Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα ο χαυλιόδοντας του Μαμούθ στην περιοχή των Καλινδοίων

Ο χαυλιόδοντας του Μαμούθ του Νότου, που έζησε στην περιοχή των Καλινδοίων πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια και είναι το μεγαλύτερ...



Μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα ο χαυλιόδοντας του Μαμούθ στην περιοχή των Καλινδοίων

Ο χαυλιόδοντας του Μαμούθ του Νότου, που έζησε στην περιοχή των Καλινδοίων πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια και είναι το μεγαλύτερο στη σειρά μαμούθ, τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση, μετά την εργαστηριακή του αποκατάσταση, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη.

Παρουσιάστηκε στο χώρο του Μουσείου που βρίσκεται στα Νέα Καλίνδοια ο χαυλιόδοντας, που εντοπίστηκε το 2002 μέσα σε γκρι ιζήματα του ρέματος Βασμούρας, συλλέχτηκε με τη μέθοδο των καλουπιών και στη συνέχεια αποκαταστάθηκε, από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά.

Η αναπλ. Καθηγήτρια Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Ευαγγελία Τσουκαλά, επικεφαλής των παλαιοντολογικών ερευνών στην περιοχή των Καλινδοίων, παρουσίασε το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα εύρημα, μετά την αποκατάστασή του από τον Νίκο Μπαχαρίδη με χρηματοδότηση του Δήμου Λαγκαδά. Είναι η πρώτη φορά που Δήμος χρηματοδοτεί τις παλαιοντολογικές έρευνες, όπως επεσήμανε η ίδια, γεγονός που επέτρεψε τη διάσωση του χαυλιόδοντα ο κίνδυνος καταστροφής του οποίου ήταν άμεσος.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά μίλησε για τις παρεμβάσεις που υλοποιεί ο Δήμος στην περιοχή των Καλινδοίων, προκειμένου να λειτουργήσει υποστηρικτικά στο επιστημονικό έργο και να συνδράμει στην ανάδειξη τόσο των παλαιοντολογικών όσο και των αρχαιολογικών ευρημάτων. Μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης ΦΟΠ στον αρχαιολογικό χώρο των Καλινδοίων, προχώρησε η συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη χρηματοδότηση των Παλαιοντολογικών ερευνών στα Νέα Καλίνδοια (Καλαμωτό) και την ανάδειξη των απολιθωμάτων στο Μουσείο.

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Λαγκαδά, Γιάννη Καραγιάννη, προχώρησε η εργαστηριακή αποκατάσταση του χαυλιόδοντα, μήκους 2,05 μέτρων και διαμέτρου 12 εκατοστών, διότι ήταν άμεσος ο κίνδυνος της καταστροφής του. Οι διαστάσεις του χαυλιόδοντα, σε σύγκριση με εκείνες του ίδιου είδους δείχνουν ότι ανήκει σε θηλυκό μαμούθ.

Το Μαμούθ των Καλινδοίων

Το Μαμούθ του Νότου είναι πρόγονος του τριχωτού μαμούθ, αλλά αντιπρόσωπος θερμού κλίματος που έζησε στην περιοχή των Καλινδοίων πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια. Είναι το μεγαλύτερο στη σειρά των μαμούθ αφού το ύψος του στους ώμους μπορούσε να ξεπεράσει τα 4 μέτρα. Τα απολιθώματά του αποτελούν μοναδικούς μάρτυρες της Φυσικής Ιστορίας ενός τόπου και χαρακτηρίζονται ως στοιχεία της φυσικής κληρονομιάς της περιοχής των Καλινδοίων.

 «Η ουσία που αποτελείται ο χαυλιόδοντας είναι η οδοντίνη. Δεν υπάρχει αδαμαντίνη να το προφυλάσσει, επομένως η οδοντίνη με την αποσύνθεση μετατρέπεται σε κόκκους ρυζιού. Γι αυτό έπρεπε να αποκατασταθεί και το ανέλαβε ο εξειδικευμένος Νίκος Μπαχαρίδης», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ.Τσουκαλά.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ ο συγκεκριμένος χαυλιόδοντας από το Μαμούθ του Νότου «αποτελεί επένδυση για τη φυσική μας κληρονομιά και είναι μοναδικός στα ελληνικά δεδομένα».

Ο χαυλιόδοντας εντοπίστηκε το 2002 από τον Γιάννη Γάκη, μέσα σε γκρι ιζήματα του ρέματος Βασμούρας, συλλέχθηκε με τη μέθοδο των καλουπιών από τον Γιάννη Γάκη, Βασίλη Μακρίδη και Νίκο Κυριαζίδη και επί 14 χρόνια συμπεριλαμβανόταν στην έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Καλινδοίων. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Γιάννη Καραγιάννη αποφασίστηκε η αποκατάστασή του, η οποία έγινε από τον Νίκο Μπαχαρίδη, διότι ήταν άμεσος ο κίνδυνος της καταστροφής αυτού του τόσο σπουδαίου και μοναδικού για τα ελληνικά χρονικά χαυλιόδοντα, μήκους 2,05 μέτρων και διαμέτρου 12 εκατοστών. Οι διαστάσεις του χαυλιόδοντα, σε σύγκριση με εκείνες του ίδιου είδους δείχνουν ότι ανήκει σε ένα θηλυκό μαμούθ.

Σημαντικό στοιχείο είναι το σύνολο της παλαιοπανίδας των Καλινδοίων που μαρτυρούν τα απολιθώματα από τις συστηματικές παλαιοντολογικές ανασκαφές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Γεωλογίας με επικεφαλής την αναπλ. Καθηγήτρια Ευαγγελία Τσουκαλά με την ομάδα της και περιλαμβάνει: Σαρκοφάγα ζώα: ύαινα, λύκος, μαχαιρόδοντας, Φυτοφάγα ζώα: ιπποπόταμος, ρινόκερος, ιπποειδή, τρία είδη από ελαφίδες, πρωτόγονος βίσωνας και Μικροθηλαστικά: τρωκτικά. Η μελέτη τους μας επιτρέπει να αναπαραστήσουμε το παλαιοπεριβάλλον της περιοχής πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια: θερμό κλίμα, πλούσια βλάστηση, δασώδες περιβάλλον με ανοικτές εκτάσεις και πολύ νερό με την παρουσία λιμνών, ρεμάτων κ.λπ.

Τα Καλίνδοια δεν έχουν μόνον εξέχουσα ιστορία, όπως αποδεικνύεται από τον πλούτο των αρχαίων ευρημάτων, αλλά και πλούσια προϊστορία, όπως αποδεικνύεται από τα απολιθώματα.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Καλινδοίων του Δήμου Λαγκαδά μπορεί, επίσης, κάποιος επισκέπτης να θαυμάσει απολιθωμένα οστά ζώων που χρονολογούνται, πριν από ένα έως δύο εκατομμύρια χρόνια.








Δεν υπάρχουν σχόλια