Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους ζητούν οι Δήμοι

Πρόταση για την εκχώρηση στην αυτοδιοίκηση μέρους των εσόδων από τους αρχαιολογικούς χώρους, κατέθεσε ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης,...

Έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους ζητούν οι Δήμοι

Πρόταση για την εκχώρηση στην αυτοδιοίκηση μέρους των εσόδων από τους αρχαιολογικούς χώρους, κατέθεσε ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλία, ενημερώνοντας τους δημάρχους και τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να υπάρξει ομόθυμη διεκδίκηση, αλλά και η σχετική απόφαση στο συνέδριο της ΠΕΔ, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 12 και 13 Νοεμβρίου.

Ο δήμαρχος Κω ζήτησε επίσης τη στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργο Πατούλη, τους βουλευτές της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Χατζημάρκο.

Ο Γιώργος Κυρίτσης επισημαίνει στην επιστολή του ότι «η αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου περικοπή πόρων τα τελευταία χρόνια και υπολογίζεται ότι η μείωση των πόρων υπερβαίνει το 60% και οι παρακρατηθέντες πόροι των τελευταίων χρόνων αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ».

Στην πρότασή του αναφέρει: «Η Κεντρική Εξουσία μας αναγκάζει να καλύπτουμε τις δικές της ανεπάρκειες, μας μεταθέτει τις δικές της ευθύνες και ταυτόχρονα οι Δήμοι είναι αναγκασμένοι να διατηρούν ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, οι φορολογικές επιβαρύνσεις στον τουρισμό και τη νησιωτική οικονομία έχουν προκαλέσει και τη συνακόλουθη μείωση των εσόδων της αυτοδιοίκησης.

Η εύκολη λύση δεν μπορεί να είναι η αδιάκριτη και οριζόντια αύξηση των τελών και η επιβάρυνση των δημοτών μας.

Πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο: το δρόμο της διεκδίκησης πόρων, από δομές που λειτουργούν στα όρια των δήμων μας και αποφέρουν δημόσια έσοδα.
Αναφέρομαι στα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους, μέρος των οποίων θα μπορούσε να εκχωρηθεί στην αυτοδιοίκηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών εμφανίζεται πρόθυμο να συζητήσει μια τέτοια πρόταση, που για να τεθεί όμως σε ισχύ απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και τη σύμφωνη άποψη του υπουργείου Πολιτισμού.

Θεωρώ και αυτός είναι ο πυρήνας της πρότασής μου, ότι η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου οφείλει να λάβει ομόφωνη απόφαση για να εκχωρηθεί στους Δήμους ποσοστό των εσόδων από τα εισιτήρια που εκδίδονται στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους».


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια