Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αγαλματίδιο 23000 ετών ανακαλύφθηκε στη Γαλλία

Αγαλματίδιο από ασβεστόλιθο που απεικονίζει μια καλλίγραμμη γυναίκα πριν από 23.000 χρόνια περίπου ανακαλύφθηκε στο βόρειο τμήμα της...


Venue Renancourt

Αγαλματίδιο από ασβεστόλιθο που απεικονίζει μια καλλίγραμμη γυναίκα πριν από 23.000 χρόνια περίπου ανακαλύφθηκε στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας. Οι αρχαιολόγοι το περιγράφουν ως «εξαιρετικό» εύρημα.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αυτό το γλυπτό της Παλαιολιθικής εποχής, το πρώτο εύρημα τέτοιους είδους εδώ και μισό αιώνα, κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής το καλοκαίρι στην Αμιένη. 

«Η ανακάλυψη αυτού του αριστουργήματος είναι εξαιρετική και διεθνώς σημαντική», δήλωσε ο Nicole Phoyu-Yedid, επικεφαλής των πολιτιστικών πραγμάτων στην περιοχή κατά τη διάρκεια παρουσίασης του ευρήματος στα μέσα ενημέρωσης. «Περιμέναμε να βρούμε κλασικά απομεινάρια όπως εργαλεία από πυριτόλιθο ή οστά», δήλωσε ο αρχαιολόγος Clement Paris. Αλλά κατά τη διάρκεια της επιφανειακής έρευνας της δεύτερης ημέρας, η ομάδα βρήκε ένα σωρό από ασβεστόλιθο που περιελάμβανε θραύσματα τα οποία δεν φαίνονταν φυσικά.

Venue Renancourt
Το 23.000 ετών αγαλματίδιο από ασβεστόλιθο απεικονίζει μια γυναίκα που ονομάζεται  η «Αφροδίτη της Renancourt», η οποία βρέθηκε στην παλαιολιθική θέση του Renancourt, στη Γαλλία, στις 27 Νοεμβρίου 2014.
«Το ίδιο βράδυ ενώσαμε προσεκτικά αυτά τα 20 περίεργα θραύσματα και συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν μια γυναικεία μορφή», πρόσθεσε. Η χρονολόγηση με Άνθρακα-14 των οργανικών υλικών που βρέθηκαν στο χώρο έδειξε ότι το άγαλμα είναι ηλικίας 23.000 ετών. Με ύψος 12 εκατοστών περίπου, απεικονίζει μια γυναίκα με μεγάλο στήθος και γλουτούς. Το κεφάλι και τα χέρια είναι λιγότερο λεπτομερή. 


«Το γεγονός ότι η γλυπτική δεν είναι ρεαλιστική δείχνει την πρόθεση να παραχθεί η συμβολική εικόνα μιας γυναίκας που συνδέεται με τη γονιμότητα», δήλωσε ο Paris. Περίπου 100 τέτοια αγαλματίδια έχουν βρεθεί στην Ευρώπη, κυρίως στη Ρωσία και την κεντρική Ευρώπη, από τα οποία 15 περίπου στη Γαλλία, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν ανακαλυφθεί στα νοτιοδυτικά της χώρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια