Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αφηγείται την ιστορία μιας Αιγύπτιας γάτας

Μετά από το «δαχτυλίδι του Θησέα», το Αθέατο Μουσείο φιλοξενεί την αιώνια κατοικία μας γάτας από την αρχαία Αίγυπτο. Πρόκειται για τη ...

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αφηγείται την ιστορία μιας Αιγύπτιας γάτας

Μετά από το «δαχτυλίδι του Θησέα», το Αθέατο Μουσείο φιλοξενεί την αιώνια κατοικία μας γάτας από την αρχαία Αίγυπτο. Πρόκειται για τη χάλκινη σαρκοφάγο γάτας (αρ. ευρ. ΑΙΓ.698), που περιείχε αρχικά τη μούμια του ζώου και που είχε κατασκευαστεί για να προσφερθεί ως ανάθημα στη θεά Βούβαστη (Μπαστίτη). 

Η πολυτελής χάλκινη θήκη αποδίδει το ιερό ζώο, τη μορφή του οποίου δανειζόταν η θεά για να εμφανιστεί στους πιστούς της. Η σαρκοφάγος χρονολογείται στο διάστημα από την Ύστερη Περίοδο ως τους Πτολεμαϊκούς χρόνους (664-30 π.Χ.) και εκτίθεται για πρώτη φορά. Προέρχεται από τη Συλλογή του Ιωάννου Δημητρίου εκ Λήμνου, την οποία δώρισε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 1881. Μαζί με τη χάλκινη γάτα παρουσιάζεται κι ένα ομοίωμα μούμιας γάτας, όπως αυτό που θα περιείχε αρχικά στο εσωτερικό της. Η πρωτότυπη μούμια εκτίθεται στην αίθουσα 40 (προθήκη 16γ) του Μουσείου. Η έκθεση της Αιγύπτιας γάτας θα διαρκέσει από τις 16 Μαρτίου ως τις 17 Μαΐου. 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αφηγείται την ιστορία μιας Αιγύπτιας γάτας
Ακτινογραφία ταριχευμένης γάτας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Στις 29 Μαρτίου και 5 Απριλίου (ημέρα Κυριακή) και στις 17 και 24 Απριλίου (ημέρα Παρασκευή) ώρα 11.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συζητούν μαζί τους για την αιώνια κατοικία της γάτας και για τις ιστορίες των ιερών ζώων στην αρχαία Αίγυπτο.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αφηγείται την ιστορία μιας Αιγύπτιας γάτας
Τοιχογραφία από τον τάφο-ιερό του Nebamun στις Θήβες. Νέο Βασίλειο. Βρετανικό Μουσείο
Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει, είναι ο τίτλος τής νέας δράσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο θα παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά. Το Αθέατο Μουσείο αποκαλύπτει, είναι η νέα, ανοιχτή πρόσκληση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας που κρύβει το επιλεγμένο έκθεμα. 


Πηγή: ΥΠΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια