Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι δίδυμοι της Κορίνθου ανεβαίνουν στο βάθρο τους

Για πρώτη φορά εκτίθενται στις ανακαινισμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου, που εγκαινιάζονται αύριο, οι εξαιρε...


Οι δίδυμοι της Κορίνθου ανεβαίνουν στο βάθρο τους
Για πρώτη φορά εκτίθενται στις ανακαινισμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου, που εγκαινιάζονται αύριο, οι εξαιρετικής τέχνης δίδυμοι Κούροι από την περιοχή της Κλένιας. Πανομοιότυποι, ύψους 1,80 μ., χρονολογούνται στο 530 π.Χ. και ζυγίζουν 220 κιλά. Κατασχέθηκαν τον Μάιο του 2010 από αρχαιοκαπήλους στην Κλένια και μεταφέρθηκαν για φύλαξη στο πρώτο μουσείο της χώρας. Τα εντυπωσιακά αγάλματα μετά τη συντήρηση και ανάταξή τους είναι έτοιμα να αποκαλυφθούν στο κοινό. Η φωτογραφία, από τη διαδικασία αφαίρεσης της προστατευτικής συσκευασίας τους.
Μεγάλη ημέρα είναι η σημερινή για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου. Τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς απαιτήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας για να ανακαινιστούν οι δύο αίθουσες του μουσείου, στις οποίες παρουσιάζεται η ζωή και η ιστορία της πόλης από τον 10ο αιώνα έως το 146 π.Χ., μέσα από 430 αντικείμενα, πολλά από τα οποία θα δει το κοινό για πρώτη φορά.

Είναι όμως συγκινητική στιγμή για έναν επιπλέον λόγο. Για πρώτη φορά εκτίθενται οι εξαιρετικής τέχνης δίδυμοι Κούροι από την περιοχή της Κλένιας. Πανομοιότυποι, ύψους 1,80 μ., χρονολογούνται στο 530 π.Χ. και ζυγίζουν 220 κιλά. Κατασχέθηκαν τον Μάιο του 2010 από αρχαιοκάπηλους στην Κλένια και μεταφέρθηκαν για φύλαξη στο πρώτο μουσείο της χώρας. Η αποκάλυψή τους, όμως, συνέβαλε και στην ανεύρεση εκτεταμένου νεκροταφείου των 6ου, 5ου και 4ου αι. π.Χ. στην περιοχή. Λίγες ημέρες από τον εντοπισμό τους και σύμφωνα με την υπόδειξη των αρχαιοκαπήλων, βρέθηκαν, σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου αποκαλύφθηκαν, σπασμένα μέλη. Κατά τους αρμόδιους αρχαιολόγους, τα γλυπτά έστεκαν πάνω από τις δύο σαρκοφάγους, αποτελώντας παρόδιο επιτύμβιο σύνταγμα σε κομβικό σημείο της αρχαίας οδού, όπου αυτή διακλαδώνεται. Τα εντυπωσιακά αγάλματα μετά τη συντήρηση και ανάταξή τους βρίσκονται στις θέσεις τους. Η έκθεσή τους (μετά τα εγκαίνια των δύο αιθουσών του μουσείου από τον υπουργό Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά αύριο στις 7.30 μ.μ.) αναμένεται να αυξήσει κατά πολύ τον αριθμό των επισκεπτών. Το ενδιαφέρον του κοινού είναι έντονο για την ιστορία και τις περιπέτειες των δύο ευρημάτων, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εντοπίστηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων λίγο πριν πουληθούν αλλά και τις λεπτομέρειες για το ανασκαφικό τους περιβάλλον.

Το έργο συγκόλλησης που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ υλοποιήθηκε σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε ο Α. Παπαθανασίου από την ομάδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου, τον συντηρητή Χρήστο Στεφανίδη, τον γλύπτη Θανάση Γκριτζάπη, την επίβλεψη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών διαπιστώθηκε η καλή ποιότητα και συνοχή του παριανού μαρμάρου, μετριάζοντας την ανησυχία όσων θεωρούσαν ότι τα αγάλματα είναι φτιαγμένα από ευπαθές υλικό. Θυμίζουμε ότι ο εντοπισμός των Κούρων στα χέρια αρχαιοκαπήλων ήταν από τις συγκλονιστικότερες ειδήσεις του 2010. Στην έρευνα που ξεκίνησαν οι αρχαιολόγοι τότε, ήρθαν στο φως συνολικά 77 τάφοι ποικίλων τύπων, λακκοειδείς, μονολιθικές σαρκοφάγοι και εγχυτρισμοί. Οσο για τα σπασμένα μέλη των γλυπτών, «έσπασαν από τη βίαιη ανέλκυσή τους», όπως είχε τονίσει ο κ. Κωνσταντίνος Κίσσας τον περασμένο Μάιο στην «Κ», υπογραμμίζοντας πως τα «τραύματα» δεν έγιναν σκόπιμα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, που βρίσκεται στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα της ελληνικής περιφέρειας με 160.000 επισκέπτες τη χρονιά που πέρασε. Το μουσείο ανεγέρθη το 1931-1932 σε σχέδια του αρχιτέκτονα W. Stuart-Thompson (με πρωτοβουλία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών). Το 1950 ακολούθησε η επέκτασή του προς Ανατολάς, η οποία και ολοκληρώθηκε τρία χρόνια αργότερα. Στις αρχές του 2000 στην Αίθουσα Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων παρουσιάστηκε η εμβόλιμη ενότητα «Επιστροφή στη γενέθλια γη» η οποία περιελάμβανε 274 επαναπατρισθέντα αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί από το μουσείο το 1990 και εντοπίστηκαν στη Φλόριντα των ΗΠΑ δέκα χρόνια αργότερα.

Τα κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα ήταν υποστηρικτικές «ενέσεις» πολλές φορές για το μουσείο. Το 2007 στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ πραγματοποιήθηκαν έργα διαμόρφωσης και βελτίωσης των υποδομών του μουσείου καθώς και η επανέκθεση το 2012 με νέες βελτιώσεις και του εκθεσιακού προγραμματισμού, ενώ στους εκθεσιακούς χώρους προστέθηκε μία νέα αίθουσα που έως τότε λειτουργούσε ως αποθήκη.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια