Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Λογκανίκος και η Βόρεια Λακεδαίμονα από την Μυκηναϊκή εποχή έως και την επανάσταση του 1821

Την Τετάρτη  17 Αυγούστου 2016,  στο Δημοτικό Σχολείο Λογκανίκου του Δήμου Σπάρτης, διοργανώνεται η 5η  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡ...

Ο Λογκανίκος και η Βόρεια Λακεδαίμονα από την Μυκηναϊκή εποχή έως και την επανάσταση του 1821

Την Τετάρτη  17 Αυγούστου 2016,  στο Δημοτικό Σχολείο Λογκανίκου του Δήμου Σπάρτης, διοργανώνεται η 5η  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΑ με θέμα : «Ο Λογκανίκος και η Βόρεια Λακεδαίμονα από την Μυκηναϊκή εποχή έως και την επανάσταση του 1821».

Διοργανωτές ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λογκανίκου, η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και της Δημόσιας Κεντρικής  Βιβλιοθήκης Σπάρτης.

Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί και περιοδική έκθεση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης με θέμα ««Οι τοπικές εφημερίδες των βορείων Δήμων κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα» (Τόπος: Δημοτικό Σχολείο Λογκανίκου - Κινητή Μονάδα Δ. Κ. Βιβλιοθήκης Σπάρτης. Ωράριο Έκθεσης 7:30- 10:30μμ.)

Στην Ημερίδα συμμετέχουν με ανακοινώσεις τους, ο Δ/ντης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης κ. Κ. Τζανετάκος, ο Δρ Ιστορικός-Οθωμανολόγος του Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Γεώργιος Κ. Λιακόπουλος, ο Δρ. Ιολογίας/Κλινικής Χημείας/Γενετικής κ. Δημήτριος Α. Σπαντίδος και ερευνητής της ιστορίας της Επανάστασης του 1821, η Δρ. Αρχαιολογίας κ. Ολυμπία Χασούρα και ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κ. Λεωνίδας Σουχλέρης.

Παράλληλα στον χώρο  διεξαγωγής της ημερίδας θα υπάρξει παρουσίαση επιτοίχιων ανακοινώσων (Poster) που αφορούν μελέτες για την Βόρεια Λακεδαίμονα και την Νότια Αρκαδία που παρουσιάστηκαν σε τοπικά και διεθνή συνέδρια και έχουν δημοσιευθεί στα αντίστοιχα πρακτικά τους. Είναι μελέτες των αρχαιολόγων Στ. Φριτζίλα, Γρ. Γρηγορακάκη, Γ. Σμέρου και Λ. Σουχλέρη (Τόπος: Δημοτικό Σχολείο Λογκανίκου. Ωράριο  7:30- 11:00μμ.)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

7:30μμ. Περιοδική έκθεση της Δημόσιας Κεντρικής  Βιβλιοθήκης Σπάρτης με θέμα ««Οι τοπικές εφημερίδες των βορείων Δήμων κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα» & Παρουσίαση επιτοίχιων  ανακοινώσων(Poster) που αφορούν μελέτες για την Βόρεια Λακεδαίμονα και την Νότια Αρκαδία.

7:40μμ  Χαιρετισμοί
Εισηγήσεις

8:00μμ. Κωνσταντίνος Τζανετάκος, Το Αρχείο Τύπου του Τμήματος της Λακωνικής Βιβλιογραφίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης. Σύντομη ιστορική ανασκόπηση του τύπου της Λακωνίας. Ο τύπος  των  βορείων Δήμων  κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.  

8:15μμ. Δρ. Δημήτριος Σπαντίδος
Η συμμετοχή των κατοίκων του Λογκανίκου και των κοινοτήτων του Βόρειου Ταϋγέτου  στην επανάσταση του 1821

8:40μμ.  Δρ. Γ. Λιακόπουλος
Οι οικισμοί Λογκανίκου, Αγόριανης και Κοτίτσας στο οθωμανικό φορολογικό κατάστιχο ΤΤ10 (1460-1463).

9:10μμ. Δρ. Ολυμπία Χασούρα
Η ζωγραφική τέχνη των Βυζαντινών ναών του Λογκανίκου τον 14ο και 15ο αιώνα μ.Χ. και οι ζωγράφοι του Μυστρά.

9:35μμ. Λ.Σουχλέρης, Ιστορικά και αρχαιολογικά τεκμήρια για τον Λογκανίκο και την    Βόρεια Λακεδαίμονα. Τα νέα ανασκαφικά και ιστορικά δεδομένα.

Είσοδος ελεύθερη.

Σε περίπτωση βροχής η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Λογκανίκου.

Πληροφορίες: Ν. Ανεμοδουριώτης, Λ.Σουχλέρης, Ελ.Παπαδοπούλου, 
Τηλέφωνο: 6974605778, 6932456614 
email: lsouxleris@gmail.com nikanemos@gmail.com


Πηγή: Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια