Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015

Τείχος και αρχαία πόλη στον βυθό

Τείχος και αρχαία πόλη στον βυθό
Κατάλοιπα βυθισμένου παλαιοχριστιανικού κτιρίου
Υπήρχε μινωικό νεώριο στους Αγίους Θεοδώρους (Νίρου ή Κοκκίνη Χάνι) στην Κρήτη; Είναι νεώσοικος το βυθισμένο κτίριο που βρίσκεται ανατολικά του ακρωτηρίου του Αγίου Παντελεήμονα στο Ίστρον; Τέλος, τι αρχαία έχουν καταβυθιστεί στον Πόρο της Ελούντας;

Απαντήσεις σε όλα αυτά αναζητά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων που σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών πραγματοποίησαν υποβρύχια και παράκτια έρευνα στους Αγ. Θεοδώρους (Νίρου ή Κοκκίνη Χάνι), στο Ιστρον (Καλό Χωριό Λασιθίου) και στην περιοχή του Πόρου Ελούντας (αρχαίος Ολούς), με τη χρήση μεθόδων γεωπληροφορικής.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν οι γεωφυσικές μέθοδοι της ηλεκτρικής τομογραφίας και της μαγνητικής χαρτογράφησης, καθώς και μέθοδοι εκτεταμένης τοπογραφικής αποτύπωσης.

Τα αποτελέσματα των διασκοπήσεων αναμένονται μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδομένων.

Διασκόπηση

Στους Αγ. Θεοδώρους συνεχίστηκε η διασκόπηση με ηλεκτρική τομογραφία εντός του λαξεύματος που θεωρήθηκε από τον Σ. Μαρινάτο ως μινωικό νεώριο.

Οι τομές συμπλήρωσαν τις αντίστοιχες που είχαν πραγματοποιηθεί κατά την ερευνητική περίοδο του 2014 μαζί με δοκιμές σεισμικών μεθόδων και σε συνδυασμό με τοπογραφική και φωτογραφική αποτύπωση βυθισμένων μινωικών αρχιτεκτονικών καταλοίπων, τα οποία ανήκουν σε οικοδομικό συγκρότημα με ιδιαίτερα ισχυρή θεμελίωση.
Τείχος και αρχαία πόλη στον βυθό
Ηλεκτρική τομογραφία στην παραλία του Ίστρου
Στο Ίστρον διερευνήθηκε βυθισμένο κτίριο που βρίσκεται στον όρμο ανατολικά του ακρωτηρίου του Αγ. Παντελεήμονα και είναι πιθανόν να ερμηνευθεί ως νεώσοικος.

Διερευνήθηκαν επίσης στην περιοχή της δυτικής πλευράς του όρμου Καραβοστάσι αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στο πρανές της παραλίας.

Τείχος και αρχαία πόλη στον βυθό
Ηλεκτρική τομογραφία σε ποντισμένα κτιριακά κατάλοιπα στον Πόρο Ελούντας
Τέλος, στον Πόρο Ελούντας διερευνήθηκαν με τη χρήση μαγνητικών μεθόδων οι ακτές του όρμου στα νότια του Πόρου και με ηλεκτρική τομογραφία ο βορειοανατολικός μυχός του ίδιου όρμου.

Παράλληλα, με υποβρύχια επιφανειακή έρευνα, εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκε τοπογραφικά και φωτογραφικά πληθώρα τμημάτων κτιρίων τόσο νότια όσο και βόρεια της χερσαίας διόδου που ενώνει την Κρήτη με τη χερσόνησο της Κολοκύθας.

Τα ορατά κατάλοιπα μπορούν να αποδοθούν σε σημαντικά κτίρια δημόσιου χαρακτήρα, όπως μαρτυρούν τα δομικά υλικά, οι διαστάσεις και ο τρόπος δόμησης.

Εντοπίστηκε επίσης τμήμα του βυθισμένου τείχους της αρχαίας πόλης στα νότια, καθώς και οι πιθανές θεμελιώσεις δύο οχυρωματικών πύργων στα βόρεια.
Τείχος και αρχαία πόλη στον βυθό
Άποψη των καταλοίπων του βυθισμένου Ελληνιστικού (;) τείχους του αρχαίου Ολούντος
Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων αναμένεται να διασαφηνίσει την εικόνα της τοπογραφίας του αρχαίου Ολούντος, τόσο ως προς την έκταση της ίδιας της πόλεως όσο και ως προς την επιλογή της συγκεκριμένης θέσης για την ανάπτυξή της.

Την ερευνητική ομάδα αποτελούσαν οι Θ. Θεοδούλου, αρχαιολόγος της ΕΕΑ, Ν. Παπαδόπουλος, ερευνητής του ΙΤΕ και Κ. Συμιρδάνης, μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΙΤΕ.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος , ΥΠΠΟ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου