Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σώθηκε το χρυσό στεφάνι

Οι πρώτες πληροφορίες για την ύπαρξη αυτού του μοναδικού θησαυρού είχαν φτάσει στην Ασφάλεια Αττικής πριν από περίπου 1,5 χρόνο Ένα ολ...

Σώθηκε το χρυσό στεφάνι
Οι πρώτες πληροφορίες για την ύπαρξη αυτού του μοναδικού θησαυρού είχαν φτάσει
στην Ασφάλεια Αττικής πριν από περίπου 1,5 χρόνο
Ένα ολόχρυσο στεφάνι ελληνιστικών χρόνων έβγαλαν στο... σφυρί για 750.000 ευρώ τρεις αρχαιοκάπηλοι, που συνελήφθησαν στα Γιάννενα. 

Αστυνομικοί του τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ασφάλειας Αττικής προσποιήθηκαν τους συλλέκτες και ταξίδεψαν έως τα Γιάννενα για να παραλάβουν το χρυσό στεφάνι και να περάσουν χειροπέδες στους τρεις αρχαιοκάπηλους.

Πρόκειται για έναν άνδρα αρμενικής καταγωγής που ζει στην Κομοτηνή και άλλα δύο άτομα με καταγωγή από το Κιλκίς και την Καβάλα που ζουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε ακόμη μία σύλληψη, μιας γυναίκας.

Ψάχνουν την προέλευση

Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων που εξέτασαν το στεφάνι διαπίστωσαν ότι είναι ελληνιστικής εποχής, ενώ δεν έγινε γνωστό από πού προέρχεται. Προβληματίζει το γεγονός ότι είναι καθαρισμένο με άψογο -σχεδόν επαγγελματικό- τρόπο, που έχει αναδείξει το μέγεθός του και τη λεπτεπίλεπτη κατασκευή του, ενώ εντυπωσιακό είναι και το κούμπωμά του.

Άλλωστε όπως εξήγησε στο «Έθνος» ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Σουέρεφ, «οι ελληνιστικοί χρόνοι, τέλος του 4ου και 3ο π.Χ. αιώνα, έχουν δώσει πολύ ωραία, χρυσά στεφάνια».

Οι τρεις δράστες έφτασαν το πρωί του Σαββάτου στα Γιάννενα και έδωσαν ραντεβού με τους υποψήφιους αγοραστές -που ήταν αστυνομικοί- στις 11.30 σε καφετέρια, στην οδό Δωδώνης. Είχαν ήδη συμφωνήσει στην τιμή και το πουλούσαν αντί 750.000 ευρώ.

Όταν η συναλλαγή ολοκληρώθηκε οι αγοραστές αποκάλυψαν την ιδιότητά τους και προχώρησαν σε συλλήψεις, με τη βοήθεια συναδέλφων τους που ήταν σε κοντινή απόσταση.
Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι ενός από τους συλληφθέντες, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο βυζαντινές εικόνες. Αρχαιολόγος που τις εξέτασε διαπίστωσε ότι η μία εμπίπτει στον νόμο για την προστασία αρχαιοτήτων, για την άλλη ωστόσο δεν είναι σίγουρος και χρειάζεται περισσότερη μελέτη.

Ο σχεδιασμός

Οι πρώτες πληροφορίες για την ύπαρξη του μοναδικού αυτού θησαυρού, του χρυσού στεφανιού, έφτασαν στην Ασφάλεια Αττικής πριν από 1,5 χρόνο. Στην πορεία όμως κάτι... χάλασε τη δουλειά και η υπόθεση σταμάτησε. Πριν από λίγο καιρό η ίδια πληροφορία έλεγε ότι το χρυσό στεφάνι πουλιέται και οργανώθηκε με κάθε προσοχή η επιχείρηση.

Η έρευνα της Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται σήμερα να γίνουν και άλλες συλλήψεις.

Αυτή η επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. ήρθε μόλις τέσσερις ημέρες μετά την εξάρθρωση μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης αρχαιοκαπήλων που δρούσε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και τη σύλληψη 26 ατόμων σε διάφορες περιοχές της χώρας από τη Διεύθυνση Ασφαλείας της Πάτρας.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια