Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα ζωικά ίχνη πάνω σε λίθινα εργαλεία, ηλικίας 250.000 ετών

Τα αρχαιότερα στον κόσμο ίχνη ζωικών πρωτεϊνών πάνω σε λίθινα εργαλεία, που χρονολογούνται προ 250.000 ετών, περίπου ανακάλυψε διεθν...



Τα αρχαιότερα στον κόσμο ίχνη ζωικών πρωτεϊνών πάνω σε λίθινα εργαλεία, που χρονολογούνται προ 250.000 ετών, περίπου ανακάλυψε διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε στη βορειοανατολική Ιορδανία.

Τα εργαλεία είχαν χρησιμοποιηθεί προφανώς για τον τεμαχισμό ζώων.

Τα απομεινάρια των πρωτεϊνών πάνω στα λίθινα εργαλεία προέρχονται από διάφορα ζώα, όπως άλογα, ρινόκερους, καμήλες, πάπιες κ.ά., τα οποία πιθανώς είχαν σκοτωθεί από κυνηγούς.

Οι επιστήμονες έφεραν στο φως περίπου 10.000 λίθινα εργαλεία στη διάρκεια των τριετών ανασκαφών τους στην περιοχή Άζρακ, που σήμερα είναι έρημος αλλά κάποτε εκτιμάται ότι ήταν υγρότοπος.

Από αυτά τα εργαλεία, μετά από δειγματοληπτικές αναλύσεις, στα 17 βρέθηκαν ίχνη ζώων (αίματος και άλλων πρωτεϊνών).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αυστραλή Παλαιοανθρωπολόγο Έιπριλ Νόγουελ του Πανεπιστημίου της Βικτόρια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αρχαιολογικό περιοδικό Journal of Archaeological Science, ανέφεραν ότι η ανακάλυψη δείχνει πως εκείνοι οι πρόγονοί μας είχαν αξιοσημείωτες ικανότητες επιβίωσης σε ένα δύσκολο περιβάλλον, πολλές χιλιάδες χρόνια προτού εμφανισθεί ο «Έμφρων άνθρωπος» (Homo sapiens) στην Αφρική και αρχίσει τις μεταναστεύσεις του σε άλλα μέρη.

Η νέα ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες, που φέρνουν σταδιακά στο φως μια διαφορετική εικόνα για τη Μέση Ανατολή και την Αραβία, περιοχές που παλαιότερα θεωρούνταν έρημες, προτού αποικισθούν από τον αφρικανό Homo sapiens.

Όμως φαίνεται πως στην πραγματικότητα κατοικούνταν ήδη από πληθυσμούς ικανούς να φτιάχνουν εργαλεία και να κυνηγούν.


Πηγή: ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια