Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κινηματογραφικό συνεργείο του ΕΟΤ στους νεολιθικούς οικισμούς

Περίπου 6.000 επισκέπτες στο Διμήνι Περισσότεροι από 6.000 επισκέπτες καταγράφηκαν το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς στον αρχαι...


Περίπου 6.000 επισκέπτες στο Διμήνι
Περισσότεροι από 6.000 επισκέπτες καταγράφηκαν το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς στον αρχαιολογικό χώρο του Διμηνίου  και συγκεκριμένα στο νεολιθικό οικισμό, που καταγράφηκε, σημειωτέον,  σε ντοκιμαντέρ για λογαριασμό του ΕΟΤ.

Κινηματογραφικό συνεργείο επισκέφτηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα τους δύο σημαντικούς νεολιθικούς οικισμούς της περιοχής, το Διμήνι και το Σέσκλο και πραγματοποίησε γύρισμα, προκειμένου να καταγράψει το οπτικό υλικό που θα προβληθεί μέσω του ΕΟΤ.

Η καταγραφή των σημαντικών νεολιθικών οικισμών της περιοχής μας, οι οποίοι συγκεντρώνουν πλειάδα επισκεπτών, είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι θα αξιοποιηθεί μέσω του αρμόδιου κρατικού φορέα, προκειμένου να προβληθούν διεθνώς οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έχουν έρθει στο φως.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται αδιάπτωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ένθερμων φίλων του πολιτισμού που ξεναγούνται στον αρχαιολογικό χώρο, είναι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι προέρχονται από όλη την επικράτεια, παράλληλα με την περιοχή μας.

Σε πολλές περιπτώσεις οι σχολικές εκδρομές συνδυάζονται με την περιήγηση στο συγκεκριμένο νεολιθικό οικισμό και τους δύο θολωτούς τάφους, οι οποίοι προσελκύουν το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών και συνδυάζονται με εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία ενισχύουν τη βιωματική γνώση.

Στη διάρκεια των πράσινων πολιτιστικών διαδρομών, εξάλλου, άνοιξε στο κοινό o μυκηναϊκός οικισμός, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το νεολιθικό, προκειμένου να πραγματοποιηθούν θεματικές περιηγήσεις και ξεναγήσεις.

Στον οικισμό της Ύστερης Εποχής Χαλκού, όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής στεγάστρων προστασίας των Μεγάρων Α΄ και Β΄, οι  επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να διασχίσουν τον αρχαίο δρόμο, έκαναν στάσεις στις ιδιωτικές οικίες εκατέρωθεν του δρόμου και περνώντας το μνημειακό πρόπυλο, στη διασταύρωση δύο κεντρικών οδικών αξόνων, έγινε περιήγηση στα σημαντικότερα σημεία των Μεγάρων Α΄ και Β΄, που ταυτίζονται με το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του οικισμού. Ιδιαίτερο σημείο στάσης αποτέλεσαν οι αποθήκες με τα αντίγραφα των αγγείων που βρέθηκαν και η τελευταία διαδρομή περιελάμβανε περιήγηση τους δύο θολωτούς τάφους «Λαμιόσπιτο» και «Τούμπα».  

Η παραπάνω δράση πραγματοποιήθηκε στο μυκηναϊκό οικισμό, στο πλαίσιο των πράσινων πολιτιστικών διαδρομών, ενώ όπως αναφέρει η αρμόδια αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Σταματία Αλεξάνδρου: «ο χώρος θα καταστεί επισκέψιμος, όταν πραγματοποιηθούν οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, προκειμένου να αναδειχθεί πλήρως».



Δεν υπάρχουν σχόλια