Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στην Αυστραλία το Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη ταξιδεύει στην Αυστραλία  στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης, με την έκθεση "Gods, Myths and Mortals: Greek...



Το Μουσείο Μπενάκη ταξιδεύει στην Αυστραλία  στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης, με την έκθεση "Gods, Myths and Mortals: Greek Treasures Across the Millennia", η οποία εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση, δείγμα της «εξωστρέφειας» του Μουσείου Μπενάκη, αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκθέσεων και δράσεων, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο μουσείων, η οποία παρουσιάζει στο κοινό της Αυστραλίας 8.000 χρόνια ελληνικού πολιτισμού.

Η έκθεση με τίτλο Gods, Myths and Mortals:Greek Treasures Across the Millennia from the Benaki Museum, προσφέροντας μια ευσύνοπτη αλλά συνολική εικόνα της διάρκειας του ελληνικού πολιτισμού, αναδεικνύει την αδιάσπαστη συνέχεια και συνοχή του ελληνισμού από τα βάθη της προϊστορίας ως τα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια, από τη ρωμαϊκή περίοδο ως το τέλος της βυζαντινής εποχής, και από τους αιώνες της ξενοκρατίας ως την επαναστατική αφύπνιση του 1821 και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Ένα «μικρό» Μουσείο Μπενάκη δηλαδή, που αναδεικνύει τη γοητευτική διαδρομή της ελληνικής τέχνης και τις ιστορικές περιπέτειες της Ελλάδας αφηγούνται αντιπροσωπευτικά έργα οκτώ σχεδόν χιλιετιών, που προέρχονται τόσο από τον ελλαδικό χώρο όσο και από περιοχές όπου ρίζωσε ο ελληνικός πολιτισμός. Σε τούτο το σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία ο άνθρωπος παρά τις μακραίωνες περιόδους αναταραχών και ανασφάλειας, κατόρθωσε να διατηρήσει τα ουσιώδη συστατικά του πολιτισμού του: την ανθρωποκεντρική θέαση του κόσμου, την κινητική πνοή της σκέψης του, τη γόνιμη αφομοίωση όσων επιδράσεων δέχτηκε από τους κατά περιόδους κατακτητές.

Στην έκθεση Gods, Myths and Mortals όψεις της καθημερινής ζωής και πτυχές της θρησκευτικής έκφρασης συνυπάρχουν με τεκμήρια της πολιτειακής εξέλιξης, έτσι ώστε να καταγράφεται το αφήγημα που συνέχει την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού.

Για την πληρέστερη παρουσίαση του αφηγήματος αυτού οι επιμελητές του Μουσείου Μπενάκη επέλεξαν 201 αντικείμενα από όλες τις ελληνικές συλλογές του Μουσείου: σκεύη, αγγεία, ειδώλια, αγαλματίδια και κοσμήματα της προϊστορικής, αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής περιόδου, αντικείμενα της καθημερινής ζωής, εκκλησιαστικά σκεύη, εικόνες, χειρόγραφα, ευαγγέλια και ιερατικά άμφια της βυζαντινής και της μεταβυζαντινής περιόδου, κεντήματα, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, λιθανάγλυφα, κοσμήματα και φορεσιές της εποχής της τουρκοκρατίας και των πρώτων δεκαετιών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, εκδόσεις του ελληνικού διαφωτισμού και έγγραφα του Αγώνα, κειμήλια των αγωνιστών του ’21, αντικείμενα με φιλελληνικές παραστάσεις και απεικονίσεις σκηνών του αγώνα από ευρωπαίους καλλιτέχνες.

Η έκθεση στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης θα έχει πολυετή διάρκεια, όχι μόνον εξαιτίας της έντονης παρουσίας της ελληνικής διασποράς αλλά και εξαιτίας της φυσιογνωμίας του Μουσείου που θα τη φιλοξενήσει: ενός Ιδρύματος που έχει θέσει ως στόχο του τη μελέτη και ανάδειξη της συμβολής του ελληνισμού στην Ιστορία και την Τέχνη.
Καθώς προσφέρει τη δυνατότητα μιας συνοπτικής «ανάγνωσης» ενός ευρέος ιστορικού πλέγματος, η έκθεση Gods, Myths and Mortals μπορεί να αποτελέσει τον βασικό κορμό στήριξης όλων των περιοδικών εκθέσεων που έχουν επίσης προταθεί στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο Μουσείων.

Tο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης (http://www.hellenic.org.au) δημιουργήθηκε από τον ομογενή Σπύρο Σταμούλη που οραματίστηκε ένα κέντρο για την προώθηση και διαιώνιση του Ελληνικού Πολιτισμού στους Αντίποδες. Το Μουσείο λειτουργεί υπό την αιγίδα του ιδρύματος «Ναυσικά Σταμούλη», το οποίο δημιουργήθηκε στη μνήμη της κόρης του Ναυσικάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια