Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Δωριάς πουλήθηκε για 136.000 δολάρια

Πωλήθηκε, και μάλιστα σε τιμή περίπου τετραπλάσια από τη μέση τιμή εκκίνησης, η επιτύμβια στήλη από το αρχαίο νεκροταφείο της Χαλκίδας ...

Η Δωριάς πουλήθηκε για 136.000 δολάρια

Πωλήθηκε, και μάλιστα σε τιμή περίπου τετραπλάσια από τη μέση τιμή εκκίνησης, η επιτύμβια στήλη από το αρχαίο νεκροταφείο της Χαλκίδας με την επιγραφή «Δωριάς Ποσειδωνίου» κατά τη χθεσινή δημοπρασία στους Christie's του Λονδίνου.

Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί σε 29.340 έως 44.100 δολάρια και η στήλη πωλήθηκε αντί 135.697 δολαρίων. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τιμή εκκίνηση της ήταν τα 40.000 ευρώ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας από του μειοδότες «ήταν αναμενόμενο ένα τόσο σημαντικό αρχαίο αντικείμενο να φτάσει σε αυτή την τιμή. Ειδικά μετά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα».

Η χώρα μας περίμενε εις μάτην απάντηση από τον διεθνή οίκο σε αίτημα που του είχε αποστείλει, καθώς η στήλη είχε εντοπισθεί και περιγραφεί στη Χαλκίδα κατά τα μέσα του 19ου αιώνα από τους Σάουμπερτ και Ραγκαβή και είχε δημοσιευθεί από τον δεύτερο. Δεν προέβη όμως σε μέτρα που θα μπορούσαν να είναι δραστικά.

Κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο είχε ζητήσει την απόσυρση της επιτύμβιας στήλης από τη δημοπρασία, δήλωσαν ότι η Αθήνα θα συνεχίσει τη διεκδίκησή της με κάθε νόμιμο τρόπο.

«Το υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει τη διεκδίκηση της επιτύμβιας στήλης του 4ου αι. π. Χ. με κάθε νόμιμο τρόπο και από τον νέο κάτοχο», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως επισημάνθηκε από τους ίδιους κύκλους, η ολοκλήρωση μιας δημοπρασίας δεν αποκλείει τον επαναπατρισμό, κάτι που συνέβη και άλλες φορές όταν προέκυψαν στοιχεία, όπως για παράδειγμα, το 2012, με τον επαναπατρισμό του βυζαντινού μαρμάρινου ελκυστήρα από τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην κοινότητα Νομιτσί της Μεσσηνιακής Μάνης, ο οποίος είχε πωληθεί σε δημοπρασία από τον ίδιο Οίκο.

Επίσης, όπως τονίστηκε, μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο, δηλαδή να επιτευχθεί η απόσυρση του αντικειμένου, αλλά λόγω έλλειψης στοιχείων να ζητηθεί αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο. «Γι’ αυτό θέλει πολύ προσοχή ο χειρισμός παρόμοιων υποθέσεων, που από τη φύση τους είναι δύσκολες, καθώς η παράνομη ενέργεια που πρέπει να αποδειχτεί, τελέστηκε πολύ παλιά», σημειώθηκε από τους κύκλους του ΥΠΠΟ, που δεν παρέλειψαν να επισημάνουν την ανάγκη να παραμείνει χωριστή η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης (η οποία με το νέο Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ έχει ενοποιηθεί με τη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων), καθώς διαχειρίζεται τόσο σοβαρά θέματα.

Aνακοίνωση

Όπως ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, μετά το δημοσίευμα του «Εθνους», «η αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, έχει προβεί σε ενέργειες με τις οποίες αιτείται την απόσυρση επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα του 4ου αι. π.Χ. -η οποία δημοπρατείται από τον Οίκο Christie's στο Λονδίνο- και τελεί εν αναμονή της απάντησης του Οίκου στην τελευταία σχετική της επιστολή». Κάτι που και εμείς γράφαμε. Αλλά που προφανώς δεν ήταν αρκετό, καθώς η δημοπράτηση γινόταν -και έγινε- χθες.

Στη συνέχεια, το υπουργείο υπογραμμίζει: «Σημειώνεται ότι η απόσυρση πολιτιστικού αγαθού από δημοπρασία μπορεί να γίνει μόνον εφόσον υπάρχουν αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν παράνομη ενέργεια.

Με μόνιμο και διαρκή στόχο τον επαναπατρισμό δημοπρατούμενων ελληνικών αρχαιοτήτων που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από τη χώρα, το υπουργείο αντιμετωπίζει πάντα, όπως και στην περίπτωση της επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα, τέτοιου είδους θέματα με τη δέουσα προσοχή ώστε να αποφεύγονται και οι αιτήσεις αποζημιώσεως κατά του Ελληνικού Δημοσίου».

Προφανώς και η προσοχή είναι απαραίτητη, αυτό όμως δεν θα πρέπει να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια φοβική αντιμετώπιση των διεθνών οίκων που, όπως όλοι γνωρίζουμε, μόνο σκοπό έχουν το κέρδος. Η χώρα μας θα πρέπει να διεκδικεί δυναμικά αρχαιότητες που διαπιστώνει ότι έχουν παρανόμως εξαχθεί από τη χώρα, όπως η επίμαχη στήλη. Το γεγονός ότι έχει συμβεί άπαξ να πληρώσουμε τα δικαστικά έξοδα (δεκαετία '80 στο Λονδίνο) δεν αναιρεί το ότι πολλές φορές έχουμε κερδίσει.

Η «Δωριά Ποσειδωνίου», όπως είναι γνωστή η στήλη έχει αφαιρεθεί από αρχαίο νεκροταφείο της Χαλκίδας. Ο οίκος δημοπρασιών υποστηρίζει ότι η δημοπρασία έγινε με κάθε νομιμότητα και σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο, καθώς το αντικείμενο ανήκε σε ιδιωτική γαλλική συλλογή.

Οι ελληνικές αρχές επισημαίνουν ότι υπάρχουν αποδείξεις πως η στήλη έχει καταγραφεί σε ελληνικό έδαφος μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος και συνεπώς όπως τονίζουν η εξαγωγή του ήταν παράνομη.

Από τη σημερινή δημοπρασία αρχαιοτήτων αποσύρθηκαν τέσσερα άλλα αντικείμενα, τρία αρχαία ελληνικά αγγεία και μια ετρουσκική κεφαλή, όλα ιταλικής προέλευσης.

Η απόσυρση έγινε μετά από έρευνα του δρ. Χρήστου Τσιρογιάννη σε συνεργασία με την Ιντερπόλ και τις ιταλικές αρχές.

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, που είναι ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ειδικός στα παράνομα διεθνή δίκτυα αρχαιοτήτων και μέλος του κέντρου μελέτης εγκλήματος και δικαιοσύνης στο τμήμα διεθνούς διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς (Trafficking in Culture), μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως «δεν αποτελεί πλέον έκπληξη ότι ο οίκος δημοπρασιών Christie's επιχειρεί για άλλη μια φορά να δημοπρατήσει αρχαιότητες με αμφίβολη ή ανύπαρκτη νόμιμη προέλευση».

Παράλληλα, τόνισε ότι «θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει όλη την αλήθεια σχετικά με αυτές τις υποθέσεις που δυστυχώς εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά στο διεθνές εμπόριο αρχαιοτήτων. Η ενημέρωση αυτή αποτελεί ευθύνη των αρμόδιων αρχών κάθε κράτους, που με τις παραλήψεις τους μπορεί ακόμη και να συμβάλουν στην διαιώνιση αυτής της δυσμενούς κατάστασης».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι έρευνές του δεν σχετίζονται με τη στήλη «Δωριάς Ποσειδωνίου», θέμα με το οποίο ασχολήθηκε η ελληνική κυβέρνηση.


Πηγή: Αγ. Κώττη, Έθνος, Το Βήμα, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια