Η Δρ. Μαρία Χιδίρογλου, αρχαιολόγος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, θα πραγματοποιήσει διάλεξη με τίτλο: «Αρχαιότητες απ...
Η Δρ. Μαρία Χιδίρογλου, αρχαιολόγος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, θα πραγματοποιήσει διάλεξη με τίτλο: «Αρχαιότητες από την Εύβοια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015, στις 19:00 ώρα στο Νορβηγικό Ινστιτούτο, Τσάμη Καρατάσου 5 (Κουκάκι), 5ος όροφος.
Στις ανασκαφές που διεξήχθησαν στην Εύβοια από τους Χρ. Τσούντα την περίοδο 1885-1886, Κ. Κουρουνιώτη την περίοδο 1897-1917 και Γ.Α. Παπαβασιλείου την περίοδο 1902-1908, βρέθηκαν γλυπτά, αγγεία και μεταλλικά αντικείμενα που χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως και τη Ρωμαϊκή περίοδο. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των ευρημάτων φιλοξενούνται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Μια μελέτη των ευρημάτων ανά είδος, τοποθεσία και σκάμμα αποκαλύπτει κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τις κυριότερες αρχαίες ευβοϊκές πόλεις της Χαλκίδας, της Ερέτριας, της Καρύστου και των Ωρεών καθώς και των εμπορικών, λατρευτικών και πολιτικών δικτύων που αυτές συμμετείχαν. Θα παρουσιαστεί μια επιλογή αττικών και ευβοϊκών μελανόμορφων και ερυθρόμορφων αγγείων, πήλινων ειδωλίων, χάλκινων και μολύβδινων αντικειμένων, που χρονολογούνται από την Αρχαϊκή περίοδο έως τα τέλη των ελληνιστικών χρόνων και βρέθηκαν κυρίως σε ευβοϊκά νεκροταφεία, μαζί με αρχειακές πληροφορίες που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε μια προκαταρκτική ανακατασκευή των τάφων.
Η παρουσίαση θα περιέχει αναφορά σε λογοτεχνικές και επιγραφικές πηγές για την Εύβοια, μέσα από τη μελέτη των οποίων θα επιχειρήσει να διερευνήσει τις πτυχές της τοπογραφίας των χώρων της, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τα ευρήματα και από τα πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνας.
Τέλος, θα υπάρξει μια σύντομη επισκόπηση ορισμένων καθιερωμένων εικονογραφικών μοτίβων σε αγγεία και τερακότα που χρησιμοποιούνται σε διάφορες περιόδους από τις κοινωνικές και πολιτικές ελίτ των ευβοϊκών πόλεων της Ερέτριας, της Χαλκίδας και της Καρύστου. Αυτά θα παρουσιαστούν σε συνδυασμό με τις εισαγωγές και επιρροές της Αθήνας αλλά και με πληροφορίες σχετικά με τις τοπικές λατρείες και μυθικές παραδόσεις που έχουν βεβαιωθεί στο νησί.
Δεν υπάρχουν σχόλια