Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανθρώπινα κατάλοιπα έφεραν στο φως ανασκαφές στο Κούρειο

D. Soren, The day the world ended at Kourion, National Geographic, 30-53, July 1988 Τα ανθρώπινα κατάλοιπα και άλλων θυμάτων του κατ...


D. Soren, The day the world ended at Kourion, National Geographic, 30-53, July 1988
Τα ανθρώπινα κατάλοιπα και άλλων θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε και κατέστρεψε το Κούριο κατά τον 4ο αι. μ.Χ. έφεραν στο φως οι ανασκαφές του 2014 στον  αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου.


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, οι προκαταρκτικές αναλύσεις υποδηλώνουν ότι τα σκελετικά κατάλοιπα ανήκουν σε δύο ενήλικες, ένα παιδί και ένα βρέφος. Η οικογένεια βρέθηκε μαζεμένη σε ένα σημείο και τα μέλη της προφανώς προσπαθούσαν να προστατευτούν από το σεισμό. Το βρέφος βρέθηκε κάτω από το δεξί χέρι ενός εκ των δύο ενηλίκων.

Η οικογένεια βρέθηκε στη γωνιά ενός δωματίου, έξω από έναν διάδρομο και οι προσπάθειές τους να σωθούν είχαν τραγικό τέλος. Φαίνεται να σκοτώθηκαν από την κατάρρευση των μεγάλων λίθων ενός τοίχου της οικίας τους, η οποία έχει μερικώς αποκαλυφθεί από τις πρόσφατες ανασκαφές. Τα οστά θρυμματίστηκαν και, σε κάποιες περιπτώσεις, βρέθηκαν καλυμμένα από τα πεσμένα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα.

Η τραγική αυτή σκηνή εξελίχθηκε εντός μιας πλούσιας οικίας, απ’ ό,τι φανερώνουν τα πλούσια αντικείμενα που βρέθηκαν εντός της, η μνημειακή αρχιτεκτονική και οι ακριβές πρώτες ύλες, όπως το γύψινο δάπεδο και οι μαρμάρινες επενδύσεις του κτιρίου.

Η οικία ήταν πιθανόν διώροφη ενώ η ακριβής κάτοψη ακόμη διερευνάται. Εντός του κτιρίου βρέθηκαν πλούσια κινητά ευρήματα μεταξύ των οποίων και τα θραύσματα ενός μεγάλων διαστάσεων εισηγμένου πινάκιου.

Το πιάτο αυτό κατασκευάστηκε από τμήματα κούφιου κίτρινου γιαλού τα οποία ενώθηκαν μαζί σε ένα σκούρο πράσινο πλαίσιο. Τα πινάκια αυτά κατασκευάζονταν στην Αίγυπτο και συνήθως αποτελούν ταφικά κτερίσματα σε Κοπτικά νεκροταφεία. Το πινάκιο του Κουρίου αποτελεί ίσως το ακριβέστερα χρονολογημένο παράδειγμα παγκοσμίως. Βρέθηκαν επίσης ένα μεγάλο μαρμάρινο αγγείο, κοσμημένα γυάλινα θραύσματα και καλής ποιότητας κεραμικά αγγεία, όλα αντικείμενα που φανερώνουν τον πλούτο της οικογένειας.

Η μελέτη της κεραμικής από την ομάδα του KUSP που περιλαμβάνει και τον Δρα Scott Moore, από το Indiana University of Pennsylvania, χρονολογεί το πιο πάνω επεισόδιο στα μέσα του 4ου αι. Η χρονολόγηση αυτή συμφωνεί και με τις νομισματικές αναλύσεις που έγιναν από τον Δρα Paul Keen, από το University of Massachusetts (Lowell).

Η ανακοίνωση αναφέρεται στη λήξη της φετινής ερευνητικής περιόδου του προγράμματος ‘Kourion Urban Space Project’ (KUSP). Οι έρευνες του προγράμματος διεξάγονται στον Αρχαιολογικό Χώρο του Κουρίου, στην Επαρχία Λεμεσού, υπό τη διεύθυνση του Δρος. Thomas W. Davis από το Tandy Institute of Archaeology, Southwestern Baptist Theological Seminary, Fort Worth Texas, ΗΠΑ. Ο Δρ. Davis διετέλεσε και Διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κυπριακών Αρχαιολογικών Ερευνών (CAARI) από το 2003 μέχρι το 2011.

To KUSP ολοκλήρωσε φέτος την τρίτη ανασκαφική περίοδο του προγράμματος στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου. Οι εταίροι του KUSP περιλαμβάνουν το Australian Institute of Archaeology, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Western Sovereign Base Area Archaeological Society. Στις έρευνες συμμετείχαν επίσης φοιτητές και εθελοντές από τους εταίρους και από το University of Cincinnati (ΗΠΑ), το Arizona State University (ASU) το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο (Ιταλία) και το Univeristy of Durham (Ηνωμένο Βασίλειο). Πέραν των 20 εθελοντών συμμετείχαν επίσης στις ανασκαφές και στην επεξεργασία των ευρημάτων.


Πηγή: SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια