Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Δώστε πίσω τα Γλυπτά» προτρέπει το Λονδίνο βρετανός βουλευτής

Στο βρετανικό Κοινοβούλιο μεταφέρεται η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αφού σχετική επερώτηση (στ...


«Δώστε πίσω τα Γλυπτά» προτρέπει το Λονδίνο βρετανός βουλευτής

Στο βρετανικό Κοινοβούλιο μεταφέρεται η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αφού σχετική επερώτηση (στο βρετανικό κοινοβουλευτικό σύστημα ονομάζεται early day motion) πρόκειται να καταθέσει σήμερα, Δευτέρα, ο βουλευτής του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Άντριου Τζορτζ.

Ο βρετανός βουλευτής προτρέπει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες για την «επανένωση» των γλυπτών που βρίσκονται στο Λονδίνο με τα γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το BBC, ο Άντριου Τζορτζ ζητεί από την κυβέρνηση να αποδείξει ότι η Βρετανία είναι πρόθυμη να επανενώσει τα γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο με εκείνα που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο –όπως σημειώνει- χτίστηκε ακριβώς για τον σκοπό αυτό, στη σκιά του μνημείου όπου ανήκουν, στον Παρθενώνα στην Αθήνα.

Η στήριξη του Άντριου Τζορτζ στο πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των Γλυπτών είναι γνωστή. Ο βουλευτής ηγείται της κίνησης «Επανένωση των Γλυπτών» και μία από τις δράσεις που έχει αναλάβει είναι να καταφέρει να πιέσει το Λονδίνο να απαντήσει στην πρόταση που από το 2013 έχει καταθέσει η UNESCO περί διαμεσολάβησης.

Η συζήτηση στη βρετανική Βουλή θα διεξαχθεί στον απόηχο της πρωτοφανούς απόφασης του Βρετανικού Μουσείου, τον περασμένο Δεκέμβριο, να δανείσει στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη το άγαλμα του θεού Ιλισσού.

Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και έντονα, με τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να καταδικάζει την «προκλητική για τον ελληνικό λαό απόφαση».

Ωστόσο, για ακόμη μία φορά η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου ήταν και αρνητική και ειρωνική. Ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ όχι μόνο δεν επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, αλλά γνωστοποίησε ότι διεξάγονται συζητήσεις και με άλλα μουσεία που έχουν ζητήσει να φιλοξενήσουν κάποια από τα γλυπτά.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «στροφή» στην διαπραγματευτική τακτική της Αθήνας.

Σε συνέντευξή του στους Sunday Times, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε διαμηνύσει ότι η εκστρατεία της ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχιστεί, αλλά «επί της στρατηγικής και του πώς θα πορευτούμε ίσως υπάρξει στροφή, αν απαιτείται».

Τις ανεπανόρθωτες φθορές που υπέστη ο Παρθενώνας με την αφαίρεση των Γλυπτών κατ' εντολή του λόρδου Έλγιν υπενθύμισε πριν λίγες ημέρες, στη διάρκεια ημερίδας για τις ενάλιες αρχαιότητες, η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Ελένη Κόρκα.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Παρθενώνας ως μνημείο υπέστη μεγάλες φθορές από τις ενέργειες του Έλγιν» είπε.


Πηγή: Άννα Ανδίρα, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια