Αλλαγές σε ολόκληρη τη δομή του υπουργείου Πολιτισμού γίνονται με την εφαρμογή του νέου οργανισμού που ξεκίνησε από χθες.
Αλλαγές σε ολόκληρη τη δομή του υπουργείου Πολιτισμού γίνονται με την εφαρμογή του νέου οργανισμού που ξεκίνησε από χθες.
Βασική αλλαγή είναι η συγχώνευση των Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με τις Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αλλά και η δημιουργία πέντε νέων διευθύνσεων δίπλα στον υπουργό.
Οι τοποθετήσεις νέων προϊσταμένων, τμηματαρχών και λοιπών στελεχών υπογράφηκαν προχθές από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Τασούλα και έχουν δημοσιευθεί στη «Διαύγεια». Με τον νέο οργανισμό περιορίζονται οι δομές του υπουργείου κατά 40%. Από τις αλλαγές, σημειώνουμε την τοποθέτηση της Έλενας Κόρκα ως γενικής διευθύντριας αρχαιοτήτων (αντικαθιστά τη Μαρία Βλαζάκη), την αλλαγή διευθύντριας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών (η Κατερίνα Δελαπόρτα παραλαμβάνει τα ηνία από την Αναστασία Λαζαρίδου) και την ανάληψη της Διεύθυνσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη Μαρία Λαγογιάννη.
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλα τα ονόματα που πηγαίνουν στις νέες διευθύνσεις όπως δημοσιεύθηκαν στη «Διαύγεια».
Με ανακοίνωσή της η Ένωση Αρχαιολόγων «Ηώς» διαμαρτύρεται «για τη χωρίς προηγούμενο κυβερνητική απόφαση να συρρικνώσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να περικόψει τις δομές και τις αρμοδιότητές της, δρομολογώντας την ολοκληρωτική απαξίωση και τη μελλοντική της κατάργηση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να δωρηθεί η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς στον ιδιωτικό τομέα».
Αναφέρουν ενδεικτικά ότι καταργούνται: τα τμήματα «Μουσείων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων» και «Τεκμηρίωσης, καταγραφής και δημοσίευσης αρχαίων». Παύουν να λειτουργούν έξι αρχαιολογικά ινστιτούτα. Συγχωνεύονται ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες όπως της Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας και δομές της βόρειας Ελλάδας ενώνονται με αυτές της νότιας με έδρα την Αθήνα. Συρρικνώνονται οι περιφερειακές Εφορείες Αρχαιοτήτων.
«Με την ίδρυση του ελληνικού κράτους μια από τις πρώτες φροντίδες των "απλοϊκών" αγωνιστών ήταν η ίδρυση αρχαιολογικής υπηρεσίας για τη διάσωση του αρχαιολογικού πλούτου αυτού του τόπου.
»Μιας υπηρεσίας για την ίδρυση της οποίας έγιναν αγώνες από τους αρχαιολόγους, που κατέβαιναν σε διαδηλώσεις και πορείες με στόχο όχι τόσο την αύξηση (ή τη διατήρηση) του μισθού τους -συνήθως πενιχρότατου- αλλά τη σωστότερη λειτουργία των θεσμών», σημειώνουν οι αρχαιολόγοι, για να τονίσουν πως «έρχονται σήμερα άσχετα προς τον πολιτισμό άτομα να διαλύσουν με συνοπιτικές διαδικασίες την αρχαιότερη υπηρεσία του κράτους και να την παραδώσουν σε εξωθεσμικούς φορείς, ενώ ταυτόχρονα κόπτονται για τον πολιτισμό διαπομπεύοντας κυριολεκτικά την αρχαιολογική επιστήμη με την πολιτικοποίηση της ανασκαφής μνημείων, όπως της Αμφίπολης.
»Το παλαιό σύστημα αξιολόγησης θεωρητικά τίθεται σε νέες βάσεις, αλλά στην πράξη αντικαθίσταται από την ανάθεση των θέσεων ευθύνης απευθείας από τον υπουργό, με αδιαφανή κριτήρια. Συρρικνώνονται οι περιφερειακές Εφορείες Αρχαιοτήτων, που αποτελούν το βασικό κύτταρο της λειτουργίας της Υπηρεσίας στον τομέα της προστασίας και ανάδειξης των μνημείων, ενώ αντιθέτως ξεφυτρώνουν άσχετες κεντρικές διευθύνσεις απευθείας υπαγόμενες στον εκάστοτε υπουργό» τονίζουν.
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Δευτέρα 27/10/2014, μια «μαύρη μέρα» για την αρχαιολογία
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σύμφωνα με ανακοίνωσή του, διαμαρτύρεται για τις αλλαγές στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
«Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η αρχαιότερη Υπηρεσία του νέου ελληνικού κράτους, έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο των διαφόρων πολιτικών ηγεσιών, για την παρρησία με την οποία ασκεί τον ελεγκτικό και αποφασιστικό της ρόλο, υπερασπιζόμενη μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, για την επιμονή της να προασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για την επιμονή της να είναι μια παραγωγική Δημόσια Υπηρεσία.
Σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού επιφέρει στην Υπηρεσία ένα τεράστιο πλήγμα με την υλοποίηση του νέου Οργανογράμματος του ΥΠΠΟΑ: Το βράδυ της Δευτέρας 27.10.2014, παραμονή αργίας, οι προϊστάμενοι και οι τμηματάρχες, που τοποθετούνται πλέον με αναπλήρωση απευθείας από τον Υπουργό, αλλά και απλοί υπάλληλοι, έμαθαν από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (!) ότι θα πρέπει να αναλάβουν καθήκοντα σε νέες Υπηρεσίες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Έως αυτή την ώρα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για τους τρόπους με τους οποίους προτίθεται να αντιμετωπίσει την τεράστια εμπλοκή που προξενεί στα εκατοντάδες έργα ΕΣΠΑ και τεχνικά έργα τρίτων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με τη διοικητική αλλαγή των Υπηρεσιών και των υπολόγων. Δεν έχει δώσει καμία λύση για την συνέχιση των έργων και των διαδικασιών που μένουν μετέωρες και τους χιλιάδες ωρομίσθιους εργαζόμενους που θα μείνουν απλήρωτοι μέχρι να διευθετηθούν τα ιδιαίτερα χρονοβόρα γραφειοκρατικά εμπόδια.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από την πρώτη στιγμή επεσήμανε με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους τους κινδύνους ματαίωσης των έργων που κρύβει η εφαρμογή οποιουδήποτε νέου Οργανογράμματος σ’ αυτή τη χρονική στιγμή, 14 μόνο μήνες πριν το τέλος της διαχειριστικής περιόδου του ΕΣΠΑ, στις 31.12.2015. Σε πολλές περιπτώσεις δε οι νέες Εφορείες δεν έχουν καθόλου εγκαταστάσεις και υποδομές. Το κόστος βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και ειδικότερα τον Υπουργό Πολιτισμού Κ. Τασούλα και την Γενική Γραμματέα Λ. Μενδώνη που δημιούργησαν αυτό το χάος με προσωπική τους ευθύνη.
Τη στιγμή που περιχαρείς προβαίνουν σε ανακοινώσεις για την ανασκαφή της Αμφίπολης –εκμεταλλευόμενοι ανερυθρίαστα τον αγώνα και το έργο των αρχαιολόγων της Υπηρεσίας για την προσωπική τους προβολή- ας θυμόμαστε όλοι ότι αυτή η πολιτική ηγεσία φέρει ακέραια την ευθύνη για την χωρίς κανένα κριτήριο και καμία σοβαρότητα άρον άρον συγχώνευση υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, αφήνοντας εκκρεμή και με χιλιάδες προβλήματα έργα, μνημεία, εργαζόμενους και υποθέσεις των πολιτών.
Είναι αυτή η πολιτική ηγεσία που έχει μετατρέψει την διοίκηση του ΥΠΠΟΑ σε επίλυση «προσωπικών λογαριασμών» με όποιον τολμά να αρθρώσει διαφορετικό λόγο!
Αρχαιολόγοι με σημαντικό έργο και με οικογένειες πίσω τους μετακινούνται σαν άψυχα πιόνια από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη. Διευθυντές και Τμηματάρχες που διαχειρίζονται δεκάδες έργα ΕΣΠΑ, άλλοι που έχουν διαπρέψει σε συγκεκριμένα επιστημονικά αντικείμενα, μετακινούνται σε άλλες Υπηρεσίες, χωρίς να ρωτηθούν, χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο και χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση του έργου τους. Τμηματάρχες στέλνονται 500 χλμ μακριά μόνο και μόνο για να εξαναγκαστούν σε παραίτηση και να μείνουν απλοί υπάλληλοι. Η «λογική» που κυρίως επικράτησε ήταν τα παλαιοκομματικού τύπου κριτήρια: οι προσωπικές εμπάθειες της Γενικής Γραμματέως και η κομματική ταυτότητα. Προφανώς έχουν στο νου τους στην επόμενη φάση, μετά τους Διευθυντές και Τμηματάρχες, να εκτοπίσουν σιγά σιγά και τους υπαλλήλους.
Είναι ο Υπουργός Κ. Τασούλας και η Γενική Γραμματέας Λ. Μενδώνη που έφεραν στην Βουλή φωτογραφική διάταξη στον Ν. 4304 (άρθρο 31) μόνο για να μπορέσουν να απομακρύνουν τελικά απολύτως αυθαίρετα τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων κα Μ. Βλαζάκη -τη στιγμή μάλιστα που αυτή παρευρίσκεται σε συνέδριο που διοργανώνεται προς τιμήν της στην Ιταλία. Είναι ο Υπουργός Κ. Μητσοτάκης που είπε ψέματα μέσα στη Βουλή ότι η τροπολογία δεν ήταν φωτογραφική, μόνο που τελικά την εφάρμοσαν μόνο στο ΥΠΠΟΑ! Υπενθυμίζουμε ότι η κα Βλαζάκη ήταν επιλεγμένη από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής (ΕΙΣΕΠ) και τώρα «παύεται» με μόνη υπογραφή του Υπουργού κου Κ. Τασούλα! Αυτή είναι η Δημόσια Διοίκηση που ονειρεύονται.
Λένε ότι οι τωρινές τοποθετήσεις είναι προσωρινές, καθώς ήδη (27/10) το ΥΔΜΗΔ ανακοίνωσε ότι αρχίζουν οι νέες κρίσεις Διευθυντών. Λένε ψέματα: από το 2010 ως σήμερα, όλο το δημόσιο λειτουργεί με τις… «προσωρινές» τοποθετήσεις, άλλοτε του Ν. 3839, άλλοτε του Ν. 4024, άλλοτε του Ν. 4275. Κι αν το σύστημα αυτό είναι «προσωρινό», και σε μερικούς μήνες θα γίνουν κρίσεις, ποιος ο λόγος που ανακατεύουν έτσι τους Διευθυντές, αντί να τους αφήσουν στη θέση που ήταν, περιμένοντας να γίνουν επιλογές νέων;
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαιτεί να ριχτεί άπλετο φως στην διαδικασία τοποθέτησης των διευθυντών και των τμηματαρχών: να δημοσιοποιηθεί αμέσως και χωρίς καμιά καθυστέρηση η επίσημη εισήγηση της διοικητικής ιεραρχίας του Υπουργείου Πολιτισμού προς την Γενική Γραμματέα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει αποφασίσει να παρασταθεί και να παράσχει συνδικαλιστική και νομική στήριξη σε όσους συναδέλφους θεωρούν ότι οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας έχουν επιφέρει βλαπτική μεταβολή στην υπηρεσιακή τους κατάσταση. Κανείς δεν θα μετακινηθεί χωρίς τη θέλησή του, είτε τώρα είτε στην επόμενη φάση στελέχωσης του Οργανισμού. Θα φροντίσουμε όλοι για αυτό.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση και καλεί όλα του τα μέλη σε ενότητα και ομοψυχία. Όπως οι προκάτοχοί μας υπεράσπισαν τα μνημεία και την Αρχαιολογική Υπηρεσία στην Κατοχή και τη Χούντα, παρά τις επαπειλούμενες απολύσεις και τις μετακινήσεις προσωπικού, έτσι και εμείς τώρα πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να υπερασπίσουμε τα μνημεία και τα μουσεία της Ελλάδας! Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε η Αρχαιολογική Υπηρεσία να λειτουργεί υπό το καθεστώς «κατοχής» και φόβου για «εκτοπίσεις».»
Πηγή: Έθνος, ΣΕΑ, Ν. Κοντράρου-Ρασιά, Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια