονες, τους αρχαιολόγους, με το ΙΤΕ. Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις για περαιτέρω συνεργασία με τα ερευνητικά και επιστημονικά μας ιδρύματα εν όψει και της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Έρευνα αιχμής

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης δήλωσε: «Το επιστημονικό έργο που αναλαμβάνουμε είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα γίνει έρευνα αιχμής η οποία "παντρεύει" τον πολιτισμό και τις θετικές επιστήμες».

Ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης και ο εκπρόσωπος του ΙΤΕ, Ν. Ταβερναράκης
Αναφερόμενος στον ρόλο του εργαστηρίου ο ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο ΙΤΕ Δημήτρης Καφετζόπουλος επεσήμανε ότι «αυτή η επιστημονική δραστηριότητα θα επιτρέψει στο να συλλέξουμε νέα στοιχεία που θα ρίξουν φως στην προέλευση και την καταγωγή του πληθυσμού όχι μόνο του δικού μας, αλλά όλης της Ελλάδας, και να συνδέσουμε μία τέτοια πρωτοβουλία με μια αντίστοιχη μεγάλη ευρωπαϊκή κίνηση η οποία αποβλέπει ακριβώς στο να συσταθεί σε πανευρωπαϊκό δίκτυο μια τέτοια ευρωπαϊκή υποδομή».

Στην Ελλάδα -τόνισε ο κ. Καφετζόπουλος- για πρώτη φορά συστήνεται εξειδικευμένο εργαστήριο για την ανάλυση αρχαίου DNA. «Δυστυχώς αυτό που βλέπαμε είναι τα δείγματα από την πλούσια αρχαιολογική έρευνα που γίνεται στη χώρα μας να φεύγουν στο εξωτερικό και να γίνονται οι αναλύσεις, πράγμα το οποίο κόστιζε και σε χρήμα αλλά και σε φήμη για τα ελληνικά ιδρύματα. Θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε γρήγορα και το εργαστήριο θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το τέλος του χρόνου. Κάνοντας αυτές τις αναλύσεις μπορούμε να μάθουμε για παράδειγμα ποιες αρρώστιες είχαν οι πρόγονοί μας, να βρούμε παθογονικά προβλήματα, την καταγωγή πληθυσμών, τη σύνθεση πληθυσμών πόλεων κ.ά. Έτσι αυτή η σύγχρονη τεχνολογία ανοίγει ένα σημαντικό παράθυρο στο παρελθόν».

Η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων Αθανασία Κάντα υπογράμμισε ότι «το εργαστήριο αυτό το σχεδιάζαμε τα τελευταία χρόνια και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και θα γίνει. Ήταν κάτι που πραγματικά χρειαζόταν γιατί δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Μπορούμε να συμπληρώσουμε πολύ σοβαρά την έρευνά μας όχι μόνο με το ανθρώπινο DNA, εγώ ευελπιστώ και με το DNA ζώων, ακόμα και των σπόρων, γιατί έτσι θα πάρουμε περισσότερες πληροφορίες. Έχουμε πάρα πολλά υλικά-δείγματα από όλη την Ελλάδα και μόλις γίνει το εργαστήριο ευελπιστώ ότι θα έχουμε άφθονη προσέλευση».


Πηγή: Μ. Κοκολάκης, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια