Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κοντοπήγαδο

Στα πλαίσια της 2ης συνάντησης του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, στις 19:00, στο Αμφιθέατ...


Στα πλαίσια της 2ης συνάντησης του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο Α. Αργυριάδη (Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30), η κ. Κωνσταντίνα Καζά-Παπαγεωργίου θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: «Κοντοπήγαδο».

Στο πλαίσιο του αρχαιολογικού ελέγχου και του σωστικού έργου που ασκεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία στην Αττική, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές στη θέση Κοντοπήγαδο της ευρύτερης περιοχής «Τράχωνες» του δήμου Αλίμου. Το Κοντοπήγαδο βρίσκεται 5 χλμ. νότια της Ακροπόλεως των Αθηνών, έχοντας ως κύριο σημείο αναφοράς ένα χαμηλό λόφο, αρχικού ύψους 6 μ. πάνω από την παλαιά οδό Βουλιαγμένης. Αν και το μεγαλύτερο τμήμα του λόφου κατεδαφίστηκε από τη διάνοιξη της νέας οδού το 1936 και τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Βουλιαγμένης το 1964, επί και πέριξ αυτού είχε διαπιστωθεί προϊστορική κατοίκηση ήδη από τη δεκαετία του 1960. 

Με σωστικές δε ανασκαφές από το 1986 έως το 2000 σε τρία οικόπεδα στο άμεσο περιβάλλον του λόφου, ήρθαν στο φως δύο μυκηναϊκά συγκροτήματα ( Ι και ΙΙ ) επί αντίστοιχων πρωτοελλαδικών. 

Στον ίδιο άξονα, 300 μ. νοτιότερα του λόφου, στο χώρο του σταθμού του ΜΕΤΡΟ «Άλιμος», αποκαλύφθηκε το 2006 -2008 εκτεταμένη εργαστηριακή εγκατάσταση (συγκρότημα ΙΙΙ ), επίσης Μυκηναϊκής εποχής. Βάσει των κατά χώραν κινητών ευρημάτων, αλλά και πλήθους άλλων που είχαν απορριφθεί σε πηγάδια και αποθέτες και βάσει των ιδιαίτερων κατασκευών που αποκαλύφθηκαν κυρίως στο συγκρότημα Ι, προκύπτει ότι στο Κοντοπήγαδο διεξάγονταν ποικίλες δραστηριότητες παραγωγικού και λατρευτικού χαρακτήρα από μεγάλο αριθμό ατόμων. 

Τα συγκροτήματα του Κοντοπήγαδου φαίνεται ότι συνδέονταν από πολύ ενωρίς με την κεντρική εξουσία των Αθηνών που έδρευε στην Ακρόπολη, ως ειδικές μονάδες κατεργασίας και μεταποίησης πρώτων υλών και παραγωγής προϊόντων, όπως για παράδειγμα ήταν τα παντός είδους κεραμικά προϊόντα. Ισχυρές έμμεσες ενδείξεις και ευρήματα από τις ανασκαφές στο Κοντοπήγαδο υποδηλώνουν επίσης δραστηριότητες που σχετίζονται με τη νηματουργία και την υφαντική, των οποίων προηγούνταν η κατεργασία των αναγκαίων πρώτων υλών.


Πηγή: Αιγεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια