Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έφυγε ο μεγάλος φιλέλληνας Έντι Ο΄Χάρα

Η Ελλάδα έχασε έναν πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τον Βρετανό ελληνιστή, βουλευτή κάποτε το...

Έφυγε ο μεγάλος φιλέλληνας Έντι Ο΄Χάρα

Η Ελλάδα έχασε έναν πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τον Βρετανό ελληνιστή, βουλευτή κάποτε του Εργατικού κόμματος Έντι Ο΄Χάρα.

Ο σπουδαίος αυτός φιλέλληνας, καθηγητής αρχαίων ελληνικών και λατινικών, παθιασμένος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά του, έφυγε το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαΐου από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, στα 78 του χρόνια.

Στον Έντι Ο΄Χάρα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η μεταστροφή της κοινής γνώμης της Βρετανίας υπέρ του ελληνικού αιτήματος. Ήταν πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (British Committee for the Restitution of the Parthenon Marbles).

Με κάθε ευκαιρία τόνιζε πως τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ότι η επιστροφή τους θα ήταν μια πράξη πολιτισμού απέναντι σε έναν βανδαλισμό. 

Σύμφωνα με τον Ο’Χάρα, η εξιστόρηση της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού που επικαλείται το Βρετανικό Μουσείο, είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα που υστερεί στη σύγκριση με την ολοκληρωμένη αφηγηματική του Παρθενώνα, όπως την προσφέρει το Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Στις ομιλίες του, επισήμαινε ότι με τη στάση του το Βρετανικό Μουσείο, εμποδίζει την αποκατάσταση της ολότητας ενός πολιτιστικού μνημείου της UNESCO.

Υπήρξε από τους νουνεχείς εκείνους ανθρώπους που δεν πίστευαν στην διεκδίκηση των Γλυπτών μέσω της δικαστικούς οδού. Θεωρούσε ότι κανένα δικαστήριο ή σώμα ένορκων δεν θα έβγαζε μια ξεκάθαρη και πειστική απόφαση που να δικαιώνει την Ελλάδα. Πίστευε ότι η απόφαση θα είναι ασαφής, ή μάλλον με πολλούς αστερίσκους και σχόλια, και αυτό θα αδυνάτιζε σημαντικά και μόνιμα πλέον τη θέση της Ελλάδας. Κι επειδή η Κυβέρνηση Σαμαρά είχε καλέσει την δικηγόρο -σύζυγο του Τζορτζ Κλούνεϊ Αμάλ Αλαμουντιν και το βρετανικό δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργάζεται να αναλάβει την υπόθεση.

Ο Έντι Ο΄Χάρα είχε δηλώσει ότι ως επιτροπή θα στήριζε οποιαδήποτε απόφαση, θα επέλεγε η ελληνική κυβέρνηση για τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα. «Η προσωπική μου όμως θέση είναι ότι πρέπει να αποκλειστεί η νομική οδός, γιατί εκ των πραγμάτων είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα βγει ζημιωμένη», γιατί «η δικαστική διεκδίκηση έχει πολλούς σκοπέλους για την ελληνική πλευρά, και νομικές περιπλοκές, και δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις νομικά σε ποιον θα πρέπει να κάνεις την αγωγή: στο βρετανικό μουσείο ή στη βρετανική κυβέρνηση. Διότι, όταν τα έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν, το ελληνικό κράτος δεν είχε οντότητα, η Αθήνα ήταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Επίσης το νομικό σύστημα εκείνης της περιόδου ήταν διαφορετικό από αυτό όπου υπάρχει σήμερα».

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού γνωρίζει με το παραπάνω την προσφορά του ανδρός και το κύρος που προσέδιδε η παρουσία του σε αυτόν τον μάταιο, όπως δείχνει η πεζή πραγματικότητα, αγώνα. Γι αυτό εξέδωσε ανακοίνωση που σημειώνει: 

«Ο πρώην βουλευτής του Εργατικού κόμματος, δημοφιλής και πρωτοπόρος καθηγητής αρχαίων ελληνικών και λατινικών, παθιασμένος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά του, έφυγε το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαΐου από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

» Αναμφισβήτητα επηρέασε καθοριστικά την κοινή γνώμη, δημιουργώντας πλήθος φίλων και υποστηρικτών μέσα από τη δράση του για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και την ενοποίησή τους με το μνημείο από το οποίο αποσπάστηκαν βίαια. Η θέση του ως προέδρου της σχετικής Βρετανικής επιτροπής, (British Committee for the Restitution of the Parthenon Marbles), επιβεβαιώνει το ζήλο και τη σπουδή με την οποία υποστήριζε την ελληνική υπόθεση και καθιστά το έργο και την προσφορά του μοναδικά.

» Με οδύνη αποχαιρετούμε έναν άξιο και μάχιμο λόγιο που κατέθεσε μεγάλο μέρος της ενέργειάς και του χρόνου του στο βωμό του δίκαιου αιτήματος της πατρίδας μας. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και ευχόμαστε το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η απουσία του να καλυφθεί σύντομα από επάξιους και εξίσου δραστήριους συνεχιστές».


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, EnetPress, iefimerida, in.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια