Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

Νέες εκπλήξεις από το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Νέες εκπλήξεις από το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Ένα δεύτερο χάλκινο δόρυ με την αιχμή, σε συνέχεια του πρώτου που εντοπίστηκε το 2014, καθώς και τέσσερα θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού, είναι τα εντυπωσιακότερα από τα ευρήματα της φετινής πρώτης ανασκαφικής περιόδου στο ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Θα ερευνηθούν τα αγάλματα που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ανήκαν στο ίδιο ναυάγιο. Εάν δεν ανήκαν σε κάποιο ή κάποια από αυτά, τότε επιβεβαιώνεται ότι στον πυθμένα υπάρχουν και άλλα γλυπτά.

Αυτή την εικασία έχει εκφράσει ο δρ Μπρένταν Φόλεϊ μετά την ανεύρεση του πρώτου δόρατος. Απλώς η κατάσταση των μαρμάρινων μελών είναι πολύ κακή ύστερα από τόσους αιώνες παραμονής στον πάτο της θάλασσας. Υπάρχουν επίσης για πρώτη φορά απτές ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχει και δεύτερο ναυαγισμένο σκαρί.

Σε πρώτη φάση συνεχίστηκε η συστηματική ανασκαφή, η οποία ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο. Παράλληλα διενεργήθηκαν δοκιμαστικές τομές σε διάφορα σημεία, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα όρια του χώρου, όπου βρισκόταν η κύρια συγκέντρωση του φορτίου και πιθανόν λείψανα του ίδιου του πλοίου. 

Η μεγάλη διασπορά της κεραμικής, το μεγάλο βάθος καθώς και η διατάραξη, που έχει επιφέρει η ανέλκυσή του 1900 και η ανασκαφή του 1976, κάνουν το έργο αυτό δύσκολο. Εν τούτοις, με τη δυνατότητα της ακριβούς τοποθέτησης κάθε πληροφορίας στον εξαιρετικά λεπτομερή ψηφιακό χάρτη του χώρου (GIS), η κατανόηση των ορίων του ναυαγίου γίνεται όλο και καλύτερη. Σε αυτό συμβάλλει και η μηχανική ανίχνευση στοιχείων κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα, τα οποία δίνουν την εικόνα της διασποράς του κεραμικού φορτίου, αλλά και των μεταλλικών στοιχείων του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά, σκωρίες σιδήρου, τμήματα της επιμολύβδωσης, κοκ. 

Νέες εκπλήξεις από το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Νέες εκπλήξεις από το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Η απόληξη ενός ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, αμφορείς, μία λάγυνος, μία οινοχόη και ένα χρυσό δαχτυλίδι είναι μερικά από τα υπόλοιπα επίσης σημαντικά ευρήματα. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσα ανήκαν στο πλήρωμα και σε πιθανούς επιβάτες και πόσα στο φορτίο του πλοίου. Συνολικά εντοπίστηκαν περίπου 60 αντικείμενα σε βάθος περίπου 55 μέτρων. Η ανασκαφή έχει επικεντρωθεί σε σημείο το οποίο δεν έχουν ερευνήσει οι Συμιακοί σφουγγαράδες και ο Κουστό.

Ιδιαίτερα διαφωτιστικά είναι τα στοιχεία του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά διαφόρων τύπων, μάζα ρητίνης, φύλλα από την επιμολύβδωση του σκάφους, τυλιγμένα ή διπλωμένα μολύβδινα ελάσματα, ένας μολύβδινος σωλήνας, πιθανόν από την αντλία υδάτων (σεντίνες) του πλοίου και ένα μολύβδινο βάρος (αντίβαρο;) περίπου 100 κιλών. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν πιθανότατα και οι μάζες από σκωρίες σιδήρου, οι οποίες διατηρούν στο εσωτερικό τους το σχήμα του αντικειμένου.

Νέες εκπλήξεις από το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Στον χώρο που σχετίζεται με την ύπαρξη ενός ακόμα ναυαγίου εντοπίστηκαν βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη και δεύτερου πλοίου. Πρόκειται για έναν μολύβδινο σωλήνα διαφορετικού διαμετρήματος, καθώς και διαφορετικού τύπου καρφιών, κεράμων αλλά και διαφορετικών τύπων αμφορέων και λαγυνών.

Η έρευνα διενεργήθηκε υπό τη διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων δρος Α. Σίμωσι με την ομάδα της Εφορείας και του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, από τις 22 Μαΐου έως τις 11 Ιουνίου. Η δεύτερη φάση θα διεξαχθεί στο τέλος Αυγούστου.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος , ΥΠΠΟ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου