Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο φως η πρώτη εχθροπραξία των ανθρώπων;

Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στους ανθρώπους δυστυχώς φαίνεται ότι ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύαμε Ευρήματα που εντοπίστηκαν 30...


Στο φως η πρώτη εχθροπραξία των ανθρώπων;
Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στους ανθρώπους δυστυχώς φαίνεται
ότι ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύαμε
Ευρήματα που εντοπίστηκαν 30 χλμ. δυτικά από την λίμνη Turkana στα βόρεια της Κένυας δείχνουν ότι συνέβη εκεί πριν από περίπου δέκα χιλιάδες έτη μια άγρια συμπλοκή. 

Μία μεγάλη σφαγή υποδεικνύουν ευρήματα στο Ναταρούκ της Κένυας, δείχνοντας ότι η βίαιη σύγκρουση αποτελούσε σύνηθες φαινόμενο, ακόμα και για τους κυνηγούς/ συλλέκτες προγόνους μας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές μια ομάδα ανθρώπων επιτέθηκε με διαφόρων ειδών αντικείμενα (ρόπαλα, βέλη, πέτρινα εργαλεία κ.α) εναντίον μιας άλλης ομάδας τα μέλη της οποίας εξόντωσαν με μεγάλη αγριότητα. Είναι τα αρχαιότερα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα για μια οργανωμένη και βίαιη επίθεση μιας ομάδας ανθρώπων εναντίον μιας άλλης. 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist, δέκα σκελετοί που βρέθηκαν στον χώρο, δείχνουν σημάδια βίαιου θανάτου, με χτυπήματα και κοψίματα στα κεφάλια. Δύο εξ αυτών έφεραν αιχμές από οψιδιανό, πιθανότατα από βέλη. Οι θέσεις/ στάσεις άλλων δύο δείχνουν ότι τα χέρια τους ήταν δεμένα όταν σκοτώθηκαν.

Στο φως η πρώτη εχθροπραξία των ανθρώπων;
Αυτό το κρανίο άνδρα είχε δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα με «αμβλύ όργανο», πιθανώς ρόπαλο
Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος είναι ο μόνος στον οποίο υπάρχουν αποδείξεις/ στοιχεία προϊστορικής σφαγής από κυνηγούς/ συλλέκτες, η οποία θεωρείται ότι έλαβε χώρα πριν από 10.000 χρόνια, σύμφωνα με τη Μάρτα Μιραζόν Λαρ, παλαιανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, η ομάδα της οποίας εξέτασε τους σκελετούς. «Επρόκειτο για εσκεμμένη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο ομάδες και σε αυτήν συμμετείχε μεγάλος αριθμό ανθρώπων, οπότε το αντιλαμβάνομαι ως πόλεμο μικρής κλίμακας. Το πρόσφατο αλλά και παλαιότερο παρελθόν του ανθρώπου είναι γεμάτο από τέτοιες ακραία βίαιες συμπεριφορές. Όμως η ανακάλυψη ενός τέτοιου συμβάντος την εποχή των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών μας αιφνιδίασε, είναι μια έκπληξη» αναφέρει η Μάρτα Μιραζόν Λαρ.

Ο λόγος στον οποίο οφείλεται το περιστατικό θα μπορούσε να είναι μια επιδρομή για πόρους- εδαφικές εκτάσεις ή ψάρια από την κοντινή λίμνη, εκτιμά η ομάδα. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να πρόκειται για «φυσική» επιθετικότητα – αντίδραση όταν δύο ομάδες ανθρώπων συναντιούνται.


«Επειδή δεν υπάρχουν προϊστορικές αποδείξεις, δεν μπορούμε να πούμε» εκτιμά η Μιραζόν Λαρ, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να πρόκειται για δύο ομάδες αναζήτησης τροφής που συναντήθηκαν, με τη μία να φέρει όπλα και να σημειώνεται επίθεση και ακόλουθη σύγκρουση. Μία άλλη πιθανότητα, όπως προσθέτει, είναι μια τοπική κοινότητα να δέχτηκε εσκεμμένη επίθεση από μια άλλη, σε επιδρομή για πόρους.

Οι πρώτες μελέτες των ευρημάτων δείχνουν ότι τα θύματα της επίθεσης ήταν είτε ενήλικα άτομα είτε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών γεγονός που προκαλεί απορίες. «Το αν οι έφηβοι της ομάδας που δέχτηκε την επίθεση κατάφεραν να ξεφύγουν ή αν αιχμαλωτίστηκαν είναι κάτι που δεν θα μάθουμε ποτέ» αναφέρει η Λαρ. H ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Ο πόλεμος αποτελεί κοινό φαινόμενο στην ανθρώπινη ιστορία, ωστόσο το πόσο εκτεταμένος ήταν κατά την προϊστορική περίοδο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με σιγουριά. Οι συγκρούσεις φαίνονται να ήταν συχνές μεταξύ κοινωνιών που είχαν εγκατασταθεί μόνιμα, αλλά μεταξύ κυνηγών/ συλλεκτών, τα στοιχεία χρήσης βίας είναι εξαιρετικά σπάνια. 


Πηγή: Θ. Λαϊνάς, Το Βήμα, The Huffington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια