Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Λούσι σκοτώθηκε πέφτοντας από ένα δένδρο

Η Λούσι είχε όπως φαίνεται ένα ιδιαίτερα άσχημο τέλος Η Λούσι, ο διασημότερος αυστραλοπίθηκος που έζησε στην Αφρική πριν από 3,18 εκατ...

Η Λούσι σκοτώθηκε πέφτοντας από ένα δένδρο
Η Λούσι είχε όπως φαίνεται ένα ιδιαίτερα άσχημο τέλος
Η Λούσι, ο διασημότερος αυστραλοπίθηκος που έζησε στην Αφρική πριν από 3,18 εκατομμύρια χρόνια, σκοτώθηκε πιθανότατα πέφτοντας από δέντρο, ανακοίνωσαν στην επιθεώρηση «Nature» οι επιστήμονες που μελέτησαν τα απολιθώματά της. 

Η Λούσι πιθανολογείται ότι έπεσε από ύψος 12 μέτρων, με ταχύτητα μεγαλύτερη των 56 χιλιομέτρων την ώρα. «Υποθέτουμε ότι η Λούσι τέντωσε το χέρι στην προσπάθειά της να μετριάσει την πτώση της», δήλωσε ο ανθρωπολόγος Τζον Κάπελμαν, του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, αφού ανέλυσε τα κατάγματα που έφερε.

Ποια είναι

Τα απολιθώματα της Λούσι, που ανήκε στο είδος Australopithecus afarensis, εντοπίστηκαν το 1974 από Αμερικανούς και Γάλλους επιστήμονες στην περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας, η οποία θεωρείται το λίκνο της ανθρωπότητας.  Ο Α.afarensis θεωρείτο επί μακρόν ο πιθανότερος άμεσος πρόγονος του γένους Homo, το οποίο εμφανίστηκε πριν από 2 έως 3 εκατομμύρια χρόνια και έδωσε τον σύγχρονο άνθρωπο Homo sapiens.


Ο Κάπελμαν μπόρεσε να εξετάσει λεπτομερώς τον σκελετό της Λούσι, σε πρώτη φάση το 2008, όταν η Λούσι έκανε μια «τουρνέ» σε αμερικανικά μουσεία και έφτασε μέχρι το Πανεπιστήμιο για να υποβληθεί σε σάρωση υψηλής ανάλυσης.  Φέτος τον Ιανουάριο ο καθηγητής πήγε στην Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας όπου φιλοξενείται μόνιμα η Λούσι.

Η Λούσι σκοτώθηκε πέφτοντας από ένα δένδρο
Οι ερευνητές δημιούργησαν το παραπάνω σκίτσο για να καταγράψουν
 την μοιραία για την Λούσι πτώση της από το δέντρο. 
Μελετώντας τα απολιθώματα και τις εικόνες από την τρισδιάστατη σάρωση, ο Κάπελμαν παρατήρησε ότι το δεξί βραχιόνιο έφερε ένα ασυνήθιστο σπάσιμο.  «Αυτού του είδους τα κατάγματα συμβαίνουν όταν το χέρι ακουμπήσει στο έδαφος κατά την πτώση». Δημιουργείται έτσι μια «μοναδική υπογραφή» στο ύψος του βραχιόνιου, εξήγησε. Η υπόθεση του Κάπελμαν επιβεβαιώθηκε από έναν ορθοπεδικό χειρουργό, τον Δρ. Στίβεν Πιρς.

Και άλλα κατάγματα, στον αριστερό ώμο, τον δεξί αστράγαλο, το αριστερό γόνατο, τη λεκάνη και σε ένα πλευρό, στηρίζουν τη θεωρία του Αμερικανού καθηγητή. «Θλιβερή είδηση, καημένη Λούσι», σχολίασε ο παλαιοανθρωπολόγος Ιβ Κοπέν, ο οποίος μετείχε στην ομάδα που ανακάλυψε τον σκελετό, μαζί με τον Αμερικανό Ντόναλντ Γιόχανσον και τον Γάλλο γεωλόγο Μορίς Ταϊέμπ. 

Η Λούσι σκοτώθηκε πέφτοντας από ένα δένδρο

«Τα δενδρόβια έχουν γενικά εντυπωσιακές ικανότητες ευκινησίας και ισορροπίας. Στα 20 χρόνια που μελετώ τα δενδρόβια (χιμπατζήδες, γορίλες κλπ) στο φυσικό περιβάλλον τους, δεν είδα ποτέ κάτι παρόμοιο», είπε ο Κοπέν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν διαφωνεί προκαταβολικά με την υπόθεση που έκανε ο Κάπελμαν. 

Ο τελευταίος αποκάλυψε ότι μέχρι τώρα έβλεπε τη Λούσι απλώς σαν «ένα κουτί με κόκκαλα»«Όταν αντιλήφθηκα την πιθανή αιτία θανάτου της, μπορούσα να την φανταστώ ξαπλωμένη στη ρίζα ενός δέντρου, να νιώσω συμπόνοια».

Ο Κάπελμαν αναμένει ότι η μελέτη του θα προκαλέσει έντονες συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων και ότι «ορισμένοι θα συμφωνήσουν, άλλοι θα διαφωνήσουν» με τη θεωρία του. Εξέφρασε όμως την ικανοποίησή του που η κυβέρνηση της Αιθιοπία θα δώσει στη δημοσιότητα τις ακτινογραφίες του γονάτου και του ώμου της Λούσι ώστε όλοι να μπορέσουν να τις μελετήσουν και να καταλήξουν σε συμπεράσματα.


Πηγή: Το Βήμα, News247, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια