Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων κρατά καλά τα μυστικά της

Τοιχογραφία από τον θρακικό τάφο του Kazanlak Στα χωράφια της Βουλγαρίας βρίσκονται παντού - εκατοντάδες τύμβοι με την μορφή λόφων που...

Η Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων κρατά καλά τα μυστικά της
Τοιχογραφία από τον θρακικό τάφο του Kazanlak
Στα χωράφια της Βουλγαρίας βρίσκονται παντού - εκατοντάδες τύμβοι με την μορφή λόφων που κρύβουν τους χρυσούς τάφους των αρχαίων βασιλιάδων, οι οποίοι δεν άφησαν κανένα άλλο ίχνος της κυριαρχίας τους.

Οι τύμβοι αυτοί είναι τα μοναδικά κατάλοιπα του Θρακικού πολιτισμού, που άνθισε στην περιοχή της Βαλκανικής από την 2η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Η τυχαία ανακάλυψη ενός τάφου το 1944 αποκάλυψε ότι οι χωμάτινες δομές ήταν στην πραγματικότητα ανθρώπινες κατασκευές και ότι τα ταφικά μνημεία που κρύβονται μέσα, εμπεριείχαν αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι υπάρχουν πάνω από 15.000 τάφοι στη Βουλγαρία, όπου μόνο το ένα δέκατο από αυτούς βρίσκεται στην λεγόμενη κοιλάδα των Θράκων Βασιλέων κοντά στην κεντρική πόλη Kazanlak.

Πολλοί από τους τάφους έχουν λεηλατηθεί, αλλά μια συλλογή από χρυσά, αργυρά και χάλκινα αντικείμενα εκτίθενται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι στα πλαίσια περιοδικής έκθεσης που διαρκεί μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Από τους 1.500 τύμβους στην κοιλάδα, «μόνο 300 από αυτούς έχουν ανασκαφεί μέχρι σήμερα ενώ οι 35 περίπου περιείχαν πλούσια ταφικά μνημεία», δήλωσε η αρχαιολόγος Meglena Parvin.

Πόροι της ΕΕ έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση μιας χούφτας αυτών των τάφων που είναι επισκέψιμοι για το κοινό, αλλά οι περισσότεροι παραμένουν κλειστοί λόγω έλλειψης χρημάτων για συντήρηση και αποκατάσταση.

«Νιώθω λύπη για το γεγονός ότι έχουν μείνει έτσι. Ελπίζω ότι θα έρθουν περισσότερα χρήματα και θα μπορέσουμε να τους αποκαταστήσουμε και να τους ανοίξουμε για το κοινό», δήλωσε η Parvin.

Θεά Γη

Οι Θράκες ήταν ένας λαός με ιδιαίτερη αγάπη στο άλογο, ήταν κτηνοτρόφοι, μεταλλουργοί και χρυσοχόοι, πιστεύεται ότι δεν είχαν δικό τους αλφάβητο και δεν άφησαν γραπτά κείμενα.

Πίστευαν στη μετά θάνατον ζωή και στην αθανασία της ψυχής, και έθαβαν τους βασιλείς τους μαζί με τα άλογα τους, τα σκυλιά τους, τα όπλα και τα κύπελλα τους ακόμη και τα ζάρια τους.

Οι βασιλείς θεωρούνταν οι γιοι της μεγάλης θεάς Μητέρας Γης και τα ταφικά τους έθιμα ήταν άκρως συμβολικά, εξηγεί η Parvin.

«Όταν τελειώσει το ταξίδι του σε αυτόν τον κόσμο, ο βασιλιάς πρέπει να επιστρέψει  στη μήτρα της μητέρας του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι έχτισαν αυτά τα τεχνητά αναχώματα γύρω από τους τάφους τους», είπε.

Εκτός από τους θησαυρούς, οι θαμνώδεις πλέον τύμβοι κρύβουν επίσης μια ποικιλία από εκλεκτά ταφικά μνημεία.

Οι τεράστιοι ογκόλιθοι χτισμένοι από γρανίτη ή τούβλα, αποτελούνται από έναν διάδρομο και έναν ή περισσότερους ταφικούς θαλάμους, με κάθε έναν από αυτούς να αποκαλύπτει το δικό του σχεδιασμό και διακόσμηση.

«Δεν υπάρχουν δύο όμοιοι τάφοι», σημειώνει η Parvin, ανοίγοντας το δρόμο στον προθάλαμο του τάφου στον τύμβο Shushmanets.

Στο εσωτερικό του, ένας λεπτός κίονας συμβάλλει στη στήριξη της θολωτή οροφής του ταφικού θαλάμου, οι τοίχοι του οποίου κοσμούνται με επτά ημικίονες.

Ο τύμβος Ostrusha που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση περιέχει μια σαρκοφάγο που μοιάζει με θάλαμο, λαξευμένο από ένα ενιαίο μπλοκ γρανίτη, το οποίο πιστεύεται ότι ζυγίζει 60 τόνους.

Η οροφή του φέρει ίχνη σχεδίων με μορφές ανθρώπων, ζώων, φυτών και γεωμετρικών σχημάτων. Τα κατάλοιπα άλλων έξι χώρων γύρω από το νεκρικό θάλαμο, δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη.

Επισκευές έκτακτης ανάγκης

Ο πιο διάσημος τάφος στην κοιλάδα είναι ο τάφος Kazanlak, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1979.

Ο τάφος είναι κλειστός για επισκέψεις προκειμένου να προστατευθούν οι ευάλωτες τοιχογραφίες, που απεικονίζουν μια νεκρική πομπή και ένα άλογο ιπποδρομιών, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να δουν ένα αντίγραφο του ακριβώς δίπλα.

Ο αρχαιολογικός χώρος προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αλλά τα τουριστικά έσοδα δεν έχουν μετατραπεί σε πόρους συντήρησης, δήλωσε η αρχαιολόγος Diana Dimitrova.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στη Βουλγαρία η σύνδεση κόβεται και τα χρήματα από τον τουρισμό δεν πάνε σε αποκαταστάσεις και στις αρχαιολογικές ανασκαφές», δήλωσε η Dimitrova, η οποία με τον τέως συζύγο της, αρχαιολόγο Georgy Kitov, έχουν ανασκάψει τους περισσότερους από τους τάφους στην κοιλάδα Kazanlak και είναι αυτοί που ονόμασαν την περιοχή «η Κοιλάδα των Θράκων Βασιλέων».

Η Dimitrova επισήμανε τον τάφο με τους τρεις θαλάμους του βασιλιά Σεύθη Γ’, από τον οποίο προέρχονται τα αντικείμενα για την έκθεση του Λούβρου, ως παράδειγμα του προβλήματος.

Μια καταστροφή που προήλθε από ξένους τουρίστες όταν άνοιξε ο τάφος για το κοινό το 2005, ανάγκασε τους υπεύθυνος να τον κλείσουν προσωρινά, εν αναμονή κονδυλίων για επείγουσες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.

«Οι Θράκες έχουν κατασκευάσει αυτές τις θαυμάσιες μνημειακές κατασκευές για να αντέξουν για πάντα», δήλωσε η Dimitrova.

«Δεν μπορούμε απλά να τους αποκαλύπτουμε και να τους αφήνουμε έτσι».


Πηγή: Art Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια