Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ξίφος jian 2.300 ετών ενθουσιάζει την κινεζική αρχαιολογική κοινότητα με την άψογη κατάσταση του

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου ευρήματος, εκείνο που έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους είναι ότι το ξίφος βρέθηκε σε άριστη κατάστα...



Ξίφος jian 2.300 ετών ενθουσιάζει την κινεζική αρχαιολογική κοινότητα με την άψογη κατάσταση του
Στην περίπτωση του συγκεκριμένου ευρήματος, εκείνο που έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους είναι ότι το ξίφος βρέθηκε σε άριστη κατάσταση, γυαλιστερό και ακόμη κοφτερό, ενώ βάσει χημικών αναλύσεων στη σύνθεση του σπαθιού βρέθηκε θείο, που αποτρέπει την οξείδωση του.
Δίκοπο, γυαλιστερό και εξαιρετικής μεταλλουργίας μιας άλλης μακρινής πολεμικής εποχής, το εύρημα αναμένεται να δώσει απαντήσεις για τις πολεμικές συγκρούσεις κινεζικών δυναστειών.

Ένα αρχαίο χάλκινο ξίφος, ηλικίας 2.300 ετών, κοφτερό ακόμη και με παραδόξως γυαλιστερή λάμα έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι. Το ξίφος τοποθετείται στην περίοδο των Εμπόλεμων Κρατών και βρέθηκε στον τάφο Νο 18 της κινεζικής πόλης Xinyang στην Henan. Το Κινεζικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων φρόντισε να φιλμογραφήσει αυτό το σημαντικό εύρημα και να επικοινωνήσει τη σπανιότητα του μέσω των social media και κυρίως μέσω της πλατφόρμας Weibo.   

Σύμφωνα με αρχαιολόγους και εκτιμητές το ξίφος προέρχεται από την περίοδο των Εμπόλεμων Κρατών της Κίνας, μια εμπόλεμη περίοδο μεταξύ των 6 κυρίαρχων κινεζικών κρατών της δυναστείας Zhou, μία σύγκρουση που εκείνην την εποχή είχε συμπαρασύρει πολλά μικρά κράτη. Όσο για την επαρχία Henan, τότε, με όλες τις πόλεις της μαζί αποτελούσε ένα από τα μικρότερα κρατίδια που ενεπλάκησαν στη σύγκρουση    

Το ξίφος που βρέθηκε είναι ένα jian, από τα περίφημα του είδους εκείνης της εποχής, με τις διπλές λάμες και κατασκευασμένα αρχικά από χαλκό, ως δείγμα της κινεζικής μεταλλουργίας του 7ου αιώνα π.Χ. Η εποχή των Εμπόλεμων Κρατών, ούτως ή άλλως θεωρείται μία μεταβατική περίοδος για την τεχνική κατασκευής όπλων και πολεμικών εξαρτημάτων. 


Ο κατασκευαστής του συγκεκριμένου αιχμηρού αντικειμένου εκτός από μπρούντζο, χρησιμοποίησε υψηλή περιεκτικότητα χαλκού και ενδεχομένως κάποιου άλλου είδους μετάλλου, προκειμένου να εξασφαλίσει από τη μία την αποτελεσματικότητα του κατά τη διάρκεια της μάχης -να είναι δηλαδή κοφτερό και δίκοπο, χωρίς να στομώνει εύκολα - και από την άλλη να είναι φτιαγμένο από τέτοια μέταλλα, που θα το καθιστούσαν εύκαμπτο. Το ζητούμενο ήταν να μην μπορούσε να σπάσει την κρίσιμη στιγμή της μάχης.    

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου ευρήματος, εκείνο που έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους είναι ότι το ξίφος βρέθηκε σε άριστη κατάσταση, γυαλιστερό και ακόμη κοφτερό, ενώ βάσει χημικών αναλύσεων στη σύνθεση του σπαθιού βρέθηκε θείο, που αποτρέπει την οξείδωση του.  Το συγκεκριμένο πολεμικό αντικείμενο θα μελετηθεί διεξοδικά, ενώ ήδη έχει υποστεί εργασίες συντήρησης, καθώς αναμένεται να δώσει απαντήσεις τόσο για την τέχνη κατασκευής παρόμοιων αντικειμένων της εποχής, όσο και για καθαρά ζητήματα που αφορούσαν τους πολέμους μεταξύ κρατών των κινεζικών δυναστειών.    

Πέρα από αυτό, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αρχαιοκάπηλους για τα σπαθιά jian και, όπως τονίζεται ήδη σε κινεζικά sites, ακριβώς επειδή υπήρξαν επιφυλάξεις για την αυθεντικότητα του σπαθιού, οι αρχαιολόγοι θέλουν να είναι πολύ προσεκτικοί στις επιστημονικές διαπιστώσεις τους ειδικά για το συγκεκριμένο εύρημα. Μέσα στο επόμενο διάστημα, το ξίφος αναμένεται να εκτεθεί στο ευρύ κοινό στο Μουσείο της Henan στην πόλη Zhengzhou. 

Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια