Το ηλιακό σκάφος θα παίξει ρόλο στις υποθαλάσσιες έρευνες στον Αργολικό κόλπο Έφθασε σήμερα στην Μαρίνα Ζέας, το ηλιακό σκάφος Turan...
Το ηλιακό σκάφος θα παίξει ρόλο στις υποθαλάσσιες έρευνες στον Αργολικό κόλπο |
Έφθασε σήμερα στην Μαρίνα Ζέας, το ηλιακό σκάφος Turanor Planet Solar με αφορμή την έναρξη των υποθαλάσσιων ερευνών μπροστά στην είσοδο του σπηλαίου Φράγχθι και στην θαλάσσια περιοχή του Αργολικού κόλπου.
«Πρόκειται για μια συνεργασία μακράς πνοής που αφορά το παρελθόν και το μέλλον, μια σημαντική αρχαιολογική θέση που ερευνάται με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και μάλιστα με οικολογικό πρόσημο» δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας για την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. «Η συμμετοχή του ελβετικού πλοίου Planet Solar στην έρευνα στον Αργολικό Κόλπο αποτελεί τιμή για τη χώρα μας.»
Έχουν περάσει 60 χρόνια από τη μέρα που ένας νεαρός λάτρης της αρχαιολογίας ανακάλυψε τυχαία στην παραλία μπροστά από το σπήλαιο Φράγχθι θραύσματα από νεολιθικά αγγεία. Έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια της ανασκαφής στο σπήλαιο που έφερε στο φως στοιχεία για τη ζωή των ανθρώπων από την Παλαιολιθική περίοδο, βάζοντας την Ερμιονίδα στον χάρτη της προϊστορίας της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ιδιαίτερα σημαντική η ανακάλυψη οψιανού από τη Μήλο σε στρώμα της Μεσολιθικής εποχής, συνέβαλλε στο να δημιουργηθεί εντελώς διαφορετική εικόνα για τις απαρχές των εμπορικών ανταλλαγών στο προϊστορικό Αιγαίο.
Το 1979, η Αμερικάνικη Αρχαιολογική Σχολή πραγματοποίησε έρευνες στο βυθό της Κοιλάδας με την συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Όμως, τα τότε διαθέσιμα μέσα δεν βοηθούσαν το δύσκολο εγχείρημα και έτσι σήμερα το νήμα αυτής της έρευνας αρχίζει εκ νέου.
Ο κ. Τασούλας δηλώνει αισιόδοξος ότι η πενταετής έρευνα που ξεκινά εφέτος υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και της αποστολής Planet Sonar «θα δώσει πλούσια ευρήματα και θα ανακινήσει το διεθνές ενδιαφέρον για αυτή τη μικρή περιοχή στην αργολική γη, που ανοίγει πλατείς ορίζοντες στην ανθρώπινη ιστορία.»
Επεσήμανε επίσης ότι ένας ακόμη λόγος που κάνει την έναρξη της έρευνας σημαντική, είναι ότι η εφετινή χρονιά σηματοδοτεί την ολοκλήρωση και διαμόρφωση του σπηλαίου ώστε να είναι επισκέψιμο από το κοινό. «Η θάλασσα είναι το παρελθόν και το μέλλον μας» είπε ο κ. υπουργός μιλώντας για τα εκατοντάδες ναυάγια όλων των εποχών, τους βυθισμένους οικισμούς, τις λιμενικές εγκαταστάσεις της αρχαιότητας που σήμερα έχουν καλυφθεί από τη θάλασσα.
Και κατέληξε: «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα ναυάγια στο κοινό για να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών και τρόπο συμβολής στην τοπική ανάπτυξη. Γι' αυτό προχωράμε στην ίδρυση και λειτουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, πρώτα στην περιοχή της Πύλου με την πολύτιμη συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Προετοιμάζουμε το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά. Λειτουργούμε την έκθεση εναλίων ευρημάτων της Πελοποννήσου στο Φρούριο της Πύλου, και την έκθεση πινάκων και των αντικειμένων του Γάλλου φιλέλληνα Ρενέ Πυώ επίσης στην Πύλο. Προγραμματίζουμε μέσα στον Αύγουστο τα εγκαίνια της Έκθεσης «Βυθισμένες πόλεις Νότιας Πελοποννήσου» στο Προμαχώνα Μακρυγιάννη στο Φρούριο Πύλου.»
Πηγή: Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια