Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Στο φως το θέατρο που έπαιξε ο Σαίξπηρ

Στο φως το θέατρο που έπαιξε ο Σαίξπηρ

Είναι ένα από τα πρώτα του Λονδίνου και βρίσκεται στην ανατολική μεριά της πόλης ανάμεσα σε μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ.

Η περιοχή του Shoreditch, ανατολικά του Λονδίνου - μια ζωντανή περιοχή γεμάτη με  εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, ήταν η γενέτειρα του δράματος στο Λονδίνο – εκεί υπήρχαν τα πρώτα θέατρα που δημιουργήθηκαν στην πόλη. Οι Βρετανοί αρχαιολόγοι που έχουν δώσει μάχη για να αρχίσουν ανασκαφές στην περιοχή σήκωσαν την  «αυλαία» σε  ένα θέατρο του 16ου αιώνα που ήρθε στο φως και στο οποίο ανέβηκαν έργα του Σαίξπηρ όπως το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ενώ και  ο ίδιος  ο βάρδος έπαιξε στη σκηνή του.

Το θέατρο Curtain που ήρθε στο φως έκανε παραγωγές ανάμεσα στο 1577 και 1625 ως ένα από τα δύο πρώτα θέατρα που κατασκευάστηκαν στην πόλη με αυτό το σκοπό, αλλά και όλα τα ίχνη του χάθηκαν στην πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν μια λεπτομερή ανασκαφή στο χώρο πριν από έξι εβδομάδες και αποκάλυψαν τα προκαταρκτικά ευρήματά τους αυτή την εβδομάδα. Γνώριζαν ήδη ότι υπήρχαν δυο θέατρα στην περιοχή, αλλά δεν ήξεραν την ακριβή θέση του Curtain.

Στο φως το θέατρο που έπαιξε ο Σαίξπηρ

Στο φως το θέατρο που έπαιξε ο Σαίξπηρ

Τα δυο θέατρα που υπήρχαν στην περιοχή ήταν προγενέστερα του πιο διάσημου θεάτρου που συνδέθηκε με τον Σαίξπηρ, του περίφημου Globe που είχε χτιστεί στο South Bank το 1599.

Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχει ένα κεραμικό πουλί, το οποίο πιστεύεται πως είχε χρησιμοποιηθεί ως ηχητικό εφέ σε κάποια παραγωγή και ένα χτενάκι από κόκκαλο. Ο ίδιος ο Σαίξπηρ, που φέτος συμπληρώνεται η 400η επέτειος από το θάνατό του, πρωταγωνίστησε στο Curtain, σε μια παραγωγή έργου του Μπεν Τζόνσον, το "Every Man In His Humour".

Πριν την κατασκευή του Curtain οι παραστάσεις ανέβαιναν σε πανδοχεία ή στη βασιλική αυλή. Το να παρακολουθούν θέατρο σε ένα μέρος ειδικά κατασκευασμένο γιαυτό το λόγο, ήταν για το κοινό μια συναρπαστική εμπειρία, που έκλεινε τους θορύβους της πόλης και της αγοράς έξω από την πόρτα του.

Τα ερείπια του θεάτρου θα ενσωματωθούν στην περιοχή στην οποία κατασκευάζεται αυτή την εποχή ένα οικιστικό και εμπορικό συγκρότημα.


Πηγή: The TOC

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου