Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν πρόβλημα με το μόριό τους;

Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες τοιχογραφίες, το πορτραίτο του Έλληνα θεού της γονιμότητας, του Πρίαπου, κρύβει στην πραγματικότητα μι...


Οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν πρόβλημα με το μόριό τους;

Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες τοιχογραφίες, το πορτραίτο του Έλληνα θεού της γονιμότητας, του Πρίαπου, κρύβει στην πραγματικότητα μια ντροπιαστική αλήθεια, σύμφωνα με νέα έρευνα για την νωπογραφία του 1ου αιώνα π.Χ.

Συγκεκριμένα, ο Ιταλός ερευνητής Φραντσέσκο Μαρία Γκαλάσι μελετώντας την τοιχογραφία της Πομπηίας φέρεται να κατέληξε σε ένα συμπέρασμα-βόμβα για τους αρχαίους Ρωμαίους.

Σύμφωνα με αυτό, οι άνδρες στην αρχαία Ρώμη υπέφεραν από επώδυνα προβλήματα σχετικά με το πέος τους.

Η τοιχογραφία ανακαλύφθηκε στην είσοδο μιας από τις πιο πλούσιες επαύλεις της αρχαίας Πομπηίας, που καταστράφηκε όταν καλύφθηκε με λάβα έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιους.

Πρόκειται για την οικία Vettii. Εκεί, απεικονίζεται ο θεός της γονιμότητας και του ανδρισμού με το πέος σε στύση.

Όμως στη νωπογραφία υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που δείχνει ότι το σύμβολο της ανδρικής δύναμης έχει ένα σημάδι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στη σεξουαλική ζωή, αλλά ακόμα και σε υπογονιμότητα.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν πρόβλημα με το μόριό τους;

Η λεπτομέρεια αυτή, είναι πως στο ανδρικό μόριο του Πρίαπου της εν λόγω τοιχογραφίας, το πέος πάσχει από φίμωση. Η φίμωση είναι συχνά μια επώδυνη κατάσταση του ανδρικού μορίου και είναι η στένωση της ακροποσθίας, δηλαδή του δέρματος που καλύπτει την βάλανο, ενώ, όταν η πάθηση δεν θεραπεύεται μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την νέκρωση του πέους.

Όπως ανέφερε ο Γκαλάσι στο Discovery News, ο Πρίαπος δεν εμφανίζεται σε όλες τις τοιχογραφίες να πάσχει από φίμωση. Έτσι, κατέληξε στο συμπέρασμα πως είτε οι άνδρες της πλούσιας αυτής οικογένειας της Πομπηίας έπασχαν από φίμωση, και το έδειξαν στην τοιχογραφία του σπιτιού τους, καταδεικνύοντας πως και οι καλές οικογένειες μπορεί να έχουν αυτό το πρόβλημα, είτε μια μεγάλη πλειοψηφία των ανδρών της Πομπηίας έπασχαν από φίμωση και έτσι ο καλλιτέχνης επηρεάστηκε κατά τη σχεδίαση της τοιχογραφίας.

Ο Γκαλάσι πάντως, δεν στήριξε το συμπέρασμά του μόνο στην εν λόγω τοιχογραφία, αλλά και στα αντικείμενα από ξύλο και πέτρα, που βρέθηκαν στην Πομπηία και είχαν το σχήμα πέους και έδειχναν πάλι τα ανδρικά μόρια να παρουσιάζουν φίμωση. Παρατήρηση που έκαναν κι άλλοι αρχαιολόγοι.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια άλλη ακαδημαϊκή μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2007, τοιχογραφίες της Αρχαίας Πομπηίας δείχνουν τον Πρίαπο συχνά να πάσχει και από άλλες δυσλειτουργίες, όπως γιγαντισμό του πέους, γνωστό ως σύνδρομο του Πρωτέα (Proteus syndrome).


Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια