Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το νέο «ιατρείο» των εναλίων θησαυρών

Εδώ και λίγες ημέρες η δουλειά των συντηρητών της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων έχει γίνει πιο εύκολη, καθώς με δωρεά του Ιδρύματος Αικατε...

Το νέο «ιατρείο» των εναλίων θησαυρών
Εδώ και λίγες ημέρες η δουλειά των συντηρητών της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων έχει γίνει πιο εύκολη, καθώς με δωρεά του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη διαθέτουν πλέον ένα καινούργιο εργαστήριο. «Υπάρχει σωστός φωτισμός. Επίσης έχουμε τη δυνατότητα να κινούμαστε κυκλικά γύρω από τα ευρήματα, να κάνουμε πιο σωστά τον καθαρισμό τους, τη συντήρηση και την ταύτιση», λένε στελέχη της Εφορείας.
Κάθε καλοκαίρι εντυπωσιαζόμαστε από τα αποτελέσματα των υποβρυχίων ανασκαφών της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Ναυάγια και βυθισμένοι οικισμοί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας μάς «προμηθεύουν» με σημαντικά ευρήματα που αποκαλύπτουν μυστικά, επιβεβαιώνουν θεωρίες και πλουτίζουν τις γνώσεις μας.

Μέχρι όμως όλοι αυτοί οι «θησαυροί» των ελληνικών βυθών να εκτεθούν, έτσι ώστε να μπορέσει να τους θαυμάσει το κοινό, προηγείται κόπος, πολύωρη συστηματική δουλειά από τους συντηρητές της ΕΕΑ. Εδώ και λίγες ημέρες η δουλειά τους έχει γίνει πιο εύκολη, καθώς με δωρεά του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη διαθέτουν πλέον καινούργια, ευρύχωρα και καλύτερα εξοπλισμένα εργαστήρια στο κέντρο της Αθήνας (Προπυλαίων και Καλλισπέρη).

«Μέχρι τώρα τα εργαστήριά μας ήταν ταυτόχρονα και αποθήκες. Με τις καινούργιες έρευνες, από τις οποίες έρχονται συνεχώς στο φως νέα ευρήματα, ήταν δύσκολο να δουλέψουμε», μας λέει η προϊσταμένη της ΕΕΑ Αγγελική Σίμωσι. «Έχουμε ένα κτίριο ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο επί σειράν ετών προσπαθούσαμε να μετατρέψουμε σε εργαστήριο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Με λίγα από τα χρήματα που παίρναμε κάθε χρόνο από το υπουργείο κάναμε κάποιες εργασίες, αλλά δεν μπορούσαμε να το τελειώσουμε. Παρέμενε σε κακή κατάσταση. Με τη βοήθεια του Ιδρύματος Λασκαρίδη καταφέραμε και φτιάξαμε ένα εργαστήριο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα οργανωμένα εργαστήρια του εξωτερικού. Έχουμε περισσότερες δεξαμενές αφαλάτωσης για να φιλοξενούμε ευρήματα από τα Αντικύθηρα, τους Φούρνους, τη Δήλο, τα Λαμπαγιαννά της Αργολίδας και άλλα μέρη της Ελλάδας, και λειτουργούμε πολύ πιο άνετα και αποτελεσματικά», συμπληρώνει χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή της.

Το νέο «ιατρείο» των εναλίων θησαυρών
Οι συντηρητές της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο νέο εργαστήριο, το οποίο, εκτός από το ότι διαθέτει περισσότερες δεξαμενές αφαλάτωσης για τα ευρήματα, είναι πιο ευρύχωρο και πιο οργανωμένο.
Το νέο «ιατρείο» των εναλίων θησαυρών
Η ομάδα του τμήματος συντήρησης με την Καλή Κυπαρρίση (πρώτη από δεξιά) από το Ίδρυμα Λασκαρίδη και την Αγγελική Σίμωσι (δεύτερη από δεξιά), προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Το νέο «ιατρείο» των εναλίων θησαυρών

Το νέο «ιατρείο» των εναλίων θησαυρών

Το νέο «ιατρείο» των εναλίων θησαυρών

Βέβαια αυτοί που πρωτίστως χαίρονται και «επωφελούνται» είναι οι συντηρητές της Εφορείας. «Η δουλειά μας έχει γίνει όχι μόνο πιο εύκολη αλλά και πιο αποδοτική και ποιοτική», μας λέει η τμηματάρχης του τμήματος συντήρησης Χρύσα Φουσέκη. «Υπάρχει σωστός φωτισμός. Επίσης έχουμε τη δυνατότητα να κινούμαστε κυκλικά γύρω από τα ευρήματα, να κάνουμε πιο σωστά τον καθαρισμό τους, τη συντήρηση, την ταύτιση, τη χρήση των μηχανημάτων για την απομάκρυνση των επικαθέσεων από τα ευρήματα».

Το επόμενο χρονικό διάστημα η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων αναμένει νέα ευρήματα από τους Φούρνους, τη Δήλο, τα Αντικύθηρα. «Η ομάδα των Αντικυθήρων έχει ήδη πάει στο νησί», μας πληροφορεί η κυρία Σίμωσι. «Θα κάνει δύο δοκιμαστικές καταδύσεις και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η έρευνα από εκεί όπου είχε σταματήσει». Θυμίζουμε ότι στην πρώτη φάση της έρευνας που έγινε στις αρχές του καλοκαιριού βρέθηκαν περίπου 60 ευρήματα σε βάθος 55 μέτρων. Ανάμεσά τους ένα δεύτερο χάλκινο δόρυ με την αιχμή, σε συνέχεια του πρώτου που είχε εντοπιστεί το 2014, τέσσερα θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού, η απόληξη ενός ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, αμφορείς, ένας λάγυνος, μία οινοχόη και ένα χρυσό δακτυλίδι.

Η συνέχεια

«Τώρα θα συνεχίσουμε την ανασκαφή εκεί όπου βρέθηκε το δεύτερο δόρυ, για να δούμε αν τι άλλο υπάρχει στην τομή αυτή», εξηγεί η κυρία Σίμωσι. «Να περιμένετε καινούργια ευρήματα».


Πηγή: Γ. Επτακοίλη, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια