Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Απεβίωσε ο ελληνιστής Martin West

Εθεωρείτο ο μεγαλύτερος εν ζωή κλασικός φιλόλογος Απεβίωσε στις 13 Ιουλίου στην Οξφόρδη ο βρετανός κλασικός φιλόλογος, συγγραφέας και ...

Απεβίωσε ο ελληνιστής Martin West
Εθεωρείτο ο μεγαλύτερος εν ζωή κλασικός φιλόλογος
Απεβίωσε στις 13 Ιουλίου στην Οξφόρδη ο βρετανός κλασικός φιλόλογος, συγγραφέας και πανεπιστημιακός καθηγητής Martin West. Ήταν 77 ετών.

Γεννημένος στο Λονδίνο το 1937, ο Martin West σπούδασε κλασική φιλολογία στην Οξφόρδη, όπου και δίδαξε ως το 1974. Συνέχισε την πανεπιστημιακή του καριέρα στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ως το 1991, οπότε και επέστρεψε στην Οξφόρδη, διδάσκοντας ως το 2004. Ήταν ομότιμος καθηγητής του All Souls College, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Λαμπρός επιστήμων και χαλκέντερος μελετητής και συγγραφέας, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και ξένος εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών, αποτελούσε μεταξύ των κλασικών φιλολόγων «μια ειδική κατηγορία από μόνος του», σύμφωνα με τη Βρετανική Ακαδημία, η οποία τον τίμησε το 2002 με το Kenyon Medal για τις Κλασικές Σπουδές, χαρακτηρίζοντάς τον «τον πιο λαμπρό και παραγωγικό φιλόλογο της ελληνικής αρχαιότητας της γενιάς του, όχι μόνον στη Βρετανία αλλά στον κόσμο ολόκληρο». Για την προσφορά του στις κλασικές σπουδές το 2014 αναγορεύτηκε από τη βασίλισσα της Αγγλίας Μέλος του Τάγματος της Αξίας.

Στα ελληνικά πανεπιστήμια, πολλές γενιές φοιτητών διδάχτηκαν αρχαιοελληνική μετρική και κριτική των κειμένων από τα δικά του βιβλία, τρία εγχειρίδια-σταθμούς στις κλασικές σπουδές: Κριτική των κειμένων και τεχνική των εκδόσεων. Όπως εφαρμόζονται στους Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς (Ι. Ζαχαρόπουλος, 1989), Αρχαία ελληνική μουσική (Παπαδήμας, 1999) και την Εισαγωγή στην αρχαία ελληνική μετρική (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, 2004), το πληρέστερο σύγχρονο εισαγωγικό εγχειρίδιο για την αρχαία ελληνική μετρική που διαθέτουμε.

Εξέδωσε, σε στερεότυπες εκδόσεις, Ησίοδο και αρχαίους έλληνες λυρικούς στις εκδόσεις της Οξφόρδης, Αισχύλο, Ανακρέοντα και την Ιλιάδα του Ομήρου στις εκδόσεις Teubner.

Η ελληνική μουσική και το μέτρο, η λυρική και η επική και η τραγική ποίηση ήταν τα σταθερά ερευνητικά του ενδιαφέροντα. Ερεύνησε επίσης τη σχέση της Ελλάδας με την Εγγύς Ανατολή, μελέτησε την ορφική παράδοση και εξέτασε συγκριτικά τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες και λογοτεχνίες (Ινδοευρωπαϊκή ποίηση και μυθολογία, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, 2013).

«Στη διάρκεια της 35χρονης καριέρας του έχει εκδώσει 15 σημαντικά βιβλία, αρκετές μικρότερες μελέτες και περίπου 200 διεισδυτικά και πρωτότυπα μελετήματα. Τα γραπτά του ακολουθούν τα υψηλότερες προδιαγραφές της κλασικής φιλολογίας συνδυάζοντας την οξύνοια και την τεχνική δεξιοτεχνία με μια αξιοθαύμαστη σαφήνεια και αμεσότητα στην έκφραση και στο ύφος», έλεγαν βραβεύοντάς του οι συνάδελφοί του στη Βρετανική Ακαδημία το 2002.


Πηγή: Λ. Κουζέλη, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια