Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίο θέατρο Αχαρνών: 10 χρόνια από την αποκάλυψη ενός σπουδαίου μνημείου

Η σειρά διαλέξεων του Megaron Plus για τη νέα χρονιά εγκαινιάζεται την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 στις 7 το βράδυ με τη διάλεξη «Αρχαί...


Αρχαίο θέατρο Αχαρνών: 10 χρόνια από την αποκάλυψη ενός σπουδαίου μνημείου

Η σειρά διαλέξεων του Megaron Plus για τη νέα χρονιά εγκαινιάζεται την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 στις 7 το βράδυ με τη διάλεξη «Αρχαίο θέατρο Αχαρνών: 10 χρόνια από την αποκάλυψη ενός σπουδαίου μνημείου» στο πλαίσιο της επιτυχημένης συνεργασίας του Μεγάρου με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, το οποίο κάνει πράξη την αγάπη για τα αρχαία θέατρα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Τον Φεβρουάριο του 2007 αποκαλύφθηκε από την αρχαιολόγο Μαρία Πλάτωνος-Γιώτα, κατά τη διάρκεια εκσκαφής για την ανέγερση οικοδομής σε οικόπεδο στο κέντρο του σημερινού Δήμου Αχαρνών, ένα μνημείο μεγάλης σπουδαιότητας, το θέατρο του αρχαίου αττικού δήμου των Αχαρνών.

Την ύπαρξή του μαρτυρούσαν δύο σημαντικότατες επιγραφές του β΄ μισού του 4ου αι. π.Χ. Η μέχρι τώρα ανασκαφική έρευνα έχει φέρει στο φως μια ολόκληρη κερκίδα με 11 σειρές καθισμάτων από ασβεστολιθικούς δόμους σε ημικυκλική διάταξη. Έχουν επίσης ανασκαφεί τμήματα κερκίδων, ενώ έχουν αποκαλυφθεί τμήμα της χαλικοστρωμένης ορχήστρας, μικρό τμήμα του διαζώματος και ο αποχετευτικός αγωγός του θεάτρου. Το υπόλοιπο τμήμα του θεάτρου βρίσκεται κάτω από σύγχρονα κτίσματα.

Το θέατρο χρονολογείται στο πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. και είχε διάρκεια ζωής έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. Η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε 1.500-2.000 θεατές περίπου. Ο χώρος φιλοξενούσε μουσικούς και ωδικούς αγώνες, παραστάσεις αρχαίου θεάτρου και επίσημες τελετές (αναγγελίες ψηφισμάτων κ.ά.) του αρχαίου δήμου.

Το 2017 συμπληρώνονται 10 χρόνια από την αποκάλυψη αυτού του σημαντικού μνημείου, κατά τη διάρκεια των οποίων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής αλλά και ενεργά μέλη της Κίνησης Πολιτών ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ και του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ συμβάλλουν με ποικίλες δράσεις στην ανάδειξη και προβολή του μνημείου.

Στόχος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ είναι η ολοκλήρωση της ανασκαφής και η πλήρης αποκάλυψη του μνημείου, η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασής του και η ένταξή του στην καθημερινή ζωή του σύγχρονου Δήμου Αχαρνών.

Η εκδήλωση για το Αρχαίο Θέατρο

Ομιλητές θα είναι η Αναστασία Λαζαρίδου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, η οποία θα παρουσιάσει την εισήγηση «Αρχαία μνημεία και κοινωνικός ιστός. Το παρόν και το μέλλον», η αρχαιολόγος Μαρία Πλάτωνος-Γιώτα που θα προσεγγίσει το θέμα «Η αποκάλυψη του θεάτρου των αρχαίων Αχαρνών. Δέκα χρόνια μετά» και ο Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, η ομιλία του οποίου έχει τίτλο «Ο δήμος και το θέατρο». Συντονίζει ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, Σταύρος Μπένος. 

Μετά τις διαλέξεις ακολουθεί θεατρικό αναλόγιο διάρκειας 30 λεπτών, βασισμένο στο έργο του Αριστοφάνη Αχαρνής, σε μετάφραση Λεωνίδα Ζενάκου, σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη και μουσική Χρήστου Λεοντή. 

Η είσοδος στην εκδήλωση και στο θεατρικό αναλόγιο είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

Για κρατήσεις θέσεων για μετάφορά από τις Αχαρνές με πούλμαν επικοινωνήστε τηλ. 6979407439 κ. Μαρίνη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και το site του Megaron Plus.


Δεν υπάρχουν σχόλια