Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Που θα δείτε τα νέα ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων

Το δόρυ και το χρυσό δαχτυλίδι, τμήμα από σκαρί του πλοίου αλλά και ανθρώπινου σκελετού είναι από τα ευρήματα των ερευνών από το ΄14...


Που θα δείτε τα νέα ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων

Το δόρυ και το χρυσό δαχτυλίδι, τμήμα από σκαρί του πλοίου αλλά και ανθρώπινου σκελετού είναι από τα ευρήματα των ερευνών από το ΄14 ως το '16 που θα παρουσιαστούν.

Είναι μια από τις σημαντικότερες ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Είκοσι αντικείμενα από την έρευνα των ετών 2014 - 2016 «αφηγούνται» με το δικό τους τρόπο ένα από τα πιο διάσημα ναυάγια όλων των εποχών το Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Για πρώτη φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από τις 3 Δεκεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου 2017 τα ευρήματα από την έρευνα που διεξάγεται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με την τεχνολογική υποστήριξη του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole όπως ανακοίνωσε το ΄Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. 

Η σύγχρονη έρευνα στο χώρο του σπουδαίου ναυαγίου το οποίο σηματοδότησε τη γένεση της υποβρύχιας αρχαιολογίας, αποσκοπεί στο να συμπληρώσει τις γνώσεις μας σε σχέση με το ίδιο το πλοίο, οι ιδιαιτερότητες του οποίου φαίνονται στον εξοπλισμό και το μέγεθος του κελύφους του, αλλά και σε σχέση με το φορτίο του.

Το ανακάλυψαν σφουγγαράδες από τη Σύμη

Το 1900, σφουγγαράδες από τη Σύμη, αγκυροβόλησαν κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού των Αντικυθήρων, περιμένοντας να κοπάσει μια άγρια καταιγίδα. Επάνω σε αυτό που «σκόνταψαν» έμελε να ταράξει ολόκληρο τον αρχαιολογικό κόσμο.

Που θα δείτε τα νέα ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων

«Κάτω από τα κρυστάλλινα νερά, κείτεται ένα απίστευτο ναυάγιο που παρέμενε ανεξερεύνητο για χιλιάδες χρόνια», έχει αναφερθεί σε άρθρο του CNN. 

Ένα από τα πιο πλούσια φορτία της αρχαιότητας

Το σκαρί που χάθηκε στα Αντικύθηρα γύρω στο 50 π.Χ. ήταν γεμάτο θησαυρούς, έργα τέχνης και τεχνολογίας, και αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια φορτία της αρχαιότητας. Στο ναυάγιο όπου βρέθηκε ο τελειότερος υπολογιστικός  μηχανισμός της αρχαιότητας, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, χρησιμοποιήθηκε η υψηλότερη καταδυτική τεχνολογία από την εποχή των πρώτων ερευνών έως σήμερα.

Που θα δείτε τα νέα ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων

Στην έκθεση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, το χρυσό δακτυλίδι που βρέθηκε στην πρώτη ανασκαφική περίοδο του 2016, δύο χάλκινα δόρατα τα οποία αποτελούν τμήματα αγαλμάτων που δεν έχουν βρεθεί ακόμα, ακέραια πήλινα αγγεία, τμήματα πολύτιμων γυάλινων αγγείων και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το πλήρωμα και τους επιβάτες του πλοίου τις ατέλειωτες ώρες του ταξιδιού.

Μεγάλο μέρος του υλικού θα εκτεθεί σε δεξαμενές γλυκού νερού

Επίσης, θα εκτεθούν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και μοναδικά τμήματα από τον εξοπλισμό του ίδιου του σκάφους, καθώς και ένα κομμάτι από τον ξύλινο σκελετό του πλοίου, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά.  Μεγάλο μέρος του υλικού θα εκτεθεί σε δεξαμενές γλυκού νερού, καθώς ακόμα βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης. Μία ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, η οποία ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα συμπληρώσει την εικόνα του ναυαγίου.

Που θα δείτε τα νέα ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων

Που θα δείτε τα νέα ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων

Που θα δείτε τα νέα ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων

Εξαιρετικό έκθεμα αποτελεί τμήμα του ανθρώπινου σκελετού που εντοπίστηκε κατά την τελευταία ερευνητική περίοδο, τον Σεπτέμβριο του 2016. Αυτός, πέραν του ιδιαίτερου και μοναδικού φορτίου, υπενθυμίζει τη διάσταση του ναυαγίου ως ναυτικού ατυχήματος με απώλεια ανθρώπινων ζωών. Από τις επικείμενες γενετικές αναλύσεις (DNA) ελπίζουμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το φύλο, την ηλικία και την πιθανή γεωγραφική προέλευση του νεκρού. Με αρωγό τη σύγχρονη τεχνολογία, είναι πλέον δυνατός και ο εντοπισμός της προέλευσης των μολύβδινων και ξύλινων κατασκευών του πλοίου, εξέλιξη ιδιαιτέρως σημαντική για την κατανόηση και τον εμπλουτισμό της γνώσης μας για το ναυάγιο αυτό.

... και άφθονο εποπτικό υλικό

Τα εκθέματα θα πλαισιώνονται από εποπτικό υλικό (βίντεο, ψηφιακά τρισδιάστατα μοντέλα ευρημάτων που δεν εκτίθενται, φωτογραφίες και σχέδια), με στόχο να δοθεί εν συντομία μία ολοκληρωμένη εικόνα του ναυαγίου και των σύγχρονων ερευνών.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Προκόπης Παυλόπουλος, σε κλειστή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου

Info:

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς. Τηλ. επικοινωνίας: 210 4523937. Διάρκεια:  3 Δεκεμβρίου 2016 - 15 Ιανουαρίου 2017

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 16:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00 - 13:00. Είσοδος ελεύθερη
Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή στις 25/12, 26/12, 31/12, 1/1, 2/1, 6/1.


Πηγή: The TOC


Δεν υπάρχουν σχόλια