Το τρίτο «χαμένο» νησί των Αργινουσών που αναφέρεται σε πολλά αρχαία ελληνικά κείμενα, όπου και έλαβε χώρα μια μεγάλη ναυμαχία του Πελ...
Το τρίτο «χαμένο» νησί των Αργινουσών που αναφέρεται σε πολλά αρχαία ελληνικά κείμενα, όπου και έλαβε χώρα μια μεγάλη ναυμαχία του Πελοποννησιακού Πολέμου, βρέθηκε μέσω εξειδικευμένης έρευνας γεωαρχαιολόγων κοντά σε χωριό της τουρκικής πόλης-θέρετρου του Δεκελίου στη δυτική επαρχία της Σμύρνης.
Σύμφωνα με άρθρο του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων, η επιφανειακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Bademli έδειξε ότι μία από τις χερσονήσους της περιοχής ήταν νησί κατά την περίοδο της αρχαιότητας και στη συνέχεια συνδέθηκε με την ηπειρωτική χώρα μέσω ισθμού που σχηματίστηκε σταδιακά από προσχώσεις.
Η ανακάλυψη ήταν το αποτέλεσμα μιας μεγάλης έρευνας που εξετάζει τα λιμάνια της χερσονήσου Karadağ από γεωαρχαιολόγους του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτο (DAI) και του πανεπιστημίου της Κολωνίας, μαζί με αρχαιολόγους, ιστορικούς, γεωγράφους, τοπογράφους και γεωφυσικούς από τα πανεπιστήμια της Σμύρνης, Μάνισας, Καρλσρούης, Μονάχου, Κιέλου, Ρόστοκ και Σαουθάμπτον.
Η μελέτη εντόπισε επίσης την αρχαία πόλη των Αργινουσών μέσω ευρημάτων αρχιτεκτονικής και κεραμικής, ανέφερε ο καθηγητής Felix Pirson.
«Ωστόσο, αποτελούσε θέμα συζήτησης αν τα νησιά της περιοχής ήταν όντως οι Νήσοι των Αργινουσών. Μέσα από γεωλογικά δείγματα που λάβαμε με γεώτρηση, έγινε κατανοητό ότι οι Αργινούσες βρίσκονταν πάνω σε ένα νησί», είπε ο Pirson.
Ο Güler Ateş, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Celal Bayar, δήλωσε ότι η έρευνα σύνδεσης των αρχαίων λιμένων που βρίσκονταν στη χερσόνησο οδήγησε στον εντοπισμό του τρίτου χαμένου νησιού και στα χαρακτηριστικά των λιμανιών των Αργινουσών.
«Εννοείται ότι ο τόπος αυτός εξυπηρετούσε ως ενδιάμεση στάση μεταξύ των σημαντικών οδών Λέσβου και Αδραμυττείου στον βορρά και του κεντρικού λιμένα της Περγάμου, Ελαίας στο νότο», δήλωσε ο Ateş.
Η περίφημη ναυμαχία των Αργινουσών διεξήχθη ανάμεσα στην Αθήνα και τη Σπάρτη το 406 π.Χ. και ήταν μια από τις τελευταίες μεγάλες μάχες του Πελοποννησιακού Πολέμου. Παρά τη νίκη των Αθηναίων, έξι από τους οκτώ διοικητές του αθηναϊκού στόλου εκτελέστηκαν καθώς δεν κατάφεραν να σώσουν τους τραυματίες και να θάψουν τους νεκρούς. Οι Αργινούσες είναι επίσης γνωστές ως το λιμάνι που επιλέχθηκε από τους Ρωμαίους κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον του Αντιόχου Γ’ το 191-190 π.Χ. Τα υπόλοιπα δύο νησιά είναι σήμερα γνωστή ως Garip Νήσοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια