Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015

Παλιές οφειλές για απαλλοτριώσεις εξοφλεί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων


Παλιές οφειλές για απαλλοτριώσεις εξοφλεί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων
Οι πρώτες υποθέσεις που διεκπεραιώθηκαν εκκρεμούσαν από το 2009 -εικόνα αρχείου
Οφειλές για απαλλοτριώσεις περιουσίας πολιτών, οι οποίες χρόνιζαν στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, εξοφλούνται με απόφαση του νέου ΔΣ του οργανισμού. 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού, οι συχνές διαμαρτυρίες των πολιτών και οι πολυάριθμες παρεμβάσεις από το Συνήγορο του Πολίτη, οδήγησαν την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού στην εξέταση του θέματος.

Το ΔΣ του ΤΑΠΑ, το οποίο διορίσθηκε προ τετραμήνου, διαπίστωσε ότι από το 2012 και μετά το Ταμείο δεν είχε προβεί σε καμία αποζημίωση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. 

Το ΤΑΠΑ προέβη στην αποζημίωση των εκκρεμουσών αποζημιώσεων, τηρώντας για πρώτη φορά αυστηρά τη σειρά χρονικής προτεραιότητας:

Εντός του Ιουνίου εξαντλήθηκε ο κωδικός 3,6 εκατ. ευρώ που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό 2015 του Ταμείου από την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΠΑ.

Αποζημιώθηκαν πρώτα οι παλαιότερες υποθέσεις που εκκρεμούσαν από το 2009, καθώς και αυτές που αφορούσαν συμβιβασμούς των ιδιοκτητών με το υπουργείο χωρίς δικαστική διαδικασία. Εξοφλήθηκαν επίσης καθυστερήσεις αποζημιώσεων από δεσμεύσεις χρήσεων γης, που είχαν δημιουργήσει στο παρελθόν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Το ΤΑΠΑ προτίθεται να συνεχίσει τις πληρωμές και να εγγράψει στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς τις αποζημιώσεις για υποθέσεις που αναμένεται να τελεσιδικήσουν. Μεριμνά επίσης για την προώθηση βεβαιώσεων πίστωσης που εκκρεμούν από το 2012 και μετά, έτσι ώστε να εξορθολογιστούν οι οφειλόμενες υποχρεώσεις του ΤΑΠΑ προς τους πολίτες.


Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου