Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιστροφή στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Επιστρέφει στα Αντικύθηρα η ερευνητική ομάδα για τη δεύτερη φάση των ερευνών στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Η δεύτερη φάση των ερευνών ξ...


Επιστρέφει στα Αντικύθηρα η ερευνητική ομάδα για τη δεύτερη φάση των ερευνών στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Η δεύτερη φάση των ερευνών ξεκινά την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου.

«Αυτήν τη στιγμή στήνονται τα μηχανήματα» είπε η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και διευθύντρια των ερευνών, Αγγελική Σίμωσι, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως έγινε γνωστό από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος «Return to Antikythera» («Επιστροφή στα Αντικύθηρα»), η ερευνητική ομάδα καταφθάνει στο νησί από διάφορες περιοχές του κόσμου για τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη αποστολή.

Η πρώτη φάση των ερευνών διενεργήθηκε μεταξύ 22 Μαΐου και 11 Ιουνίου 2016 από την επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, φέρνοντας στην επιφάνεια δεκάδες νέα ευρήματα, όπως ένα δεύτερο χάλκινο δόρυ με την αιχμή (το πρώτο εντοπίστηκε το 2014), θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού, η απόληξη ενός ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, αμφορείς, μία λάγυνος (τύπος αγγείου), μία οινοχόη και ένα χρυσό δακτυλίδι.

Επιστροφή στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Επιστροφή στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Επιστροφή στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Επίσης, εντοπίστηκαν στοιχεία του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά διαφόρων τύπων, μάζα ρητίνης, φύλλα από την επιμολύβδωση του σκάφους, τυλιγμένα ή διπλωμένα μολύβδινα ελάσματα, ένας μολύβδινος σωλήνας, πιθανόν από την αντλία υδάτων (σεντίνες) του πλοίου και ένα μολύβδινο βάρος περίπου 100 κιλών. 

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν πιθανότατα και οι μάζες από σκωρίες σιδήρου, οι οποίες διατηρούν στο εσωτερικό τους το σχήμα του αντικειμένου. 

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βάσιμες, πλέον, ενδείξεις για την ύπαρξη και δεύτερου ναυαγίου στον χώρο: Ένας μολύβδινος σωλήνας διαφορετικού διαμετρήματος, καρφιά, κέραμοι, αμφορείς και λάγυνοι, όλα διαφορετικού τύπου.

Η έρευνα, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, διενεργείται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, με την υποστήριξη του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole και τη συμμετοχή αρχαιολόγων και ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα, το Ναυάγιο και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» που είναι στα αγγλικά (έως τον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμη και στα ελληνικά), καθώς και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.antikythera-mechanism.gr/el (αγγλικά και ελληνικά) και www.youtube.com/user/antikythera2012.


Πηγή: in.gr, Ναυτεμπορική, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια