Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η γιγάντια τραϊάνεια γέφυρα του Δούναβη, έργον του Απολλοδώρου

Ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Μανόλης Κορρές θα είναι ο ομιλητής της 4ης Ετήσιας Διάλεξης εις μνήμην του Γεώργιου Παρασκευαϊδη, η οποία θ...

Η γιγάντια τραϊάνεια γέφυρα του Δούναβη, έργον του Απολλοδώρου

Ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Μανόλης Κορρές θα είναι ο ομιλητής της 4ης Ετήσιας Διάλεξης εις μνήμην του Γεώργιου Παρασκευαϊδη, η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015, στις 19:00, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Λεωφ. Καλλιπόλεως 75).

Σκοπός της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, είναι η απόδοση τιμής στον Γεώργιο Παρασκευαϊδη, στη σημαντική αυτή προσωπικότητα της Κύπρου που έχει προσφέρει τα μέγιστα στον τόπο με το πολύπλευρο, επιχειρηματικό και φιλανθρωπικό του έργο. Η Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην του Γεώργιου Παρασκευαϊδη έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες διαλέξεις στον χώρο της αρχιτεκτονικής στην Κύπρο, που φιλοξενεί διακεκριμένους αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο. Η φετινή ετήσια διάλεξη εις μνήμην του "Γώγου", όπως επεκράτησε όλοι να τον φωνάζουν, θα πραγματοποιηθεί, κατά τη γενέθλια ημέρα του αείμνηστου Γεώργιου Παρασκευαϊδη. 

Ο ομιλητής, κ. Μανόλης Κορρές, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αποτελεί εξέχουσα φυσιογνωμία της επιστημονικής κοινότητας που συνέβαλε και συμβάλλει στο έργο της μελέτης και αναστήλωσης των αρχαίων και νεότερων μνημείων με δημιουργική αρχαιολογική και αρχιτεκτονική έρευνα. Μάλιστα το 2013 του απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο Feltrinelli για τη συνολική του προσφορά στον τομέα της αρχαιολογίας και των αναστηλώσεων. Το εν λόγω βραβείο αποτελεί ύψιστη διάκριση και απονέμεται από την Accademia Nazionale dei Lincei της Ρώμης- μία από τις παλαιότερες και εγκυρότερες επιστημονικές ακαδημίες σε παγκόσμιο επίπεδο, που ιδρύθηκε το 1603 και, στο βάθος της ιστορίας, έχει συμπεριλάβει στα μέλη της κορυφαίες φυσιογνωμίες, όπως ο Γαλιλαίος.

Η φετινή διάλεξη απευθύνεται σε φοιτητές Πολυτεχνικών Σχολών, αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς, ιστορικούς και αρχαιολόγους, αλλά και στο ευρύτερο κοινό που γοητεύεται από πρωτότυπα και διαχρονικά αρχιτεκτονικά έργα που εμπνέουν ακόμα και σήμερα τους επαγγελματίες να κατασκευάζουν με εφόδια το ταλέντο, την επιστημονική τους κατάρτιση. αλλά και τις οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις της εποχής τους. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει μια σύντομη αναδρομή στο έργο του Παρθενώνος και ακολούθως θα επικεντρωθεί στο έξοχο έργο του Απολλοδώρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Μανόλης Κορρές θα αναπτύξει το θέμα "Η γιγάντια τραϊάνεια γέφυρα του Δούναβη, έργον του Απολλοδώρου". Αναμφισβήτητα κατά την κατασκευή μεγάλων δημόσιων έργων, ιδίως γεφυρών, απαιτείται μεταξύ άλλων άρτια οργάνωση ενός πολυάνθρωπου δυναμικού και ποικίλων βαρέων στοιχείων εργοταξιακού εξοπλισμού. Η συστηματική ενασχόληση με όλα αυτά εμπνέει το ενδιαφέρον για παρόμοια έργα άλλων εποχών, ιδίως των αρχαίων, στα οποία χωρίς δυσκολία αναγνωρίζεται κοινή φύση προβλημάτων και κοινό πνεύμα αντιμετώπισης από τους ταλαντούχους τεχνικούς, συνδυαζόμενο με επιστημονική, ενίοτε λίαν προηγμένη γνώση και αντίληφη οικονομίας μέσων και χρόνου.

Όχι σπάνια τα έργα αυτά απαιτούν τόλμη που μόνον λίγοι νηφάλιοι άνθρωποι διαθέτουν και αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο τον δίκαιο θαυμασμό μας. Έξοχο παράδειγμα μεγάλου αρχαίου τεχνικού έργου αποτελεί η γέφυρα του Τραϊανού στον Δούναβη, η οποία κτίσθηκε με απίστευτα γοργούς ρυθμούς εντός διετίας (103-105 μ.Χ), με το οποίο θα καταπιαστεί ο Μανόλης Κορρές κατά τη διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό.

Την 4η Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην του Γεώργιου Παρασκευαϊδη θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, και ο κ. Ευθύβουλος Παρασκευαϊδης εκ μέρους της οικογένειας Παρασκευαϊδη. Θα ακολουθήσει η απόδοση τιμής στα μέλη της συμβολευτικής επιτροπής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και η απονομή του ετήσιου βραβείου εις μνήμην Γεώργιου Παρασκευαϊδη σε δύο φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής συνολικής αξίας 3000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια