Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαία πόλη του 3.000 π.Χ. ανακαλύφθηκε στο Ιράκ κοντά στην περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές

Μία μεγάλη πόλη της Εποχής του Χαλκού ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο βόρειο Ιράκ, οι οποίοι πραγματοποιούν έρευνες λίγα μόλις χιλιόμετρ...



Αρχαία πόλη του 3.000 π.Χ. ανακαλύφθηκε στο Ιράκ κοντά στην περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές

Μία μεγάλη πόλη της Εποχής του Χαλκού ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο βόρειο Ιράκ, οι οποίοι πραγματοποιούν έρευνες λίγα μόλις χιλιόμετρα από τους τζιχαντιστές. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Tübingen της Γερμανίας προσδιόρισαν πως η πόλη ιδρύθηκε περίπου το 3.000 π.Χ. και άκμασε για περισσότερα από 1.200 χρόνια. 

Ο αρχαίος οικισμός βρέθηκε κοντά στην πόλη Dohuk, στο μικρό κουρδικό χωριό Bassetki, το οποίο απέχει μόλις 45 χιλιόμετρα από την περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Στοιχεία που εντοπίστηκαν στην περιοχή αποκάλυψαν επίσης ότι η πόλη ήταν μέρος της Ακκαδικής Αυτοκρατορίας, η οποία θεωρείται από κάποιους ιστορικούς ως η πρώτη αυτοκρατορία στην ιστορία της ανθρωπότητας και χρονολογείται μεταξύ 2.340 και 2.200 π.Χ.

Η πόλη είχε ένα τείχος για να την προστατεύει από τους εισβολείς, ενώ είχε και αρκετές μεγάλες πέτρινες κατασκευές, ένα εκτεταμένο οδικό δίκτυο, κατοικημένες περιοχές και μεγάλα σπίτια. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ενός ναού αφιερωμένου στον Μεσοποτάμιο θεό της καταιγίδας και της βροχής, Adad, σύμφωνα με τη γερμανική ερευνητική ομάδα.

Αρχαία πόλη του 3.000 π.Χ. ανακαλύφθηκε στο Ιράκ κοντά στην περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές

Οι νεκροί θάβονταν σε ένα νεκροταφείο έξω από την πόλη, ενώ δρόμοι τη συνέδεαν με τις άλλες περιοχές της Μεσοποταμίας -η οποία περιλαμβάνει το σημερινό Ιράκ, το Κουβέιτ και την ανατολική Συρία- και την Ανατολία (σημερινή Τουρκία).

Η επιβεβαίωση της θέσης της αρχαίας πόλης έλυσε επιτέλους το μυστήριο γύρω από την ανακάλυψη ενός σημαντικού αγάλματος στην περιοχή, αναφέρει το RT. Το χωριό Bassetki είναι περισσότερο γνωστό εξαιτίας του «αγάλματος Bassetki», ενός κομματιού από το χάλκινο ειδώλιο ενός Ακκαδικού θεού-βασιλιά, που ανακαλύφθηκε το 1975. Το άγαλμα είχε κλαπεί από το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ το 2003, αλλά στη συνέχεια ανακτήθηκε από αμερικανούς στρατιώτες.   


Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταστρέψει σκόπιμα πολλά ιστορικά μνημεία τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας ασσυριακή πόλη Νιμρούντ, την Παλμύρα -μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO- καθώς και πολλά τζαμιά και ναούς.

Αν και η νέα ανασκαφή βρίσκεται μόλις 45 χιλιόμετρα από τις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, οι ερευνητές επισήμαναν ότι ήταν σε θέση να εργάζονται χωρίς ενοχλήσεις. «Παρά τη γεωγραφική εγγύτητα με το ΙΚ, υπάρχει μεγάλη ασφάλεια και σταθερότητα στις κουρδικές αυτόνομες περιοχές του Ιράκ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Peter Pfälzner. 


Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια