Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εντυπωσιακοί τάφοι στη νεκρόπολη της Σακκάρα

Στις τοιχογραφίες διακρίνονται σκηνές από θρησκευτικές τελετές   Τους τάφους δύο ιερέων έφεραν στο φως οι έρευνες του Γαλλικού Ινστιτο...

Εντυπωσιακοί τάφοι στη νεκρόπολη της Σακκάρα
Στις τοιχογραφίες διακρίνονται σκηνές από θρησκευτικές τελετές  
Τους τάφους δύο ιερέων έφεραν στο φως οι έρευνες του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών στη Νεκρόπολη της Σακκάρα στην Αίγυπτο. Οι τάφοι αποκαλύφθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση και για άλλη μία φορά οι επιστήμονες αντίκρισαν με θαυμασμό τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό τους.

Οι τάφοι χρονολογούνται στην περίοδο της ηγεμονίας του Φαραώ Πέπι του Β', κατά την έκτη δυναστεία. Στο εσωτερικό τους βρέθηκαν αποσπασματικά οστά, αλλά και κτερίσματα.

Οι τοιχογραφίες, στις οποίες διακρίνονται σκηνές από θρησκευτικές τελετές, είναι τόσο καλά διατηρημένες που, όπως δήλωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, «είναι σαν να δημιουργήθηκαν χθες» και όχι πριν από 4.200 χρόνια.

Εντυπωσιακοί τάφοι στη νεκρόπολη της Σακκάρα

«Οι τοιχογραφίες μάς δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τις θρησκευτικές τελετές αυτής της περιόδου, ενώ αποκαλύπτουν την αξία των αρχαίων Αιγύπτιων που τις φιλοτέχνησαν» τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον γάλλο αιγυπτιολόγο και επικεφαλής των ερευνών Βασίλ Ντόμπρεφ οι ταφές εντοπίστηκαν σε μεγάλο βάθος, στα 6 και 12 μέτρα. 

Κάθε τάφος είναι χτισμένος σε δύο επίπεδα: το ανώτερο επίπεδο έχει κατασκευαστεί από πλίνθους, ενώ το κατώτερο επίπεδο βρίσκεται στο εσωτερικό ενός λαξευμένου βράχου.

Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων της Γκίζας, Καμάλ Ουαχίντ, και οι δύο τάφοι έχουν συληθεί, αφού τα οστά βρέθηκαν αποσπασματικά και όχι σε σαρκοφάγους, ενώ τα κτερίσματα είναι ελάχιστα. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι τάφοι είναι σχεδόν πανομοιότυποι.


Πηγή: Α. Ανδίρα, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια