Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

Γενέθλια με χρησμούς από τη Δωδώνη: 9,5 εκατ. επισκέπτες μετρά το Μουσείο της ΑκρόποληςΓενέθλια με χρησμούς από τη Δωδώνη: 9,5 εκατ. επισκέπτες μετρά το Μουσείο της Ακρόπολης
Ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, κατά την ξενάγηση των δημοσιογράφων στη νέα περιοδική έκθεση «Δωδώνη - Το μαντείο των ήχων», που θα εγκαινιαστεί από τον υπουργό Πολιτισμού στις 20 Ιουνίου
Η εξωστρέφεια παραμένει η βασική πολιτική του Μουσείου της Ακρόπολης από τα εγκαίνια του μέχρι σήμερα που συμπλήρωσε επτά χρόνια λειτουργίας. Συνολικά έχει δεχτεί 9,5 εκατ. επισκέπτες και έως το φθινόπωρο φιλοδοξεί να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια.

«Υπάρχει σταθερότητα στην επισκεψιμότητα και μπορούμε να διατηρήσουμε τα μεγέθη από τον πρώτο χρόνο» δήλωσε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, δίνοντας σήμερα στην δημοσιότητα τον ετήσιο απολογισμό του Μουσείου.

«Η σταθερή διατήρηση του επιπέδου παρεχομένων υπηρεσιών στους επισκέπτες, η αύξηση των ψηφιακών εφαρμογών στους εκθεσιακούς χώρους και η καθιέρωση ενός πρωτοποριακού προγράμματος περιοδικών εκθέσεων χαρακτήρισαν τον έβδομο χρόνο λειτουργίας του Μουσείου» είπε ο κ. Παντερμαλής, σύμφωνα με τον οποίο, «το προσωπικό φύλαξης και υποδοχής του Μουσείου, ανταποκρίθηκε με επιτυχία στον απαιτητικό αριθμό των, κατά μέσο όρο, 4.000 επισκεπτών ημερησίως».

Ειδικότερα, την τελευταία χρονιά (από τον Μάιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016) το Μουσείο δέχθηκε συνολικά 1.425.100 επισκέπτες. Από αυτούς, η πλειοψηφία είναι Έλληνες, και ακολουθούν επισκέπτες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Αυστραλία , την Ισπανία, τον Καναδά και την Κίνα.

Ο κ. Παντερμαλής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην επιτυχημένη περιοδική έκθεση για το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, που άνοιξε όπως είπε, νέο κεφάλαιο στις δραστηριότητες του Μουσείου. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση ενός μεγάλου προγράμματος προβολής λιγότερο γνωστών αλλά πολύ σημαντικών έργων από μουσεία της ελληνικής περιφέρειας, με στόχο να εμπλουτίσει και να διεγείρει το ενδιαφέρον του επισκέπτη για τον τόπο προέλευσης και τα μνημεία του. Αναφέρθηκε επίσης στην επισκεψιμότητα της περσινής πρώτης περιοδικής έκθεσης «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών» που ανέρχεται στους 44.000 επισκέπτες. «Φέτος φιλοδοξούμε ότι θα τις ξεπεράσουμε».

Για το πρόγραμμα αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Παντερμαλής, υιοθετήθηκε ένας νέος τύπος έκθεσης, ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από τις ίδιες τις αρχαιότητες, κατασκευές που θυμίζουν τα συγκεκριμένα κτήρια, από τα οποία προέρχονται αυτές αλλά και πλούσια βίντεο με εικόνες του αρχαιολογικού χώρου προέλευσης και του φυσικού τοπίου: «Πεποίθησή μας είναι οι αρχαιότητες να μην είναι ένα αποκομμένο αντικείμενο μελέτης αλλά να εντάσσονται σε ευρύτερο σύνολο το οποίο έχει δύο ουσιαστικές παραμέτρους: Η μία πρώτη είναι η τοποθέτησή τους μέσα στην ιστορική πορεία και η δεύτερη μέσα στο τοπογραφικό σκηνικό».

Σ' αυτό το πνεύμα κινείται και η δεύτερη περιοδική έκθεση με τίτλο «Δωδώνη. το μαντείο των ήχων», η οποία θα ανοίξει για το κοινό στο Μουσείο της Ακρόπολης, την Δευτέρα 20 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017. «Η έκθεση αυτή δεν έχει ούτε ένα μεγάλο εύρημα. Είναι όλα μικρά και σπουδαία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντερμαλής εξηγώντας ότι επέλεξαν να αναδείξουν τα εκθέματα όχι με περιγραφικό υπομνηματισμό αλλά με οπτικό, μέσω ενημερωτικών βιντεοπροβολών: «Είναι τεράστιο το κέρδος που μας προσφέρουν τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα» επανέλαβε ο ίδιος, παρουσιάζοντας την έκθεση που επιχειρεί να επικοινωνήσει ευρύτερα το ρόλο του παλαιότερου ελληνικού μαντείου, τον τρόπο λειτουργίας, τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον.

Γενέθλια με χρησμούς από τη Δωδώνη: 9,5 εκατ. επισκέπτες μετρά το Μουσείο της Ακρόπολης

«Από τα μυστήρια της Σαμοθράκης (η προηγούμενη έκθεση), περνάμε στις μαντικές ικανότητες της Δωδώνης», επισημαίνει για την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017. Σκοπός της είναι να κάνει ευρύτερα γνωστό το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, τον ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον.

Ο κ. Σουέρεφ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των έργων αναστήλωσης, συντήρησης και ανάδειξης, που θα επιτρέψουν στη Δωδώνη να ζήσει μερικούς αιώνες ακόμη. Το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής είναι ο τοπικός λίθος που τον χειμώνα εκρήγνυται λόγω παγετού και κάνει την πέτρα κομμάτια. Για την έκθεση εργάστηκαν, ανάμεσα σε άλλους, η αρχαιολόγος Σταματία Ελευθεράτου, οι συντηρητές Δημήτρης Μαραζιώτης και Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, ο Κ. Αρβανιτάκης κ.ά.

Γενέθλια με χρησμούς από τη Δωδώνη

«Δεν έχω παιδιά με τον άντρα μου. Μήπως να πάρω άλλον άνδρα για να κάνω»; Δεν είναι προσωπικό το ερώτημα. Ήταν, αλλά το έκανε μια άγνωστη σε μας γυναίκα πριν από χιλιάδες χρόνια στον Δία και τη Διώνη, στο Μαντείο Δωδώνης. 

Όχι και τόσο άγνωστη, τελικά, όμως, αν σκεφτεί κανείς ότι παρόμοιες είναι οι αναρωτήσεις των ανθρώπων και σήμερα: «Να πληρώσω τώρα τα χρέη μου ή να τα αφήσω για αργότερα»; «Γι’ αργότερα», αναφωνήσαμε εν χορώ όσοι παρακολουθήσαμε την ειδική και σπαρταριστή προβολή ερωτήσεων από ανθρώπους που αναζητούσαν χρησμό.

Η Μύρτα είχε άλλες απορίες: «Θα μείνω χήρα γρήγορα»; Ανεξάρτητα από την απάντηση που έλαβε, έμεινε καθώς φαίνεται, διότι επανέρχεται και ρωτά: «Θα ξαναπαντρευτώ»;

Γενέθλια με χρησμούς από τη Δωδώνη: 9,5 εκατ. επισκέπτες μετρά το Μουσείο της Ακρόπολης

Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κωνσταντίνο Σουέρεφ, ξενάγησε χθες τους δημοσιογράφους στις αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων όπου στήνεται η έκθεση «Δωδώνη - Το μαντείο των ήχων» γύρω από μια «ιδεατή» βελανιδιά, με 8.000 ψεύτικα φύλλα. Η μεγάλη, ιερή δρυς της Δωδώνης έχει πάψει να υπάρχει εδώ και αιώνες, καθώς το μαντείο, το αρχαιότερο της Ελλάδας, που λειτουργούσε από τα μυκηναϊκά χρόνια, έκλεισε τον 3ο αι. μ.Χ.

Ωστόσο, καθώς ήταν το κυρίαρχο στοιχείο, αφού με τους ήχους των κλαδιών και των φύλλων της οι ιερείς λάμβαναν τον χρησμό, έπρεπε με κάποιο τρόπο να αναπαρασταθεί (οι ήχοι προέρχονταν και από άλλες πηγές, όπως το τρεχούμενο νερό, τους χάλκινους λέβητες και τα περιστέρια. «Συμφωνική των ήχων» σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή). Μέσω βίντεο επίσης, θα παρουσιάζεται η φύση, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την αρχαία Ελλάδα.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα των γενεθλίων του Μουσείου Ακρόπολης, που μετρά 9,5 εκατομμύρια επισκέπτες στα επτά χρόνια λειτουργίας του. Εξήντα μολύβδινες πινακίδες με ερωτήματα προς τον Δία και την τοπική σύζυγό του Διώνη, μικρά χάλκινα αριστουργήματα από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ψηφιακές εφαρμογές (τάμπλετ που προβάλλουν μεγεθυμένη την εικόνα των λεπτεπίλεπτων έργων τέχνης τα οποία δεν ξεπερνούν σε ύψος τα λίγα εκατοστά) και ήχοι, όλα μας μεταφέρουν νοερά στον χώρο του μαντείου.

Γενέθλια με χρησμούς από τη Δωδώνη: 9,5 εκατ. επισκέπτες μετρά το Μουσείο της Ακρόπολης
Μολύβδινο έλασμα με χαραγμένο το ερώτημα κάποιου επισκέπτη, του Έρμωνα: σε ποιον θεό πρέπει να προσευχηθεί για να αποκτήσει από τη σύζυγό του Κρηταίαν χρήσιμους απογόνους. 525-500 π.Χ.  
Η αφήγηση της έκθεσης ξεκινάει με τη Δωδώνη της ύστερης εποχής του χαλκού. Πήλινα και χάλκινα αντικείμενα αναδεικνύουν την ταυτότητα των πρώτων κατοίκων, την αρχέγονη λατρεία της Μητέρας Γης και την καθιέρωση της λατρείας του Διός. Εστιάζει στον Δία και την κυρίαρχη παρουσία του στο ιερό. Κεντρικό θέμα είναι η μαντική βελανιδιά που με το θρόισμα των φύλλων της απαντούσε στα αγωνιώδη ερωτήματα των ανθρώπων για τα μελλούμενα. Τους χρησμούς αποκρυπτογραφούσαν οι ιερείς από τους ήχους χάλκινων λεβήτων και το κρώξιμο των περιστεριών.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η ενότητα της έκθεσης με τα μολύβδινα ελάσματα πάνω στα οποία είχαν χαραχτεί ερωτήματα των επισκεπτών του ιερού και είναι χιλιάδες : για το εμπόριο, τα χρέη, τα περιουσιακά, τα δικαστήρια, την υγεία, την απόκτηση παιδιών, τον επικείμενο γάμο, την προίκα και τη χηρεία...

Επίσης, από τα αναθήματα στο ιερό εκτίθενται τμήματα από χάλκινους ανδριάντες, επωμίδες, τελαμώνες, ξίφη, αφιερώματα αυτών που ωφελήθηκαν ή ζητούσαν τη βοήθεια των θεών.

Ο πολιτικός χαρακτήρας του μαντείου τονίζεται μέσα από χαρακτηριστικά νομίσματα, καθώς και η σχέση του με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου. Τέλος, δύο εκθέματα από το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζουν τις σχέσεις της Δωδώνης με την Αθήνα.

Η έκθεση συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο και στον εκθεσιακό χώρο προβάλλεται βίντεο για το μαντείο και το φυσικό του περιβάλλον.

Πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου.

Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης «Δωδώνη. το μαντείο των ήχων» θα προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα στο εστιατόριο του Μουσείου.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος, Έθνος, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ , Μ. Παπουτσή, in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου