Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άτομα με οπτική αναπηρία βλέπουν τις αρχαιότητες της Κύπρου

Για πρώτη φορά σε επίπεδο επαρχίας Πάφου, τυφλοί και άτομα με μειωμένη όραση έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να κατανοήσουν με ...


Άτομα με οπτική αναπηρία βλέπουν τις αρχαιότητες της Κύπρου

Για πρώτη φορά σε επίπεδο επαρχίας Πάφου, τυφλοί και άτομα με μειωμένη όραση έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να κατανοήσουν με άμεσο και απτό τρόπο το αρχαιολογικό υλικό της Πάφου και συνυφασμένες έννοιες, όπως το ψηφιδωτό και η τεχνολογία κατασκευής του, αναγνωρίζοντας έτσι την αξία και τη σημασία της διατήρησης της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς. 

Το ειδικό πρόγραμμα για βοήθεια των ατόμων αυτών λειτουργεί ήδη με πολύ θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ειδικούς στο Αρχαιολογικό Πάρκο Κάτω Πάφου.

Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα, θεωρείται τεράστιας σημασίας για τη δυνατότητα ατόμων με οπτικές αναπηρίες να απολαύσουν αυτά που όλοι οι άλλοι απολαμβάνουν όταν επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του τόπου μας, ενώ επισημαίνεται ιδιαίτερα και η σημασία που αποκτά η παροχή αυτή στο επίπεδο της εικόνας της Κύπρου ως παροχέα ειδικών διευκολύνσεων στους ξένους επισκέπτες της με παρόμοια προβλήματα.

Σε συνεργασία με τη Σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» έχουν κατασκευασθεί και τοποθετηθεί δίγλωσσες επεξηγηματικές πινακίδες στην «Οικία του Διονύσου» σε σύστημα γραφής Μπράιγ, ενώ ανάγλυφη κάτοψη της Οικίας, δίνει τη δυνατότητα άμεσης κατανόησης του χώρου. Επιπλέον, έχει τοποθετηθεί αντίγραφο ψηφιδωτού με υπερυψωμένες ψηφίδες, ώστε να γίνονται αντιληπτά τα επιμέρους χαρακτηριστικά και το μοτίβο.

Ως μέρος της προσπάθειας για πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με τον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου και ιδιαίτερα την «Οικία του Διονύσου», εκδόθηκαν οδηγοί στο σύστημα γραφής Μπράιγ, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Για άτομα με μειωμένη όραση οι οδηγοί εκδόθηκαν σε μεγεθυμένη γραμματοσειρά. Οι εν λόγω οδηγοί προσφέρονται δωρεάν στα άτομα με οπτική αναπηρία ως ευγενική χορηγία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι αρχαιοφύλακες του αρχαιολογικού χώρου έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα από ειδικές εκπαιδεύτριες της Σχολής Τυφλών, ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως οδηγοί των ατόμων με οπτική αναπηρία, με στόχο να αποκομίσουν τα μέγιστα από την επίσκεψή τους.

Το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και σε μνημεία άλλων αρχαιολογικών χώρων.

Πηγή: Ν. Χριστοδούλου, Ο Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια