Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Έσβησε» ο Βρετανός προστάτης των Γλυπτών

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Βρετανός πολιτικός, επί πολλά χρόνια βουλευτής του εργατικού κόμματος, Κρίστοφερ Πράις, ένα δραστήριο μέλος...

«Έσβησε» ο Βρετανός προστάτης των Γλυπτών

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Βρετανός πολιτικός, επί πολλά χρόνια βουλευτής του εργατικού κόμματος, Κρίστοφερ Πράις, ένα δραστήριο μέλος του ελληνικού και του ελληνοκυπριακού λόμπι στην Αγγλία και μέλος επίσης της βρετανικής επιτροπής για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα.

Για το θέμα των Μαρμάρων ήταν ο πρωταγωνιστής σε πολλές κινητοποιήσεις μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο και σε φορείς της κοινής γνώμης και είχε κάνει πολλές παρουσιάσεις στον διευθυντή του βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ προβάλλοντας τις ελληνικές θέσεις και τα επιχειρήματα για την επιστροφή των ιστορικών αυτών μνημείων. Τα εθνικά ελληνικά θέματα, ιδιαίτερα το Κυπριακό, ο Κρίστοφερ Πράις τα υποστήριξε την περίοδο που ήταν διευθυντής του έγκυρου αριστερής ιδεολογίας περιοδικού Νιου Στάιτσμαν από το 1993 μέχρι το 1995.

Ο Κρίστοφερ Πράις θεωρούνταν από τους πλέον σοβαρούς γνώστες και μελετητές στον τομέα της εκπαίδευσης και πολλές προτάσεις και εισηγήσεις του υλοποιήθηκαν στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος της Αγγλίας την περίοδο της πρωθυπουργίας της Μάργκαρετ Θάτσερ όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο Κένεθ Μπέικερ.

Μάλιστα ο Πράις απέτρεψε να υλοποιηθεί μια προεκλογική εξαγγελία του Εργατικού Κόμματος να καταργήσουν όλα τα ιδιωτικά σχολεία.

Με την παρέμβασή του όλα τα ιδιωτικά σχολεία στην Αγγλία παρέμειναν σε λειτουργία αλλά έχασαν το καθεστώς -των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων- που ήταν πολύ ευνοϊκό για τη φορολογία τους. Ο Κρίστοφερ Πράις διετέλεσε μεταξύ άλλων πρόεδρος της καμπάνιας για την ελευθερία της πληροφόρησης, μέλος του συμβουλίου των τεχνών, διευθυντής του Διεθνούς φεστιβάλ του Λονδίνου, πρύτανης του πολυτεχνείου της πόλης Λιντς και διευθυντής του πολυτεχνείου του «Σάουθ Μπανκ» στο Νότιο Λονδίνο.


Πηγή: Λ. Τσιριγωτάκης, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια