Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογικός χώρος της ελληνιστικής περιόδου κατεδαφίστηκε στην Αλεξάνδρεια

Τα κατάλοιπα του αρχαιολογικού χώρου πριν την οριστική καταστροφή του. Η απόφαση του αιγυπτιακού υπουργείου Αρχαιοτήτων να κατεδαφίσ...



Αρχαιολογικός χώρος της ελληνιστικής περιόδου κατεδαφίστηκε στην Αλεξάνδρεια
Τα κατάλοιπα του αρχαιολογικού χώρου πριν την οριστική καταστροφή του.
Η απόφαση του αιγυπτιακού υπουργείου Αρχαιοτήτων να κατεδαφίσει αρχαιολογικό χώρο της ελληνιστικής περιόδου στην Αλεξάνδρεια πραγματοποιήθηκε τελικά την περασμένη Πέμπτη, καταστρέφοντας αρχαία κατάλοιπα και ισοπεδώνοντας πλήρως τον αρχαιολογικό χώρο.

Ο αρχαιολογικός χώρος Al-Abd Theater στην περιοχή Shizar, που ανακαλύφθηκε το 2013, χρονολογείται από στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, συγκεκριμένα από το 323 π.Χ., και βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή μόλις ένα οικοδομικό τετράγωνο από την ακτή της Μεσογείου.

Η Egypt's Heritage Task Force, ομάδα στο Facebook, που αγωνίστηκε για να σώσει τον αρχαιολογικό χώρο, δημοσίευσε φωτογραφίες του πριν και μετά την καταστροφή. Η ομάδα υποστήριξε ότι το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων παραχώρησε την περιοχή σε εργολάβο για την κατασκευή έργου.


Αρχαιολογικός χώρος της ελληνιστικής περιόδου κατεδαφίστηκε στην Αλεξάνδρεια
Ο αρχαιολογικός χώρος ισοπεδώθηκε πλήρως
Ο Mostafa Roshdy, Διευθυντής Αρχαιοτήτων Αλεξάνδρειας δήλωσε ότι ο χώρος κατεδαφίστηκε μετά από παράπονα κατοίκων ότι απειλείται η αρχιτεκτονική σταθερότητα των παρακείμενων κτιρίων. «Η τεχνική έκθεση αναφέρει ότι το βάθος των ανασκαφών απειλεί τα γύρω κτίρια και συνέστησε να κλείσει άμεσα ο χώρος της ανασκαφής», είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Κάτοικος της περιοχής, ο Mostafa Hussein, παραπονέθηκε στο αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων όταν παρατήρησε ρωγμές στο γειτονικό του κτίριο.


Αρχαιολογικός χώρος της ελληνιστικής περιόδου κατεδαφίστηκε στην Αλεξάνδρεια

Οι αρχαιολόγοι ήταν σε θέση να ανακτήσουν κάποια αντικείμενα από την περιοχή πριν την ολοκληρωτική καταστροφή. «Έτσι αποφασίσαμε να εκκενώσουμε τον αρχαιολογικό χώρο, να πάρουμε κάποια από τα ευρήματα που μπορούσαν να μετακινηθούν στο μουσείο και τα υπόλοιπα που δεν ήταν σε καλή κατάσταση και ήταν δύσκολη η αποκατάστασή τους τα αφήσαμε», δήλωσε ο Mohamed Mostafa, από το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων.

Η κατεδάφιση του αρχαιολογικού χώρου καταδεικνύει τη δυσκολία των αιγυπτιακών αρχών να κατευνάσουν τους ντόπιους και να διαχειριστούν υπεύθυνα την πλούσια αρχαιολογική ιστορία της χώρας έστω και με περιορισμένους πόρους. Αρχαιολογικοί χώροι σε ολόκληρη την Αίγυπτο αντιμετωπίζουν επίσης τον κίνδυνο της αρχαιοκαπηλίας, εκτός από τα θέματα αποκατάστασης και συντήρησης που σχετίζονται με την έλλειψη χρηματοδότησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια