Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μάθε πως δούλευαν το μάρμαρο πριν από 2.500 χιλιάδες χρόνια

Πώς κατασκευαζόταν ένα κυκλαδικό ειδώλιο του 2500 π.Χ.; Τι είδους εργαλεία είχαν οι γλύπτες της κλασικής εποχής; Πόσο άλλαξαν οι τεχ...


Μάθε πως δούλευαν το μάρμαρο πριν από 2.500 χιλιάδες χρόνια

Πώς κατασκευαζόταν ένα κυκλαδικό ειδώλιο του 2500 π.Χ.; Τι είδους εργαλεία είχαν οι γλύπτες της κλασικής εποχής; Πόσο άλλαξαν οι τεχνικές και πώς αποκομίζουμε τις απαραίτητες πληροφορίες; 

Αρχαιολόγοι, γλύπτες και τεχνίτες, εστιάζοντας σε χαρακτηριστικά μαρμάρινα έργα από την 3η και την 1η χιλιετία π.Χ., θα παρουσιάσουν τον τρόπο δημιουργίας τους, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από αρχαίες πηγές, ίχνη εργαλείων σε γλυπτά, παρατηρήσεις με μικροσκόπια, εργαστηριακές αναλύσεις, πειραματικές εφαρμογές.

«Το μάρμαρο χθες και σήμερα» είναι ο τίτλος εκπαιδευτικής δράσης που οργανώνουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με τη στήριξη του Δήμου Τήνου. Για ένα διήμερο, την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, ειδικοί θα μυήσουν μικρούς και μεγάλους στις αρχαίες τεχνικές κατεργασίας του μαρμάρου.

Η πρώτη ημέρα (21/10) είναι αφιερωμένη σε σχολικές ομάδες Γυμνασίου και Λυκείου από την Τήνο, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου. Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν τα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας και θα συμμετάσχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες, αξιοποιώντας τη μουσειοσκευή «Κυκλαδικός Πολιτισμός» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και την ψηφιακή εφαρμογή που δημιούργησε το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μάθε πως δούλευαν το μάρμαρο πριν από 2.500 χιλιάδες χρόνια

Συμμετέχουν: Νίκος Παπαδημητρίου (επιμελητής αρχαιοτήτων Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης), Ελένη Μάρκου (υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης), Γιάννης Παπαδάτος (επίκουρος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Επαμεινώνδας Βενιέρης (τεχνίτης κατασκευής μαρμάρινων αντικειμένων), Πραξιτέλης Τζανουλίνος (γλύπτης), Νίκος Γεωργίου (μαρμαρογλύπτης), Παναγιώτης Κουτσαμπάσης και Σπύρος Βοσινάκης (επίκουροι καθηγητές Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου), Ανδρέας Λαπούρτας (αρχαιολόγος-μουσειολόγος, υπεύθυνος Μουσείου Μαρμαροτεχνίας).

Το Σάββατο 22/10, τα εργαστήρια και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα επαναληφθούν για όλες τις ομάδες επισκεπτών (ώρα 10:30 και 12:00). Επιπλέον, ο Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, Λεωνίδας Χαλεπάς, θα ξεναγήσει το κοινό στους χώρους και τα εργαστήρια του Σχολείου.

Μάθε πως δούλευαν το μάρμαρο πριν από 2.500 χιλιάδες χρόνια

Τέλος, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και το απόγευμα του Σαββάτου 22/10 (ώρα 18:00), πριν από την εκδήλωση που οργανώνουν, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (ώρα 19:00), το Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» Δήμου Τήνου και το ΠΙΟΠ, με σκοπό να τιμήσουν τον Αλέκο Ε. Φλωράκη, δρ εθνολόγο-λαογράφο και επιστημονικό υπεύθυνο του Μουσείου, για την πολυσχιδή προσφορά του στον πολιτισμό της Τήνου.

Η δράση «Το μάρμαρο χθες και σήμερα» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ένταξης της τηνιακής μαρμαροτεχνίας στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, που φέτος επισφραγίστηκε με την επιτυχημένη οργάνωση του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στην Τήνο (17.07-03.08.2016), και εντάσσεται στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης σε νησιά του Αιγαίου, με αφορμή την τριακοστή επέτειο από την ίδρυσή του (1986).

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.

Μάθε πως δούλευαν το μάρμαρο πριν από 2.500 χιλιάδες χρόνια

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τ: 22830 312


Πηγή: Αρ. Μποζώνη, The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια