Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το ιερό στην Τραπεζά Αιγίου. Η ανασκαφή και τα ευρήματα

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19:00, ο  Ανδρέας Βόρδος (Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας) θα πραγματοποιήσει  δ ιάλεξη με  τίτλο  ...


Το ιερό στην Τραπεζά Αιγίου. Η ανασκαφή και τα ευρήματα

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19:00, ο Ανδρέας Βόρδος (Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας) θα πραγματοποιήσει διάλεξη με τίτλο «Το ιερό στην Τραπεζά Αιγίου. Η ανασκαφή και τα ευρήματα» στην αίθουσα διαλέξεων της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Στο πλάτωμα της Τραπεζάς ερευνάται από το 2007, ο πυρήνας μιας αρχαίας Αχαϊκής πόλης, η οποία, πιθανόν ταυτίζεται με τις Ρύπες, μητρόπολη του Κρότωνα κατά τον αποικισμό του 8ου αι. π. Χ.

Η ανασκαφή έχει αποκαλύψει έως τώρα, στην ίδια θέση, δύο διαδοχικούς ναούς του 6ου αι. και κάτω από αυτούς, την θεμελίωση ενός πολύ μεγάλου κτιρίου του 8ου αι. για το οποίο διαπιστώθηκε και λατρευτικός χαρακτήρας. Τα μνημεία αυτά, όπως και άλλα κτίρια του τεμένους στο στάδιο της ανασκαφής, σε συνδυασμό με την έρευνα μυκηναϊκών και γεωμετρικών τάφων, μαρτυρούν μια ομαλή μετάβαση στην περίοδο των ιστορικών χρόνων αλλά και μια δυναμική, πρώιμη αστικοποίηση στο τοπίο της Αχαΐας.

Από τα ευρήματα της ανασκαφής, ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνουν τα γλυπτά που κοσμούσαν τα αετώματα του εκατόμπεδου υστεροαρχαϊκού ναού. Λαξευμένα σε ασβεστόλιθο, αποτελούν ίσως τις πληρέστερα σωζόμενες αετωματικές συνθέσεις σε «μαλακό λίθο». Στην ανακοίνωση θα γίνει συζήτηση τόσο για τα θέματα που επιλέχθηκαν να κοσμήσουν τα αετώματα του ναού, όσο και για τις αναπαραστάσεις που προτείνονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια