Περιήγηση στον Ναό Νεμέσεως του Ραμνούντα οργανώνει την Κυριακή 21 Ιουνίου η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια» με θέμα «Ύβρις, Άτις, Νέμεσις,...
Περιήγηση στον Ναό Νεμέσεως του Ραμνούντα οργανώνει την Κυριακή 21 Ιουνίου η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια» με θέμα «Ύβρις, Άτις, Νέμεσις, Τίσις». Πρόκειται για μία περιήγηση «συνειδησιακή», που στόχο έχει να ξετυλίξει το «νήμα» της παράβασης, της τιμωρίας και τελικά της «συνειδητοποίησης» του ίδιου του ατόμου.
Στην κοιλάδα του Λιμικού στο βορειοανατολικό άκρο της Αττικής δίπλα από τον Ευβοϊκό κόλπο σώζονται τα ερείπια του αρχαίου δήμου του Ραμνούντος που ανήκε στην Αιαντίδα φυλή ενώ αποτελούνταν από πολλούς συνοικισμούς. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται το περίφημο ιερό της Νεμέσεως που αποτελεί το σημαντικότερο ιερό της θεότητος στον ελλαδικό χώρο.
Δίκαιη διανομή βάσει νόμιμης εξουσίας
Η θεά Νέμεση δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Πρόκειται για μία αρχαιότατη θεότητα που προσδιορίζεται άλλοτε ως Αδράστεια (εκείνη από την οποία κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει) και άλλοτε ως Ραμνουσία (από την περιοχή του Ραμνούντα). Η ετυμολογία, η ρίζα του ονόματός της «νέμω», δήλωνε αρχικά τη δίκαιη διανομή, τη μοιρασιά που γίνεται βάσει νόμιμης εξουσίας. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησιόδου και τον Παυσανία, ήταν η νύχτα, που δίχως σύντροφο αρσενικό γέννησε τη Νέμεση για να κρατά σε ισορροπία τις ανθρώπινες υποθέσεις. Ονομαζόταν Ραμνουσία, λόγω του αγάλματος και του ναού στον Ραμνούντα.
Η Νέμεσις ως θεότητα προσωποποιούσε, μαζί με άλλες - όπως η Θέμιδα και η Ειμαρμένη, την έννοια της δικαιοσύνης και αποκαθιστούσε την τάξη - της φύσης, της ανθρώπινης κοινωνίας, του κόσμου -, όταν αυτή διασαλευόταν. Τότε τιμωρούσε την υπεροψία και την αλαζονεία των ανθρώπων (την ύβρη). Εάν κάποιος αδικεί τους άλλους συνεχώς, κάποια στιγμή η ίδια η ζωή του θέτει οδυνηρό φρένο στη στρεβλή πορεία του και τότε μιλάμε για «θεία δίκη».
Κατά τη μυθολογία, η Νέμεσις όταν ενώθηκε με το Δία γέννησε την Ελένη. Παρόλο που η Νέμεσις υπέστη μεγάλη καταδίωξη για να αποφύγει τον πόθο του Δία, ενώθηκε μαζί του με τη μορφή χήνας, όταν ο Δίας είχε τη μορφή κύκνου. Η Νέμεσις γέννησε ένα αυγό το οποίο βρήκε στο δάσος ένας βοσκός και το έδωσε στη Λήδα η οποία το έκλεισε σε ένα ερμάρι, και όταν γεννήθηκε η Ελένη την ανέθρεψε ως κόρη της. Μέσω της Ελένης συνδέεται με τη θέα Νέμεσι και ο Τρωικός Πόλεμος.
«Αρχαία Μονοπάτια»
Πέρα από τις αρχαιολογικές και ιστορικές πληροφορίες, τη μυθολογία και τη φιλοσοφία, τα «Αρχαία Μονοπάτια» έχουν ως στόχο να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν, να γνωρίσουν τον τρόπο σκέψης των Αρχαίων και να δώσουν ένα κίνητρο στον φίλο -επισκέπτη να ενεργοποιήσει ή να αναζητήσει εσωτερικές ατραπούς, άγνωστες μέχρι τώρα, και μέσα από αυτή τη διαδικασία να θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας. Ζητούμενο δεν είναι η στεγνή παράθεση ιστορικών στοιχείων που ο καθένας μας μπορεί εύκολα να πληροφορηθεί, ούτε μία αφηρημένη συσσώρευση γνώσεων και μία κλασική ξενάγηση σε αρχαιολογικούς τόπους.
Βασική επιδίωξη είναι η διαφορετική θέαση ενός τόπου, που μπορεί να εμψυχώσει, να καθοδηγήσει, να προβληματίσει, έτσι ώστε ο επισκέπτης να φύγει με ερωτήματα για τη ζωή του και να μπει στη διαδικασία να τα απαντήσει. Η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια» θέλει να γίνει οδηγός για ένα νέο τρόπο ζωής που θα επηρεάσει τον σημερινό πολίτη και θα τον κάνει να σκεφθεί ότι οι αξίες, ο τρόπος ζωής και η οργάνωση της κοινωνίας του θα πρέπει να ορίζονται από τον ίδιο. Με τον κοινωνικό της χαρακτήρα, η εναλλακτική ομάδα δράσης έχει ως στόχο, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, την επίτευξη καλύτερου τρόπου ζωής, μέσα από μαθήματα που προσφέρει το παρελθόν.
Πληροφορίες
Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 6979566474 ή στο email efitriiri@yahoo.gr για να ενημερωθούν σχετικά.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια