«Αθόρυβα πρόσφερε ένα σπουδαίο έργο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αθόρυβα πάλεψε με την επάρατη νόσο. Το ίδιο αθόρυβα αποχαιρέτησε ...
«Αθόρυβα πρόσφερε ένα σπουδαίο έργο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αθόρυβα πάλεψε με την επάρατη νόσο. Το ίδιο αθόρυβα αποχαιρέτησε αυτόν τον κόσμο.
Αναφέρομαι σε έναν σπουδαίο συνάδελφο και συνάνθρωπό μου, τον Ζαν-Μαρκ Κουσνέρεφ» έγραφε χθες στο facebook ένας από τους ανθρώπους που τον αγάπησαν. Ο Ζαν-Μαρκ Κουσνέρεφ, ο «ξένος» που ερωτεύθηκε τα ελληνικά αγάλματα, έσβησε στο σπίτι του προχθές τα ξημερώματα. Κηδεύεται σήμερα στις 3.30 από το νεκροταφείο Ηλιούπολης.
Λιγομίλητος και σοβαρός, άφησε το αποτύπωμά του στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, αδιαφορώντας για τη δόξα. Μετρημένος, αποτελεσματικός, πρόσφερε ιδέες και δεξιότητες που άλλαξαν πολλά. Ανάμεσα στα λαμπερά έργα του ήταν και ο ιδιοφυής τρόπος σύνθεσης των μετοπών που είχαν γίνει κομμάτια από την ανατίναξη Μοροζίνι.
Τα θραύσματα που είναι στερεωμένα σε ειδικό πλεξιγκλάς και φαίνονται να αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια μας. «Ιδέα ενός υπέροχου μυαλού» όπως σχολίαζε ο συνάδελφός του. Στο Μουσείο Ακρόπολης είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο στήσιμο των αετωμάτων, της δυτικής ζωφόρου και των μετοπών που θαυμάζουν πλέον όλοι οι επισκέπτες του μουσείου. Τελευταία του δουλειά ήταν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του στησίματος του παραθύρου του Ερεχθείου (το οποίο βρίσκεται στον πρώτο όροφο του μουσείου) στον χώρο του εργαστηρίου. Δυστυχώς όμως ο καρκίνος τον πρόλαβε και δεν τον άφησε να ολοκληρώσει ο ίδιος το έργο του.
Άνθρωπος με αξιοπρέπεια και ήθος, προστατευτικός, χαμογελαστός, με ζεστασιά και σεμνότητα, ο Ζαν Μαρκ θα λείψει στην οικογένειά του, που τον χάνει τόσο πρόωρα, μα και στους ανθρώπους που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.
Καλό ταξίδι μάστορα!
Πηγή: Έθνος , Laternative
Πηγή εικόνας: Laternative
Δεν υπάρχουν σχόλια